Skilla og snepryd – blå favoritter i foråret

De blå forårsbebudere er et kærkomment syn i haven hvert eneste år. Skilla, snepryd, krokus, perlehyacinter, blå anemone, kærmindesøster, violer og hornvioler, bare for at nævne nogle få.

IMG_1808

Alle er de forårsblomster, som er nemme at dyrke, og som kommer igen år efter år.

Der er noget rigtigt ved de kolde hvide og blå nuancer her mod nord, hvor det stadig er koldt i foråret. Først senere når solen får bedre fat, kommer de varmere røde og orange nuancer frem i f.eks. tulipanerne.

Løgblomsterne skilla og snepryd egner sig godt til at sætte i sin græsplæne i flotte “blå tæpper” – løgene sættes med ca. 8 cm mellemrum i 8 cm dybde og passer derefter sig selv. Det eneste krav er en smule vanding, hvis jorden bliver alt for tør – specielt skilla trives ikke optimalt under meget tørre forhold. Og for alle løgblomster gælder det, at de rådner hvis jorden modsat er for alt fugtig.

IMG_1843

Når plænen begynder at vokse og skal klippes, er de som regel afblomstrede og kan klippes med ned. Har man sat løgene i “tæpper” er det nemt at køre udenom feltet, hvis de stadig blomstrer og skal nydes lidt endnu.

Skilla og snepryd findes som løg i de fleste havecentre. De lægges i haven om efteråret. De formerer sig begge flittigt ved at sætte frøstande, når de trives på voksestedet og kan med fordel deles efter afblomstring, hvis “tæppet” bliver for tæt med årene.

IMG_1855

 

Læs også: Skærmliljer ude af kontrol

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Gitte Højbjerg