Husmåren har mange veje ind i huset

En gang holdt den til i små skove og ældre, stråtækte landhuse. Men husmåren er for længst flyttet ind i sommerhusene og byernes parcelhuskvarterer.

Mårens foretrukne indkvarteringssted i dit hus er på loftet, som den får adgang til via tagrender, nedløbsrør, træer eller gesimser, hvorefter den maser sig gennem eventuelle huller i vindskeden, skotrenden mellem tagfladerne, langs tagryggen eller ved en kvist.

Hullet eller åbningen behøver ikke være større, end hvad et hønseæg kan proppes igennem, for at der er plads til måren. Ligesom der ikke skal mere end et manglende trådgitter i en ventilationskanal eller en enkelt skævtsiddende tagsten eller tagplade til, før den boligsøgende husmår ser det som en åben dør.

Det omkring 40 centimeter lange rovdyr er ufarligt for mennesker. Den angriber os ikke. Men den river og roder i isoleringsmaterialerne og kan skrabe huller i dampspærrer, som igen kan give fugtproblemer i taget. Og så er den svær at slippe af med igen, når den først er flyttet ind på et lunt loft.

Læs også: Sådan får du flere bier i haven

Sådan opdager du husmåren

Det sikreste tegn på, du har besøg af en husmår, er, den støjer. Ifølge skadedyrsbekæmperen Per Rønfeldt Raun lyder det, som ‘en stor koloni af rotter i gang med at holde fest’.

Indikator nummer to er mårens ekskrementer, som normalt er 8-10 centimeter lange, en til to centimeter tykke, let snoede og trukket ud i en spids. Samtidig indeholder det hår, fjer og knoglerester fra de smågnavere og fugle, som er favoritter på husmårens menu.

Husmåren er ikke kendt for at være velduftende, som Rønfeldt Raun siger: ‘Husmåren kan på få uger forvandle loftet fra et opholdsrum til et stinkende latrin’.

Fakta om måren

Husmåren har en hvid halsplet, som kan strække sig ud på forbenene og den har lysebrun snude og runde ører.

Regner du den buskede 25 centimeter lange hale med, kan en voksen husmår blive 70 centimeter lang.

Slip af med husmåren

Der findes flere metoder du kan anvende, når du skal slippe af med husmåren på loftet.

Læs også: Kræser for fuglemaver

Afspær husmårens adgang til huset

Første skridt til at komme af med en uønsket mår er at spærre dens adgang til huset. Led efter dens rute fra jord til loft. Måren er dog et opfindsomt dyr, som er god til at finde nye adgangsveje. Så glem panikfældning af træer, som står op ad huset. Prøv i stedet med hønsenet omkring det nederste af stammen, og kig videre efter andre åbninger.

Stress husmåren med lyd, lys og lugt

Lyd, lys og lugt er dog på listen over ting, som måren ikke er begejstret for og måske kan stresse den til flytning – ligesom hundebesøg og ophængning af klude eller aviser med ildelugtende hjortetakolie og stinkende svovlpulver.

Orker du ikke det, så findes der professionelle skadedyrsbekæmpere derude.

Vil du have sikkerhed for dyreetiske fremgangsmåder, er det en god idé du kontakter et medlem af BS. Brancheforeningen for professionelle skadedyrsbekæmpere. Deres medlemsliste findes på her: bf-skadedyr.dk/medlemmer

Du kan også kontakte vildtkonsulenten på det lokale skovdistrikt og få gode råd. Telefonnumre findes på Naturstyrelsen.dk

Læs også: Insekthotel til mariehøns, ørentvister og små biller

Fang husmåren med mårfælder

En mårfælde er den mest radikale og effektive løsning, og her fås det bedste fangstresultat ifølge Naturstyrelsen, hvis du placerer fælden uden for huset, hvor måren færdes og jager.

Der er dog en stribe regler for mårfælder, som skal efterses to gange dagligt. Morgen og aften. Men før du stiller en fælde op, bør du lægge en plan for, hvad du vil stille op med din eventuelle fangst.

Er du ikke den store jæger, kan du betale dig fra en aflivning hos dyrlægen. Du kan også køre måren langt væk og slippe den løs – men husk, den kan finde hjem over store afstande, og du risikerer derfor, den dukker op igen.

Mårfælder udlånes til Falck-abonnenter. Fælderne kan ligeledes købes i både byggemarkeder, jagtforretninger, på nettet og hos skadedyrsbekæmpere.

Læs også: Red nattesøvnen med et fluenet på vinduet

Mårafskrækningsmiddel uden kemikalier

Virksomheden Naturtro, som er specialister i husmår, har længe haft succes med produktet Mårstop. Deres mårafskrækningsmiddel, er uden kemikalier og andre giftstoffer, da det udelukkende skræmmer husmåren væk med lugten. Dig og din familie kan altså roligt bruge midlet, uden at I selv tager nogen form for skade.

Gode råd

Kig på din forsikring. Du kan tilkøbe tillægsforsikringer, som dækker skader fra gnavere og mår.

Undersøg jævnligt dine tagkonstruktion for huller langs vindskede, skotrende, langs tagryggen eller ved kviste.

Hønsenet formet som omvendte kræmmerhuse omkring nedløbsrør og træer, hvis grene giver mår-adgang til taget, kan være en løsning.

Kontakt vildtkonsulenten i dit lokale skovdistrikt – selv København har en.

Husmår og mink er ikke gode venner

Vi har efter publicering af denne artikel modtaget en mail fra en læser, som vi synes vi vil dele.

Kim skriver:

“Jeg har selv haft mår på loftet. Jeg har forsøgt alt mellem himmel og jord, men intet hjalp.
Jeg kom til at snakke med en jæger på en fisketur om den lille udbudt gæst, og det problem kendte han til. Der er kun en ting, som hjælper på det. Kør omkring en minkfarm og hør om du kan få noget minkafføring, og læg det i marmeladelåg rundt omkring på loftet om aftenen, efter måren er taget på jagt ved 24tiden. Mår og mink er ikke gode venner, så vis måren kan lugte en mink forlader den loftet. OK det gjorde jeg og det er 3 år siden nu, og måren er ikke kommet tilbage. Så det må man nok sige, at det noget som hjælper. Jeg skifter det 2 gange om året bare for en sikkerhed skyld.”

MVH Kim

Tekst  Maggie Svarstad

Foto  Gettyimages