Roser er romantiske. Ingen tvivl om det. Med roserne på høje hæle – altså på en stamme, så selve rosenbusken kommer nærmere øjne og næse – bliver de endnu mere sanselige.

De høje hæle betyder, at selve rosenblomsten kan nydes i nærbillede og at man får rosens duft tættere på næsen.

Især når luftfugtigheden er høj, det er den morgen og aften, spredes duftstoffer godt. De opstammede roser dufter således tæt på dig, hvis du planter dem dér, hvor du nyder morgenkaffen eller afslutter dagen i de sidste solstråler.

Opstammede roser giver også haven lethed. Da roserne kun fylder i højden, er der masser af luft ved jorden.

Her er der nu plads til at plante stauder eller sommerblomster, så roserne får selskab af andre romantiske planter. Jeg foreslår at bruge lette stauder, der matcher i farve og som giver en lang blomstring. Det er f.eks. lavendler, blåkant, brudeslør og karpaterklokke.

Eller prøv at bruge sommerblomster med skønne blade eller farverige blomster. Tag på planteskolen her i det tidlige forår, hvor udvalget er størst og find stauder og sommerblomster. De ser ganske vist ikke ud af meget lige nu. Men tag ikke fejl. Om en måned fylder de meget mere og de nævnte stauder begynder at blomstre fra midt i juni.

Læs også: Æbler og pærer på espalier

Det er på samme tidspunkt, som roserne går i gang med blomstringen. De opstammede roser skal plantes dér, hvor solen skinner det meste af dagen og egner sig både i havens bede og i store krukker.

Det betyder også, at du ikke behøver at have særligt meget plads til en opstammet rose på altanen, i gårdhaven, i et allerede fyldt bed i haven eller i en krukke på fortrappen. Romantiske roser på høje hæle er der altid plads til.

Læs også: 4 fredelige hybenroser

Tekst  Laila Sølager, Planteskoleringen

Foto  Laila Sølager, Planteskoleringen