Status over metoder til bekæmpelse af dræbersnegle

Dræbersneglene er en stor plage for mange haveejere, og når først de er kommet, det kan være svært at komme af med dem. Læs her hvilke metoder vi (indtil videre) kender.

Dræbersnegle er blevet en del af den hverdag, som de fleste haveejere må forholde sig til. Vi kan begrænse den skade de gør på vores favoritplanter, men helt at udrydde dem, er der desværre ikke udsigter til med de bekæmpelsesmetoder vi kender i dag.

Hvilke metoder vi hver især benytter os af, er afhængig af temperament, tid til rådighed og pengepung – her får du en status over de metoder de fleste af os benytter i kampen mod den uvelkomne gæst i haven:

Læs også: Om myrer – og hvordan du slipper sådan rigtigt af med dem

Lav en øl-fælde

En nem og billig måde at holde snegle væk fra yndlingsplanterne, er at lave din egen øl-fælde.

Grav en beholder halvt ned i jorden ved siden af de planter du ønsker sneglefri og fyld den halvt op med øl. Duften af øl vil friste sneglene, så de falder ned i beholderen og ikke kan komme ud igen.

Brug planter som sneglene hader

En blid måde at få færre snegle, er at sætte planter, som sneglene ikke kan lide duften af. Stjerneskærm afgiver f.eks. en duft som sneglene ikke bryder sig om, ligesom malurt, almindelig rude, fennikel, anis og rosmarin også holder snegle væk.

Stjerneskærm

Fjern alle gemmesteder

Snegle kan godt lide at gemme sig under brændestakke, bunker af fliser, dynger af kompost og under lave havemøbler. Jo færre gemmesteder der er i haven, jo mere er sneglene udsatte for de dyr der spiser dem, som f.eks. tudser, pindsvin og visse fuglearter.

Læs også: 10 gode råd mod sygdomme i drivhuset

Lav en ujævn barriere

Dræbersnegle har bløde kroppe, så kan derfor ikke lide at krydse overflader der er skarpe og stikkende. Lav en barriere omkring favoritplanterne af f.eks. knuste æggeskaller, grannåle eller afklip fra planter med torne. Groft sand kan også være en god barriere, så længe du ikke lægger så eget ud at du ændrer jordkvaliteten omkring planterne.

Lav en glat barriere

Hvis du sprayer et smødemiddel, som f.eks. WD40 på ydersiden af dine krukker, vil siderne blive for glatte til at sneglene kan kravle op i krukken.

Læg kobbertape omkring bedet

Sneglens slim reagerer med kobberet, så den får et mindre stød. Derfor vil sneglen ikke forsøge at kravle over kobberet. Metoden kan også anvendes på krukker, ved drivhuset og på højbede.

Lav en fælde

En bunke salatblade vil helt sikkert tiltrække sneglene hvis det lægges ud på et fugtigt og skyggefuldt sted. Tøm bunken for snegle morgen og aften, hvor de er mest aktive.

Læs også: En brumbasse der ikke vidste, den ikke kunne flyve

Biologisk bekæmpelse med nematoder

Nematoder er små gennemsigtige rundorme på ca. ½ mm.’s længde, som er dødelige for sneglene. De blandes med vand og hældes ud over bedet. Vær opmærksom på at jordtemperaturen skal være over 5 grader før de virker. Derefter skal jorden holdes fugtug for at nematoderne ikke udtørrer. Du kan købe nematoder på mange planteskoler – det er levende organismer og de skal derfor bruges 3-4 dage efter køb.

Salt

Salt slår sneglene ihjel på en noget barsk, men ikke desto mindre effektiv måde. Man kan argumentere for at det er lige så nemt at indsamle sneglene, som at hælde salt over dem, og samtidig risikere at skade dine planter med saltet.

Sneglegift

Den nemme løsning på snegleproblemet, men også en af de dyrere. Læg giften ud på de områder i haven, hvor sneglene kommer mest.

Læs også: Spiser du edderkopper, mens du sover?

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Ecostyle