Dette er en sponsoreret artikel fra Plantelivet.dk

Tips til den gode have; skab et personligt hjerterum

Haven er for mange et helt unikt frirum fra hverdagens stress og jag. I haven er vi mere i kontakt med naturen og det er her at vi kobler af og samler energi til morgendagens udfordringer.

Her får en nogle brugbare tips til, hvordan du kan sammensætte en personlig have som bedst passer til dine ønsker og behov.

Hvilken slags have er din drømmehave?

Når du skal tilpasse din have til dine personlige præferencer og specifikke ønsker, så er det først og fremmest vigtigt at du gør op med dig selv hvor meget tid du har til at passe haven, hvad dit budget er og hvilket formål haven skal tjene.

Disse tre ting går hånd i hånd, og du bør derfor været afklaret med retningslinjerne inden du påbegynder det store opgraderingsprojekt.

Nogle mennesker elsker at bruge alle de lyse timer efter arbejde på havearbejde, og det kan næsten virke meditativt på dem. Andre mennesker har særdeles travlt og ønsker i stedet at nyde havens atmosfære på afstand uden at det skal indebære en masse arbejde.

Hvilken slags have der er mest givende afhænger i høj grad af den enkelte persons drømme for haven. Overvej derfor om du er til den simple have som næsten er vedligeholdelsesfri, om du er til den kontrollerede have som er smuk at se på, men som kræver vedligeholdelse eller om du ønsker en have der ligger lidt imellem de to, og som kan holdes både når du har travlt og når du ikke har.

Grønne hække eller farvestrålende blomster?

Lige meget om man foretrækker den simple have eller den mere komplicerede, så gælder det for dem begge at de er til for at give os nogle gode udendørsstunder. Dertil skal det tilføjes at haven også tjener det formål at sætte os i bedre kontakt med naturen, dyreliv og plantevækst.

Generelt elsker de fleste en grøn have, men hvilke slags planter man personligt foretrækker, kan variere fra person til person.

Er du en af de mennesker som elsker en grøn have året rundt, så kan det være en god idé at vælge stedsegrønne planter såsom efeu, rododendron eller dværgbusk. Der findes sågar planter såsom kejserbusken, der blomstrer i vinterhalvåret og som kan give smukke blomster uden de varmere sæsoner.

Hos Plantelivet.dk kan du finde brugbar information om stedsegrønne buske og træer, så du kan finde den helt rette løsning, der matcher dine æstetiske præferencer samt dine haverelaterede kompetencer.

Tænk hjerterum og zoner ind i haveindretningen

Skal man skabe den helt perfekte drømmehave, så er det ikke altid nok med smukke blomster, en grøn plæne og spiselige frugttræer. Det er nemlig også vigtigt at have er god og funktionel at opholde sig i.

Elsker du at holde hyggelige grillaftener for familie og venner, så kan det være at terrassen har en speciel funktion i haven. Opholder du dig meget på terrassen både når du er alene eller har gæster, så kan det være en god idé at indrette en terrasse som du trives i og som du elsker at vise frem.

Skal der bygges en terrasse helt fra bunden, så skal du gøre op med dig selv hvilket budget du har for det pågældende uderum og om du selv vil bygge eller få professionel hjælp. Hos Byggeexpert.dk kan du få diverse tips og tricks til hvordan du planlægger og eksekverer en lang række haveprojekter samt indhente tilbud på professionel håndværkerhjælp til dit byggeprojekt.

Hvad enten du selv bygger eller får hjælp, så er det en god idé at overveje terrassens beliggenhed i forhold til sol, skygger og blæst. Dernæst kan det være smart at overveje grillens placering, plantekasser eller havemøbler i terrasse-designet, så du ikke ender med et resultat, som ikke er tilfreds med.

Sæt et personligt præg

Både når det kommer til indretningen af terrassen samt plantningen af diverse blomster, buske og træer så vil haven ofte give størst glæde, hvis den afspejler ens egne interesser, humør og personlighed.

Selvom at færdiglavede løsninger kan være en nem og god løsning, så kan man altid sætte sit personlige præg på indretningen med valg af farver, mindre genstande i haven eller lignende.

Når det kommer til terrassen, så kan man eksempelvis vælge havemøbler der matcher ens indendørsindretning og pifte det udendørs areal op med personlige tiltag i form af belysning, potteplanter, kunst til udendørs brug eller måske et særligt fuglehus.

Kan man se sig selv i haven, så vil det automatisk skabe ro og måske være med til at give den samlede have en rød tråd.

For at gøre haven personlig betyder ikke at den skal være rodet at se på eller indeholde uhensigtsmæssigt mange personlige objekter. Det betyder derimod at haven med fordel kan få et tema som går igen både på terrassen, langs havestien eller i blomsterbedene. Et gennemgående tema gør haven mild for øjnene og behagelig for sindet.