Vinterens skønheder: Julerose eller påskeklokke?

Der opstår af og til forvirring om, hvor vidt vinterens smukkeste blomster bør betegnes som juleroser eller påskeklokker.

Lær forskellen på de to planter her:

På latin hedder familien Helleborus. Den tidligst blomstrende er den hvide art Helleborus niger, oftest kaldet julerose. Den blomstrer fra december/januar måned helt hen i marts/april. En anden art, Helleborus orientalis, blomstrer i naturen langt senere, nærmere betegnet omkring påske og kaldes derfor påskeklokke.

Forvoksede anemoner

Her om vinteren, bugner blomstertorvet med de hvide skønheder, der minder lidt om forvoksede sommeranemoner. De er meget velegnede til krukker og klarer sig fint også i lettere frostvejr (bør dækkes med grangrene i hård frost).

1_helleborus niger

Naturen snydes

For at kunne tilbyde en variation i farverne, sælges der på dette tidspunkt ofte hårdt fremdrevne påskeklokker, der egentlig først skulle blomstre meget senere. Når de er afblomstrede, kan de med fordel plantes i haven på en let skyggefuld plads, og samle energi og grokraft til næste års blomstring.

Ude i haven, hvor hostaernes blade er visnet ned, ville der være meget bart i mit skovbundsbed, hvis ikke det lige var for de smukke juleroser.

De ranke oprette blanke blade, skaber en fin grafisk form, der hvor de står næsten alene i bedet. Men de kommer naturligvis først virkelig til deres ret, når julerosernes smukke blomster skyder op af jorden senere. De hvide blomster lyser dejligt op, blandt vinterens dæmpede farver.

Læs også: Sådan påvirker vinterbadning din krop

Planternes kendetegn

For at mindske forvirringen, er der nogle kendetegn der karakteriserer de to planter hver især.
Forskellen på de to er, at julerosen bliver ca. 30 cm høj, har mindre og mørkere blade end påskeklokken og findes kun i hvid. Julerosen har kun én blomst på hver stilk, hvor påskeklokkerne har flere. Påskeklokken bliver op til 50 cm, og findes i et væld af nuancer fra den hvide, over grønlige nuancer, til de lyse sarte rosa, for at ende med de mørk bourdeaux.
Der er et par forskellige andre arter, hvor blomstringen afløser hinanden fra december måned og frem til april/maj. Det er blandt andet planten stinkende nyserod, Helleborus foetidus. Den blomstrer fra december til april med grønlige blomster.

Påskeklokkerne er nemmere at få til at trives i haven end juleroserne. Begge arter trives bedst i en kalkholdig fugtighedsbevarende jord med godt dræn. Strø lidt kalk ud omkring planterne, hvis blomstringen udebliver, og se om ikke de blomstrer året efter. Klip kun bladene af, hvis de viser tegn på sygdom. Planterne samler energi via bladene, så de bliver så modstanddygtige som muligt.

Pas på, den er giftig

Fælles for hele plantefamilien er, at den er giftig. Frø og rødder er de mest giftige dele af planten. Plantens saft er også giftig og kan give blærer på huden. Derfor er det en god idé at tage handsker på, inden arbejdet går igang.

Vær derfor ekstra på vagt, hvis du har små børn i haven, at de ikke spiser blomster og blade. Så længe du er opmærksom, er der al mulig grund til at plante juleroser og påskeklokker i haven.

3_bedforslag

Læs også: Fire gode råd til en vinterklar bolig inden vejret for alvor bliver koldt

Skovbundsbedet

Når du sammensætter beplantning, er det vigtigt at vælge planter med flotte blade, der er smukke at se på når blomsterne er afblomstret. Tænk både i bladenes form, men også i farve. Til dette bedforslag har jeg valgt skovmærke (Galium odoratum) der er en 15-20 cm høj staude med små stjerneformede hvide blomster. Påskeklokke (Helleborus orientalis) i rosa nuance. Kærmindesøster `Looking Glass´. En 30-40 cm høj bunddækkende staude, der også blomstrer i marts/april ligesom påskeklokken.

Grønne rum

Haven er husets grønne rum. Et oplagt sted til afslapning, oplevelser i det fri og masser af god motion. I Grønne Rum arbejder jeg med indretning og beplantning af private haver. Mit fokus er at haven kommer til at opfylde ønsker og behov for de mennesker der skal bruge den. Derved vil haven bringe størst mulig glæde. 

Af Birgit Aarsleff Sommer, Havedesigner, Grønne rum.

Læs også: Sådan pynter du op til jul både ude og inde

Tekst  Birgit Aarsleff Sommer, Grønne rum

Foto  Birgit Aarsleff Sommer