Tulipaner der kommer igen år efter år

Der er næsten ikke noget skønnere end en forårshave, der efter en lang og mørk vinter pludselig folder sig ud i et overdådigt blomsterbrus af tulipaner i alle mulige farver. De fleste tulipaner er dog en engangsfornøjelse, der blomstrer flot det første forår, og så ser man ellers ikke meget mere til dem. Men der er heldigvis nogle, der er bedre til at komme igen mange år i træk, specielt hvis man sørger for at give dem gode forhold.

Nu hvor jeg er flyttet til en ny have, skal jeg selvfølgelig også ud og have fat i nye tulipanløg, og så kan jeg jo ligeså godt gå efter nogle af dem, som jeg har haft stor succes med i min gamle have.

Som mange andre kan jeg nemlig godt komme i tanke om mere fornøjelige ting at bruge en råkold efterårsdag på, end at kravle rund med numsen i vejret i et mudret blomsterbed og sætte tulipanløg, og det er jo heller ikke helt billigt at skulle starte forfra hvert år, så det er let at få øje på fordelene ved at gå efter dem med de bedste overlevelsesinstinkter.

Læs også: 6 geniale projekter til efterårshaven

Mine succes-tulipaner

Jeg har forsøgt mig med en del forskellige tulipaner gennem årene, og her er et par af dem, jeg har haft mest succes med at få til at komme igen, og som nu også står på min nye indkøbsliste:

Purissima: En af de allertidligste tulipaner (hvid/cremefarvet).

Purissima tulipaner

Purple Prince: En tidlig lilla tulipan, der hos mig har været i så god trivsel, at jeg i flere omgange har kunnet dele løgene og plante nye grupper andre steder i haven. Den minder i øvrigt meget om Tulipanen Negrita, som faktisk er mere kendt for at komme igen, så jeg regner med at købe løg af dem begge.

Purple Prince tulipaner

Blue Diamond: En tidlig pæonblomstrende lilla tulipan – den eneste af de dobbeltblomstrende, jeg har haft succes med at få til at komme igen mange år i træk.

Blue Diamond tulipaner

Greenland: En utrolig sød flerfarvet sen tulipan i lyserød og lime

Greenland tulipaner

Queen og Night & Shirley: Den sene og meget mørke aubergine-farvede Queen og Night står rigtig fint sammen med den lyse Shirley, der er næsten råhvid, når den springer ud, men langsomt bliver mere og mere lyslilla fra kanterne og ind mod midten.

Queen of Night og Shirley tulipaner

Darwin hybrider: Jeg købte engang et par meget store billige poser med blandede Darwin tulipaner i gule, røde og orange farver. Jeg blandede dem med et par små poser pink og lilla Darwin hybrider for at skabe lidt mere farvevariation. Jeg var godt klar over, at det ikke ville blive det mest moderne eller elegante bed, der kom ud af det, men resultatet var en så overvældende farveeksplosion i de gladeste Kenzo-farver, at man ikke kunne undgå at blive i godt humør af at se på det. Efterfølgende er disse kulørte tulipaner blevet et af forårets store højdepunkter, som jeg glæder mig til at gense hvert år. Så jeg bliver vist også nødt til at se, om ikke der kan blive plads til et lignende bed i min nye have.

Blandede Darwin-hybrider tulipaner

Giv tulipanerne gode forhold

Jorden I min nuværende have er meget sandet, så løgene ligger tørt og godt om vinteren, fordi vandet let kan løbe væk, hvilket er en del af forklaringen på, at de kommer igen. Har man til gengæld en meget tung og leret jord, så er det en rigtig god idé at lægge en lille håndfuld grus i bunden af hvert hul, inden man kommer løget i jorden. Det giver selvfølgelig en lille smule mere arbejde, når løgene skal lægges, men når man så ved, at det er løg, der kommer igen, så kan man jo trøste sig ved tanken om, at det er en rigtig god investering i fremtidig forårslykke mange år fremover.

Læs også: Lime i krukker

For at forlænge levetiden er det også en god idé at kappe hovedet af tulipanerne, så snart de er afblomstret. På den måde sikrer man, at planten ikke bruger krudt på at sætte frø, men i stedet suger energi ned i løget. For at sikre, at der bliver oplagret så meget grokraft i løget som muligt, er det også vigtig, at man lader bladene stå, til de selv visner ned. Det ser ikke så kønt ud, så det kan godt betale sig at sætte tulipanerne blandt andre planter, der kan vokse op og dække de nedvisnende blade.

Bor man et sted, hvor der kommer rådyr på besøg, kan man i øvrigt godt glemme alt om tulipaner, hvis der ikke er hegnet ind, for de elsker næsten tulipaner endnu mere, end vi gør. Her vil påskeliljer eller prydløg have en meget bedre chance for at blive en succes.

Jeg kan i øvrigt se i internetbutikkerne, at det faktisk ikke er et øjeblik for tidligt, at få forudbestilt sine tulipanløg nu, for de mest populære bliver hurtigt udsolgt – så jeg skal i gang nu.

Tekst  Signe Goldmann

Foto  Signe Goldmann

havebloggen

Havebloggen med Signe Goldmann

“Jeg er havefotograf og har de sidste 3½ år blogget om små og store begivenheder i mit haveliv – først på bloggen ”Signes Vals”, hvor man fulgte min kolonihave på Amager, og nu på bloggen ”Haven i Bjergene”. Det lille, sorte træhus i byen er nemlig skiftet ud med en murermestervilla i fredet natur mellem bakkerne i det smukke Odsherred. Det bliver mit livs største haveeventyr, og der bliver brug for masser af knofedt, tålmodighed og godt humør, når den 8.500 m2 store grund med både skov og bæk med tiden skal forvandles til det rene have-paradis.”