Det er ikke kun mennesker, der helst vil være inden døre, når temperaturen falder udenfor. Når kulden kommer, så rykker rotterne også ind på lofter eller i kældre.

Når termometeret viser minusgrader, så undersøger de nysgerrige og sultne rotter muligheden for at komme ind i varmen, og landets rottebekæmpere og skadedyrscentraler får ekstra travlt.

– De kan gnave sig igennem kloakrørene, især hvis de er gamle eller revnede. De bygger reder i hullede kloakrør under vores huse eller oppe på lofterne. De gnaver i hvad som helst, også elektriske ledninger, som kan tage skade. Vi ser også eksempler på rotter, der har ødelagt hele gulvkonstruktionen under et parcelhus, forklarer chefkonsulent for kloaksektionen i Dansk Byggeri, Mikael Mortensen.

Derfor er det vigtigt, at husejere sørger for at vedligeholde kloakkerne.

– Som et led i klimatilpasningsplanerne laver kommunerne kloakseparation, hvor spildevand og regnvand efterfølgende løber ud i hver deres rør, fornyr de kloakledningerne i det offentlige system. Det får rotterne til at søge op i de dårligt vedligeholdte private stikledninger. Dem er der 57.000 km af i landet, så de firbenede skadedyr har desværre stadig masser af plads at boltre sig på, siger Mikael Mortensen.

Læs også: Sådan slipper du af med bladlus i haven

I dag kan vi med tv-inspektion nemt få et overblik over kloakrørenes tilstand.

– Det er en simpel måde at sikre, at kloakrørene ikke inviterer ubudne gæster ind. Og det er jo ikke kun materiel skade og risiko for nedsivning af spildevand i grundvandet, som rotterne er årsag til. De er også smittebærere af fx salmonella og Weils sygdom, som kan være livstruende, siger Mikael Mortensen og tilføjer:

Derfor vil det også være en god ide, hvis der fra politisk side blev lovgivet om, at der skal foretages tv-inspektion af kloakrørene, når der alligevel laves en tilstandsrapport i forbindelse med et hussalg.