I foråret skal der ikke være så meget drøn på farverne. Jeg afstemmer blomsterne efter naturens sart grønne majtoner.

Det sker ikke sjældent, at jeg støder på mennesker, især kvinder, der ikke kan lide gult. Men så er det, at jeg gør opmærksom på, at gult er mange ting.

Jeg medgiver, at den varme nettogule kan være svær at indpasse i haven. Men helt anderledes forholder det sig med de kolde gule nuancer. Også de creme- og måneskinsgule er nemme at matche.

Lundgylden, Smyrnium perfoliatum, er en del af den danske flora, men ret sjælden. Med sin guldgrønne farve er den helt sin egen.

Lundgylden, Smyrnium perfoliatum, er en del af den danske flora, men ret sjælden. Med sin guldgrønne farve er den helt sin egen.

Heldigvis findes der talrige forårsløgvækster, blandt andet mange narcisser, inden for denne toneskala. Og hvorfor begynder jeg så at skrive om forår nu, er der sikkert nogle, der tænker. Jo, det handler naturligvis om, at det er nu, forårsløgene skal lægges. Fra september og et par måneder frem er det tid.

Læs også: Blomstrende sensommer hos Claus Dalby

Jeg elsker forårsløgvækster og kan ikke få nok. Der er altid plads til én til… Tulipanløg lægger vi hvert år i industrielle mængder, for det er jo desværre en kendsgerning, at mange tulipaner kun viser sig en enkelt sæson.

Helt anderledes forholder det sig med narcisserne – for eksempel påske og pinseliljer for at nævne de mest almindelige. Men der er så mange andre skønne. Faktisk adskillige tusinde sorter i de mest indtagende farver. Specielt englænderne er vilde med narcisser, og hvert år kommer der mange nye sorter til.

Hvidblomme, Leucojum aestivum, er i familie med vintergækken. Desuden ses pinseliljer.

Hvidblomme, Leucojum aestivum, er i familie med vintergækken. Desuden ses pinseliljer.

For at holde mig opdateret, tager jeg hvert forår til den store hollandske løgpark, Keukenhof. Ingen andre steder i verden kan man opleve så mange løgvækster. Flere millioner løg bliver lagt hvert efterår, og det siger sig selv, at udstillingen er et tilløbsstykke af dimensioner. Her har jeg ’opdaget’ utallige spændende narcissorter, som nu findes i min egen have.

Narcisser er enten hvide, cremefarvede eller gule, evt. med orange eller abrikosfarvet midte. Jeg går især efter de helt lyse sorter, og jeg holder af at kombinere dem med tulipaner i samme toner. De står så smukt til den forårsgrønne bøgeskov, jeg er så heldig at have som nabo.

Omkring månedsskiftet april/maj er de fleste narcisser i fuldt flor, og et par uger efter kommer tulipanerne. Så er ikke et øje tørt. Sidste efterår nærmest tæppebombede vi hele lindeallen med narcisser og tulipaner i forholdet firs procent narcisser og tyve procent tulipaner. Omkring femten forskellige sorter af narcisser og tre af tulipaner.

Mens tulipanerne som nævnt ofte er flygtige bekendtskaber, forholder det sig altså helt anderledes med narcisserne. De vender tilbage år efter år, og gensynet er altid glædeligt.

Læs også: Forårshilsner inde og udendørs med løgblomster

I den bageste del af haven bor duerne. Her i foråret kan de blandt andet glæde sig over den dobbelte narcis 'Yellow Cheerfulness'.

I den bageste del af haven bor duerne. Her i foråret kan de blandt andet glæde sig over den dobbelte narcis ‘Yellow Cheerfulness’.

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby