Sådan undgår du uvelkomne gæster i drivhuset

Vil du gerne have fuldt udbytte af dine anstrengelser i drivhuset? Se her, hvordan du passer dine grøntsager og planter, så de ikke invaderes af skadedyr og sygdomme.

Hver morgen glæder du dig over synet af de nye små spirer og deres vækst. De står trygt og godt i vindueskarmen, hvor du kan pusle om dem, vande og udtynde og vente på den dag, hvor de har samlet kræfter nok og er klar til tilværelsen i drivhuset.

Derefter kan fornøjelsen være mere blandet. For lige så hyggeligt det kan være at åbne sæsonen i drivhuset, lige så frustrerende kan oplevelsen blive, hvis forarbejdet og alle indkøbene viser sig at være spildte. Som når snegle æder sig fede og kun efterlader dig hullede jordbær med slimspor, eller dine tomater er plettede og ødelagte af gråskimmel.

Læs også: 3 tips: Sådan forebygger du at dit kæledyr bliver angrebet af lopper

 

Heldigvis kan du selv formindske risikoen for, at du bliver mødt af et stadigt tristere syn i drivhuset, efterhånden som sæsonen skrider frem – vi har nemlig samlet de bedste råd til at bekæmpe uvelkomne gæster og holde drivhuset sundt og frodigt hele sommeren igennem.

Gør drivhuset rent før sæsonstart

Brun sæbe er skånsomt for miljøet og effektivt til rengøring af drivhuset.

Begynd med at tømme drivhuset fuldstændigt, også gamle opbindingssnore o.lign.

Alt skal ud, før du går i gang med vand, sæbe og stiv børste, der kan komme ind i hjørner og kroge og tage livet af alger og overvintrende skadedyr.

Skyl efter med haveslangen og luft grundigt ud i nogle dage, så fugten fordamper – så er du klar til en ny sæson.

Læs også: Sådan holder du fluer og myg fra døren

Drivhusgæst: Væksthusspindemider

Spindemide

 Symptomer: Gullige, prikkede blade, som dør lidt efter lidt og kan rulle sammen i kanten. Hele planten kan dø. Væksthusspindemiden kan angribe stort set alle drivhusplanter – agurk, tomat, bønner og potteplanter – og er blandt de mest almindelige uønskede gæster i drivhuset.

Sådan undgår du gæsten: Undgå, at der bliver for tørt og varmt i drivhuset, for det er perfekte forhold for spindemiderne. Spinderovmider, som æder spindemiderne, kan også være en god mulighed – de kan købes på nettet.

Drivhusgæst: Gråskimmel

Gråskimmel

Symptomer: Lodne, gråbrune pletter på plantedelene. Ses ofte på jordbær og tomater i drivhus.

Sådan undgår du gæsten: Gråskimmel slår til, når planten i forvejen er svækket, og spreder sig eksempelvis fra visne blomster. Varmt og fugtigt vejr giver den gode betingelser. Du kan forebygge ved at sørge for god udluftning i drivhuset og ved at undgå at vande så sent, at planten er fugtig natten over. Undlad at give for meget kvælstofgødning.

Læs også: Sådan slipper du for fluer ude som inde

Drivhusgæst: Bladlus

Bladlus

Symptomer: Bladenes overside bliver blank og klistret af honningdug – bladlusens ekskrementer. Krøllede og anormale skud. Du kan også se hvide hylstre, som forlades af bladlusene, når de vokser. Bladlusene kan overføre virus til planterne og gør dem modtagelige for svamp.

Sådan undgår du gæsten:

Kig planterne efter med få dages mellemrum i maj og juni. Grundig rengøring af drivhuset ved sæsonens afslutning gør det svært for lusene at overvintre, rengøring før sæsonstart har også effekt. Gød ikke planterne for voldsomt, det stimulerer lusene. Jævnlig overvanding med koldt vand af planten gør tilværelsen besværlig for bladlusene. Udsæt eventuelt insekter, der kan bekæmpe bladlusene – bladlusgalmyg, bladlussnyltehveps og mariehøns.

Drivhusgæst: Den nøgne havesnegl

Nøgen havesnegl

Symptomer: Lasede, hullede eller tyndslidte blade, som er mærket af sneglemunde. Slimspor på jord og planter – og sneglen selv, den er gråsort med mørke striber på siden og op til 6 cm lang. Led efter skaderne nær jordoverfladen, det er her, de typisk ses. Den nøgne havesnegl er ingen kostfornægter og angriber blandt andet jordbær, salt, radisser, græskar og squash – især i fugtige somre.

Sådan undgår du gæsten: Sørg for, at jorden ikke er knoldet, så sneglene kan gemme sig i den om natten – og undgå mange planterester i drivhuset i foråret. Vær påpasselig med at holde jorden ren mellem salat og jordbærplanter, vær især omhyggelig med at renholde de sidstnævnte i april og maj. Sæt nye planter i karantæne i tre uger, før de plantes i drivhuset, så eventuelle æg klækkes og afsløres. 

Læs også: En brumbasse der ikke vidste, den ikke kunne flyve

Drivhusgæst: Agurkeskimmel

Agurkeskimmel

Symptomer: Gule og kantede pletter på bladene, som løber sammen og bliver brunlige. Svampen udvikler sig hurtigt og angriber græskarfamilien, agurk, melon, squash og græskar. Agurk kan visne fuldstændig i løbet af en uge.

Sådan undgår du gæsten: Køb sorter, som er modstandsdygtige over for agurkeskimmel, eller køb tidlige sorter, da planten angribes sent i sæsonen. Placer planterne så langt som muligt fra hinanden, så spredning hindres. Vand kun planten ved jorden, sørg for udluftning fra midt i juli.

Drivhusgæst: Meldug

Meldug

Symptomer: Ser planten underligt støvet ud, kombineret med misdannelse af skud, er meldug på spil. Den findes i så mange varianter, at hver bladbærende plante næsten har sin egen, squash og jordbær er blandt de meget udsatte.

Sådan undgår du gæsten: Lad være at overgøde, kalk jorden, sørg for at der er ventilation og spørg forhandleren efter de sorter, der er mest modstandsdygtige. 

Læs også: God tjekliste inden du køber drivhus

Drivhusgæst: Tordenfluer/trips

Tordenfluer

Symptomer: Blade og blomster får pletter og sølvgråt skær, når tordenfluer, også kaldet trips, suger saft. De 1-2 mm lange insekter sidder især under bladene. I drivhus er de især et problem på peber og agurk.

Sådan undgår du gæsten: Hvis der har været angreb af trips i den foregående sæson, skal jorden i drivhuset helst skiftes ud, så overvinterende eksemplarer ikke slår til. Det gælder, uanset om det er plantesække eller direkte i jorden. I sidste tilfælde graves det øverste lag af – eller du kan nøjes med at vende jorden, for det gør det svært for tordenfluerne at finde op ad jorden. 

Drivhusgæst: Væksthusmellus

Mellus

Symptomer: Små hvide bevingede lus på planten. Forkrøbling af blade og medfølgende svampevækst, som nedsætter plantens vækst.

Sådan undgår du gæsten: Hvis du har sørget for, at intet plantemateriale har overvintret i drivhuset, gør du det svært for mellusen. Tjek nye planter for insekter, larver og æg, før de sættes i drivhuset. Sæt evt. mellussnyltehvepsen i arbejde. Blomsterkarse i drivhuset menes også at være med til at holde mellus væk. 

Kilder: Havenyt.dk, bolius.dk, plante-doktor.dk, gourmethaven.dk, taenk.dk, klarskovgartneri.dk.

Læs også: Forår i drivhuset

Tekst  Birgitte abo

Foto  Borregaard Bioplant