Blomster ser godt ud som pynt på salater, kager og desserter – men de bidrager også med en god smag, der kan raffineres alt efter, hvilket selskab de kommer i.

Vidste du for eksempel, at blomster af purløg er delikate som tilbehør på både tomatsalaten, på æggemaden eller på et stykke med sild? Purløg blomstrer i deres andet leveår, og i stedet for at smide planterne ud, når blomstringen begynder, og de ikke længere dur som klippe-grønt, kan du høste blomsterne og bruge dem i maden.

Så hvorfor ikke prøve noget nyt i år? Plant sommerblomster og flerårige urter, der, udover at være smukke, også har spiselige blomster.

Læs også: På søndag er det De Vilde Blomsters Dag

Spiselige blomster

Spiselige blomster på bordet

Der er virkelig mange andre blomster, der både smager godt og ser skønne ud på middagsbordet. Dild, gladiolus, morgenfrue, squash, tallerkensmækker og tagetes (findes i mange slags) er bare nogle eksempler. De er alle etårige og kan sås nu; inde og senere plantes ud – eller direkte ude på voksepladsen.

Også i staudehaven er der blomster at hente til middagsbordet. For eksempel hos daglilje, Hemerocallis som den hedder på latin (der findes mange forskellige slags og med forskellig smag). Den åbner en ny blomst hver dag, så her er altså absolut friskhedsgaranti.

Har du hornvioler, stedmoderblomster og martsvioler, er de både længeblomstrende og smagfulde – udover at de pynter flot på desserter og kager.

I krydderurternes verden er der spiselige blomster på alle urterne. Men nogle er temmelig oversete, selvom de smager godt. Prøv i år at spise purløgs-, persille- og timianblomster. De smager herligt.

Tallerkensmækker Tallerkensmækker, Nasturtium eller landløber – kært barn har mange navne – smager dejligt på sommerens salater. Eller fyldt med en god flødeost på sommerbuffet’en.

Læs også: Prins Henrik æres med ny rose – se rosen her

Småblomstret tagetes Tagetes Tenuifolia – der fås i gule eller orangerøde farver, har vidunderlige blomster, og de smager godt med et strejf af citrus.

I køkkenhaven er det flot at mikse de grønne urter med farvestrålende blomster. Her er det tagetes og i baggrunden tallerkensmækker sammen med tomater.

Betulia – ingen nipperi

Betulia er navnet på en ny og skøn sommerblomst, der blomstrer uafbrudt fra maj til oktober. Tåler al slags sommervejr og blomstrer uanfægtet videre. Sidste sommer, der var varm og tør, klarede betuliaen sig også flot igennem uden at få den store opmærksomhed fra vandkanden. Det bedste er imidlertid, at betulia er helt selvrensende. Så her er slet ikke brug for at nippe visne blomster af. Betulia fås med røde, rosa eller hvide blomster.

Betulia (7)

Læs også: Forår på forskud med ranunkler og primula

Tekst  Laila Sølager, Home & Garden

Foto  Laila Sølager, Home & Garden