Sådan opdager du husmåren – og slipper af med den

En gang holdt den til i små skove og ældre, stråtækte landhuse. Men husmåren er for længst flyttet ind i sommerhusene og byernes parcelhuskvarterer.

Mårens foretrukne indkvarteringssted i huset er loftet, som den får adgang til via tagrender, nedløbsrør, træer eller gesimser, hvorefter den maser sig gennem eventuelle huller i vindskeden, skotrenden mellem tagfladerne, langs tagryggen eller ved en kvist.

Læs mere: Husmår – sådan slipper du af med den

Hullet eller åbningen behøver ikke være større, end hvad et hønseæg kan proppes igennem, for at der er plads til måren. Ligesom der ikke skal mere end et manglende trådgitter i en ventilationskanal eller en enkelt skævtsiddende tagsten eller tagplade til, før den boligsøgende husmår ser det som en åben dør.

Det omkring 40 centimeter lange rovdyr er ufarligt for mennesker. Den angriber os ikke. Men den river og roder i isoleringsmaterialerne og kan skrabe huller i dampspærrer, som igen kan give fugtproblemer i taget. Og så er den svær at slippe af med igen, når den først er flyttet ind på et lunt loft.

Læs også: Er sneglegift farligt for havens dyr?

Larmer som en koloni af festende rotter

Det sikreste tegn på, at en husmår er flyttet ind på loftet, er at den støjer. Hvilket ifølge skadedyrsbekæmperen Per Rønfeldt Raun lyder, som var ‘en stor koloni af rotter i gang med at holde fest’.

Indikator nummer to er mårens ekskrementer, som normalt er 8-10 centimeter lange, en til to centimeter tykke, let snoede og trukket ud i en spids – og indeholder hår, fjer og knoglerester fra de smågnavere og fugle, som er favoritter på husmårens menu.

Og de er ikke kendetegnet ved velduft. Eller som Rønfeldt Raun siger: ‘Husmåren kan på få uger forvandle loftet fra et opholdsrum til et stinkende latrin’.

Fakta om måren

Husmåren har en hvid halsplet, som kan strække sig ud på forbenene og den har lysebrun snude og runde ører.

Regner man den buskede, 25 centimeter lange hale med, kan en voksen husmår blive 70 centimeter lang.

Slip af med husmår

Der findes desværre ingen superenkle og garanterede måder, hvorpå man selv kan slippe af med en indflyttet husmår.

Læs også: Hold udkig i haven: Ny sommerfugleart opdaget i Danmark

Husmåren er opfindsom

Første skridt til at komme af med en uønsket mår på er at spærre dens adgang til huset. Hvilket kræver, at man finder dens rute fra jord til loft. Måren er dog et opfindsomt dyr, som er god til at finde nye adgangsveje. Så glem panikfældning af træer, som står op ad huset. Prøv i stedet med hønsenet omkring det nederste af stammen, og kig videre efter andre åbninger.

Lyd, lys og lugt er dog på listen over ting, som måren ikke er begejstret for og måske kan stresse den til flytning – ligesom hundebesøg og ophængning af klude eller aviser med ildelugtende hjortetakolie og stinkende svovlpulver.

Orker man ikke det, så findes der professionelle skadedyrsbekæmpere derude.

Vil man have sikkerhed for dyreetiske fremgangsmåder, er det en god idé at kontakte et medlem af BS. Brancheforeningen for professionelle skadedyrsbekæmpere. Deres medlemsliste findes på her: bf-skadedyr.dk/medlemmer

Man kan også kontakte vildtkonsulenten på det lokale skovdistrikt og få gode råd. Telefonnumre findes på Naturstyrelsen.dk

Læs også: Overvejer du at sætte overvågningskamera op i dit hjem?

Mårfælder

En mårfælde er den mest radikale og effektive løsning, og her fås det bedste fangstresultat ifølge Naturstyrelsen, hvis fælden placeres uden for huset, hvor måren færdes og jager.

Der er dog en stribe regler for mårfælder, som skal efterses to gange dagligt. Morgen og aften. Men før man stiller en fælde op, bør man lægge en plan for, hvad man vil stille op med sin eventuelle fangst.

Er du ikke jæger, kan du betale dig fra en aflivning hos dyrlægen. Eller du kan køre måren langt væk og slippe den løs – men husk, at den kan finde hjem over store afstande, og derfor kan dukke op igen.

Mårfælder udlånes til Falck-abonnenter. Fælderne kan ligeledes købes i både byggemarkeder, jagtforretninger, på nettet og hos skadedyrsbekæmpere.

Læs også: Spiser du edderkopper, mens du sover?

Nye produkter mod husmår på vej

Struer-firmaet Resenborghus Skadedyrsbekæmpelse, som er specialister i husmår, har længe haft haft succes med produktet Resenborghus Villaduft. Men er nu i gang med at udvikle et nyt mårafskrækningsmiddel, i samarbejde kemi grossisten Chemark og konsulentfirmaet Mediator. Miljøministeriets godkendelse af det nye produkt forventes her i efteråret – og kan så sælges i hele EU, hvor man – især syd for grænsen – har store problemer med mår, som ødelægger biler.

Gode råd

Kig på din forsikring. Tillægsforsikringer, som dækker skader fra gnavere og mår kan tilkøbes.

Undersøg jævnligt dine tagkonstruktion for huller langs vindskede, skotrende, langs tagryggen eller ved kviste.

Hønsenet, formet som omvendte kræmmerhuse omkring nedløbsrør og træer, hvis grene giver mår-adgang til taget, kan være en løsning.

Kontakt vildtkonsulenten i dit lokale skovdistrikt – selv København har en.

Flere gode råd

Vi har efter publicering af denne artikel modtaget en mail fra en læser, som vi synes vi vil dele.

Kim skriver:

“Jeg har selv haft mår på loftet. Jeg har forsøgt alt mellem himmel og jord, men intet hjalp.
Jeg kom til at snakke med en jæger på en fisketur om den lille udbudt gæst, og det problem kendte han til. Der er kun en ting, som hjælper på det. Kør omkring en minkfarm og hør om du kan få noget minkafføring, og læg det i marmeladelåg rundt omkring på loftet om aftenen, efter måren er taget på jagt ved 24tiden. Mår og mink er ikke gode venner, så vis måren kan lugte en mink forlader den loftet. OK det gjorde jeg og det er 3 år siden nu, og måren er ikke kommet tilbage. Så det må man nok sige, at det noget som hjælper. Jeg skifter det 2 gange om året bare for en sikkerhed skyld.”

MVH Kim

Tekst  Maggie Svarstad

Foto  Gettyimages