Nu er trenden slået igennem i Danmark: Spis havens og markens blomster.

Vore bedstemødre kandiserede martsvioler til pynt på kagen, og gamle engelske kogebøger har opskrifter på gele af lavendel.

Blomster er dejlige at se på, og vi nyder deres duft. Men hvorfor ikke bruge dem i maden? I USA er der gartnerier, der koncentrerer sig om spiselige blomster, og i Østen er det helt naturligt at bruge blomster i mad. “Det har det også været i Danmark, hvor vore bedstemødre kandiserede blomster til pynt.

Og de seneste år har flere og flere fået øjnene op for, hvordan man kan give maden en ekstra dimension ved at bruge blomster”, siger Anemette Olesen, forfatter til bogen “Spiseblomster” og en lang række andre bøger om urter, bær og madlavning.

Læs også: Guide til havens giftige planter

Havens ”rene” blomster

Blomsterne kan både pynte i maden, de kan være med til at give smag, og så er de rige på vitaminer og andre næringsstoffer. Mulighederne er mange og lige uden for døren. “Mælkebøtten smager for eksempel fantastisk godt af honning. Det er jo ikke tilfældigt, at bierne er så glade for dem”, siger Anemette Olesen.

Hun opfordrer dog til, at man sætter sig ind i, hvilke blomster der kan bruges og hvordan, for der er ikke nogle generelle regler: “Nej, for eksempel kan man spise alle medlemmer af korsblomstfamilien undtagen gyldenlak. Den er til gengæld giftig, og alle giftige planter skal man holde sig fra”, siger Anemette Olesen, der opfordrer til at bruge blomster fra haven, hvor der ikke sprøjtes.

Og så er det ellers bare med at komme i gang. Hvad med syltede dagliljeknopper, chokoladekage med natviol, pebernødder med rosenvand, lavendelkage, stikkelsbærmarmelade med hyldeblomst, dressing med forglemmigej eller salat med nelliker? Mulighederne er næsten uendelige som blomsterfloret i de danske haver.

Listen af spiselige blomster er lang og omfatter blandt andet:

Bellis
Blomster fra krydderurter
Blomster fra æble, pære, blomme og kirsebærtræer
Blomsterkarse
Dahlia
Forglemmigej
Gederams
Gul okseøje
Gladiolus
Hestemynte
Hibiscus
Blomster fra jordbær
Katost
Kløver
Kornblomst
Lavendel
Lind
Løgblomster
Morgenfrue
Mælkebøtte
Natviol
Nelliker
Rose
Rosengeranium
Solsikke
Syren
Skvalderkål
Stedmoder
Storkenæb
Skovmærke
Stokrose
Tagetes
Viol
Hulkravet kodriver

Læs også: Forår på forskud med ranunkler og primula

Tekst  Kurt Balle Jensen

Foto  Gettyimages