I Danmark findes omkring 50 forskellige arter af myrer. Langt de fleste af dem er ganske ufarlige for os. Vi møder dem stort set kun ude i naturen og generes sjældent af dem i vores hjem.

Når det alligevel vrimler med sider på nettet med råd til at slippe af med myrerne, skyldes det blandt andet de få arter af myrer, der skaber problemer i vores hjem. Orangemyre, Gul jordmyre og Herkulesmyre kan for eksempel bane vej for svampeangreb i huset.

Men de fleste myrer er faktisk ikke specielt problematiske – i sær ikke i haven. I stedet for at ærgre sig over myrebesøget i bede, på plænen og havefliserne, kan vi glædes os over de små sorte soldater.

Læs også: Flittige myrer i skoven

Laurent Jégou

Små havehjælpere

Er de ikke i huset, men i haven, er de vores venner. Den klassiske sorte havemyre laver en masse usynligt arbejde for os. Blandt andet spiser den rigtig mange insekter. En gennemsnitlig myretue i skoven æder omkring 200 kg insekter hvert år. Derfor forsvinder der også en del insekter i haven, når myrerne rykker ind.

Nogle af de insekter er bladlusene. Myrerne er først og fremmest vilde med den sukkerholdige væske, honningdug, som bladlusene udskiller. Men ligesom mennesker bliver også myrer trætte af for meget sukker, og så begynder de at spise bladlusene. Lusene giver myrerne et vigtigt proteintilskud og os mennesker pænere haveplanter.

Ud over at hjælpe til i haven, så er den ellers udskældte orangemyre blevet en delikatesse i de senere år. Lige så irriterende, som den kan være at få ind i huset, lige så velsmagende vil nogen mene, at den er. Restauranten NOMA er en dyr løsning, hvis du vil smage på myren. Men prøv den, hvis du får muligheden. De smager af lime – også i naturen.

Madrester lokker

Er myren et problem i dit hjem? Myrer til middag er kun et problem, som du kan bebrejde din indre sjuskedorte. Madrester, der får lov at blive liggende for længe fremme på køkkenbordet eller brødkrummer på gulvet er kraftige magneter på den lille myre.

Den sorte havemyre er ofte også lig med store suk fra haveejere med fliser. Men sorte myrer elsker solbeskinnede fliser, så vi inviterer dem selv til at komme.

Mange myrer

50 arter af myrer i Danmark og knap 13.000 på globalt plan er fantastisk mange. I antal er myrerne så mangfoldig, at vægten af verdens myrer overgår vægten af verdens mennesker. Og der skal otte millioner skovmyrer til at matche vægten af et enkelt menneske.

Blandt de danske arter er der skønne navne. Der er Tyvemyre, Røvermyre, Blank gæstemyre, Mosemyre, Grå klitmyre, Rød slavemyre, Blodrød rovmyre, Skyggemyre og så er der selvfølgelig os med grønne fingre, de myreflittige haveejere.

Læs også: Derfor frygter vi edderkopper selv om de fleste ikke er farlige

Tekst  Thomas Neumann, Danmarks Naturfredningsforening

Foto  Nomad YC, Laurent Jegou