Syrenhortensia sætter kulør på efterårshaven

Den nye hortensiasort Hydrangea paniculata ’Limelight’, også kaldet syrenhortensia, giver dig skiftende farver og overdådig blomstring hele efteråret.

De flotte, kegleformede toppe er ikke til at stå for, når de blomstrer fra juli og helt til nattefrosten sætter ind. Først i kraftig limegrøn, senere smukt cremefarvede, og hen ad efteråret svagt lyserøde – for til sidst at ende i et finaleudbrud af kraftig rosa.

IMG_1434

 

Syrenhortensia bør derfor plantes, så man har udsigt til den fra huset, da den med sin meget lange blomstring nærmest har et krav på at blive kigget på så meget som muligt. Den herhjemme forholdsvist nye hortensiasort, der oprindeligt stammer fra det sydøstlige Kina, trives både i sol og i halvskygge og kan plantes i almindelig havejord – men vil du gøre noget ekstra godt, så bør du plante den i en sphagnumblandet jord.

Læs også: Syrisk rose

Velegnet til både krukke og bed

Maksimumhøjden på mellem 2 og 3 meter gør, at Hydrangea paniculata ‘Limelight’ både egner sig som del af et surbundsbed og som solitærplante. Den går godt sammen med partnere af stauder som eksempelvis bregner og hosta, da deres mørkegrønne blade fremhæver de lyse hortensiablomster.

Den lange blomstring gør den dog også ideel som krukkeplante. Sæt den gerne i en stor krukke med mulighed for at placere selvvanding i bunden, så den selv kan drikke, når den er tørstig. Man skal huske, at fordampningen er stor, og der bruges meget vand, hvis krukken står på en terrasse med masser af sol.

‘Limelight’ blomstrer i modsætning til mange andre hortensiasorter på 1. års skud og kan derfor beskæres i foråret, hvis den er blevet for stor, eller man gerne vil forme den. Men som udgangspunkt er planten smukkest, hvis man helt undlader at beskære den.

IMG_1435

Læs også: Magisk hortensia der blomstrer fra maj til november

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Home & Garden, Gitte Højbjerg