Den smukke prydbusk har i virkeligheden fået et helt forkert navn. Den er hverken fra Syrien og den er heller ikke en rose. Dens artsnavn er Hibiscus Syriacus og er i slægt med hawaii-blomsten, som vi kender som stueplante herhjemme.

Busken er løvfældende og står som regel nøgen hele foråret, før de små lysegrønne blade og knopper kommer frem. I sensommeren tager busken til gengæld revance med sin overvældende blomstring i farverne hvid, blå eller rød. Herhjemme bliver busken op til 2 meter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Læs også: Claus Dalby om krukker i farver

I de første år efter plantning bør busken vandes i tørre perioder, men kræver derudover ingen særlig pasning. Den trives bedst på en solrig og veldrænet plads uden for megen vind. Man skal tænke på at hele Hibiscus familien oprinder langvejs syd for Danmark og den bør beskyttes de første par år efter plantning, hvis vi får hård frost.

Meget vigtigt er det, at Syrisk Rose aldrig beskæres eller gødes efter den 1. September, da det nedsætter hårdførheden for de overjordiske skud.

I 2015 er den syriske rose dukket op i Holland som et træ, der kan blive op til 3 meter højt. Det er endnu uvist om det kan klare det danske klima, men spændende er det under alle omstændigheder. Når vi på redaktionen, hører mere om sagen, vil vi naturligvis skrive mere om det.

file000648843911

Læs også: Plant jordbær i august og høst flere bær

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Gitte Højbjerg, Ctaroz, Myristica