Sådan får du let en bæredygtig have

Hvis du, ligesom os, elsker både din have og al andet natur, får du her en række råd til, hvordan du kan bruge din have til at gøre noget godt for hele kloden.

Årene 2015-2018 er de fire varmeste år i den tid vi mennesker har foretaget vejrmålinger, skriver DR.

Den slags nyheder, får mange til at tænke over, hvordan man som helt almindelig husejer kan gøre en forskel i kampen mod klimaforandringer. Et let, men effektivt sted at starte er i din egen baghave.

For selvom planterne med deres fotosyntese er med til at omdanne den udledte CO2 til ilt, kan mange af dine plejning- og vedligeholdelses-rutiner af haven gøre, den i sidste ender udleder mere CO2, end den optager.

Derfor får du herunder en række tips til, hvordan du kan få et mere bæredygtigt haveliv.

Dyrk planter som naturligt vil trives i din have

Du har måske opdaget, nogle af dine planter kræver mindre pleje end andre. Planterne trives i forskellige forhold. Derfor kan det betale sig at tænke over, hvilke planter der vil trives i din have – og hvilke områder der egner sig bedst til de forskellige planter. På den måde sparer du tid, gødning og vand. Har du sarte blomsterarter, så dyrk dem eksempelvis under dit tagudhæng, så beskytter du dem mod regnen – og dermed mod svampesygdomme.

Flere planter til at omdanne CO2

Det siger lidt sig selv, planter du mange planter og blomster, er der flere til at omdanne CO2 til ilt. Plant især træer, stauder og buske, der i høj grad kan klare sig selv og som giver nektar, pollen samt husly til havens dyr. Brug også hellere blomster og planter der kan holde flere sæsoner, da transporten af dine indkøbte løg og blomster – ofte fra udlandet – også koster i CO2-regnskabet.

Læs også: Dejlige bøger om hus og have

Tættere forplantning mindsker chancen for ukrudt

Måske har du ikke tiden eller overskuddet til manuelt at fjerne ukrudtet. Forebryg i stedet ukrudtet, og lav en tæt forplantning. På den måde, vil ukrudtet have klumre forhold, og mindre chance for at vokse og sprede sig. Dæk din have med høje planter. Dette vil mindske chancerne for ukrudt, da de ligesom alle andre planter, skal have sol for at vokse.

Udnyt regnvandet

Har du planter som skal vandes, så udnyt regnvandet der falder. Udover du sparer på vandregningen, har dine planter også godt af det, da kalkindholdet i regnvandet er mindre end i grundvandet. Saml derfor regnvandet i eksempelvis en regnvandstank. Dine plante vil elske dig for det!

Læs også: SÅ mange tænker på miljøet når de handler ind

Forøg dyrelivet i din have

Mange af planterne og blomsterne i haven har brug for, insekterne er tilstede i din have, da flere af dem blandt andet har brug for bestøvning. Udfyld derfor en del af din have med frodige planter, og dæk jorden med blade, så insekterne har et optimalt sted at leve.

Antallet af hule træer, som er optimale for fuglene at bygge reder i, er i dag begrænset. Byd fuglene velkomne i din have og lad dine hule træer være, eller sæt redekasser op til dem.

Trykimprægneret træ skader jorden

Kemikalierne som er brugt i trykimprægneret træ kan skade din jord, og er derfor ikke et optimalt materiale at bruge, til eksempelvis dit højbed og plantekasser. Brug hellere ubehandlede træarter som lærketræ.

Det kan også betale sig, at prøve at købe materialer, som kommer fra nærliggende områder, og ikke fra truede regnskove. Kig efter miljømærkningerne FSC og PEFC.

Læs også: Pift til udelivet: Byg din egen hule

Tekst  Nicole Hardt

Foto  Getty Images, Unsplash