Marts er forventningens og ventetidens måned. Mens vinteren gør sig færdig, planlægger jeg den kommende sæson i haven. Det er tid til såning.

I år skal her være masser af tomater, kartofler og andre hjemmeavlede lækkerier til køkkenet. Blomster skal også vælde ud over krukkernes kanter og mellem køkkenurterne.

Derfor er det nu, at mit gartner-gen bliver aktiveret og næsten helt automatisk finder frøposerne og den gode så- og priklejord.

En ting er dog at så i bakker, potter, kasser og mælkekartoner. En anden ting er at opnå flotte, tætte og dermed stærke planter, der skal leve videre udendørs om et par måneder. Det grønne gen fortæller mig, at de små planter skal stå lyst og lunt, indtil de er spiret frem. Gerne med et klart låg eller plastfolie over potten, så der er høj luftfugtighed omkring frøene.

Straks efter spiringen tages låget af, og planterne stilles køligere, men stadig meget lyst. Hos mig er det i gæsteværelsets vindueskarm. Den vender mod vest. Derfor bliver her ikke smeltende varmt som i et sydvendt vindue.

Læs også: Børnenes egen planteskole

Når man ikke ejer et drivhus endsige et orangeri, er den store risiko, at de små planter alt for hurtigt skyder i vejret og bliver lange og ranglede. Det giver en slasket plante, der har svært ved at blive tæt og flot, når den skal plantes ud i maj. Kodeordene er temperatur og lysmængde. Jo højere temperatur, jo hurtigere vokser småplanterne.

Mangler de lys under al den groning, vil planterne strække sig for meget og for hurtigt efter lyset. Og så har jeg balladen med de ranglede planter. Derfor er det så vigtigt at holde temperaturen lav og lade planterne få så meget lys som muligt. Så må væksten bare tage noget længere tid. Hvilket er smart; for langsom vækst giver tætte planter.

Man kan købe fikse vækstlys at sætte over planterne, mens de spirer og vokser. Eller man kan lave en reflektor af stanniol omkring pap, som stilles foran planterne i vindueskarmen. På den måde vil sollyset reflekteres tilbage til planterne, så de bliver belyst bagfra og ikke trækker sig mod lyset.

Køb dig til lidt forår

Giv forårsfornemmelserne fuld opmærksomhed ved at købe primulaer og andre farverige forårsvækster. Brug dem til at holde humøret oppe med, hvis der skulle komme en ekstra omgang vinter. Pengene er ikke spildt, når blomsterne visner bort. Planterne er stadig levedygtige og kan plantes ud i havens bede, hvor de vil blomstre igen til næste år. Men nu på det mere naturlige tidspunkt, som er når vinteren slipper og forårsvarmen rører lidt på sig.

Dyrk kartofler i en krukke

Ikke fordi alle behøver lege urbane gartnere, men det kan være en god ide at lægge nogle kartofler i potter og krukker for at høste derfra, når de er høstklare. Det er de i øvrigt 70-90 dage efter, de er lagt i jorden. Potten kan stilles på en altan, hvor der så lige bliver plads til lidt hjemmeavl. Eller tages med i sommerhuset. Eller foræres væk til en, der bliver glad for nye kartofler. Kartoflerne skal lægges til spiring nu.

Læs også: Tag på tingfindertur

Tag afsted fra småplanterne

I år har jeg sået i den nye Rootmaster, der har én celle til hver plante og et praktisk gennemsigtigt låg, så frøene både har fugtighed og lys. Rootmasteren har et hulrum til vand i bunden, så jeg ikke behøver holde så grundigt øje med spiringen, og om småplanterne har tilstrækkeligt med vand. Det suges helt automatisk op via en filtstreng i bunden. Nu kan jeg godt rejse væk nogle dage, selvom der er småfolk på vej i vindueskarmen.

Tålmodighed er en dyd

Jo da, det tager meget længere tid selv at så sine udplantnings-planter. Til gengæld kan du få lige den sort, du gerne vil have af sommerblomster og grønsager. Og så er det hyggeligt! Men husk at alt ikke skal sås indendørs nu. Majs, squash, græskar, basilikum og bønner er varmekrævende sager, der først skal plantes ud i haven i slutningen af maj, når nattemperaturen er over 5-8 grader. Læg frøene i jorden indendørs, når der er 4-6 uger til forventet udplantning.

Tekst  Laila Sølager, Planteskoleringen

Foto  Laila Sølager, Planteskoleringen