Den danske forhave har ikke fået den opmærksomhed de fortjener. Det er tid til at tænke anderledes og tid til for alvor at tage forhaven i brug.

Mange parcelhuse har forholdsvis små forhaver, som kan være svære at finde anvendelse for. Men med den rette indretning kan forhaven etableres som en slags scene med huset som bagtæppe. En stilfuld forhave en skøn at ankomme til.

Haven skal pirre sanserne og fremstå indbydende, men samtidig skal haven fungere og være let at vedligeholde. Havedesigner Stig Lauritsen har sammen med landskabsarkitekt Greg Kobett drevet orangeriet og tegnestuen på Gisselfeld i 10 år De er specialister i private haver og indretning af orangerier. Tegnestuen arbejder med idéoplæg til nye haver, orangerier og anlæg samt fornyelse af eksisterende haver i tæt samarbejde med havens brugere. De fungerer som sparringspartnere når man skal tage beslutning om havens funktion og stil med fokus på planter, belægning og have elementer.

Læs også: Robotplæneklippere

Forhavens vigtigste elementer

Belægning

Forhaven skal fungere året rundt og derfor er belægningen et af de vigtigste elementer. Gæster skal kunne komme sikkert hen til hoveddøren, det skal være nemt at feje sne og blade væk og den skal være spændende at kigge på både indefra huset og ude fra vejen. Man skal nemt kunne komme rundt i forhaven uden at man skal ud på fortovet. Og der skal være adgang fra carport til entredør samt videre rundt til baghaven.

Beplantning

Planter i forhaven har flere funktioner: De skal være karakteristiske og med til at skabe den ønskede stemning. De skal være trofaste så man sikrer sig en stabil forhave, og plantematerialet bør vælges, så særegne karakterer på skift fremhæves årstiderne igennem f.eks. blomstring, bærsætning og høstfarver. Ønsker man et alternativ til en høj hæk i skellet mod fortovet, kan interne hækstykker stadig opfylde ønsket om at sløre indkig til huset uden at lukke helt af. Ofte kan forhavens lille græsplæne være en udfordring for plæneklipperen, og som et alternativ til græs, findes der mange bunddækkende planter, som kan give en frodig og spændende bund.

Belysning

Når mørket falder på er lyskilder vigtige for sikker færdsel i forhaven. Og lys i haven kan også bruges som effektbelysning, hvor man belyser et haveelement eller et af havens træer, kan give en scenografisk flot ankomst ved særlige lejligheder.

Planlæg en ny forhave- belægning

Belægninger er én af havens vigtigste elementer. Uden disse flader fungerer en have ikke optimalt.

Her er Stig Lauritsens tips til, hvordan man får belægningen til at fungere:

 • Brug belægningen som et designelement, der skaber holdninger i haven, fremhæver kontraster og leder øjet igennem et rum.
 • Brug et mix af både natursten og støbte sten.
 • Anvend linjer fra husets arkitektur – døre, vinduer og vægflader – til at proportionere belægningsfelter ved huset.
 • Store belagte arealer får haven til at virke mindre. Mindre felter øger illusionen af rum og plads. De får haven til at virke større.
 • Større fliser lagt i enkelt mønster skaber ro – små enheder skaber intimitet.
 • Lige linjer giver en præcis kant, skaber rammer og danner formalitet og retning. Slyngende linjer bryder formaliteten, slører havens grænse og kan inkorporeres i havens niveauer.
 • Brug en fagmand til lægning af større arealer samt kørearealer

Læs også: Cecilie Stenspil har brug for havens ro

Planlæg en ny forhave – beplantning

Beplantning danner havens skelet og er med til at skabe rum. Planter er med til at give haven stoflighed, struktur og farve. Her er Greg Kobetts tips til, hvordan man kan bruge beplantning:

 • Værn om din eksisterende beplantning – en kunstfærdig beskæring kan tit rede en plante der har vokset sig for stor.
 • Brug hækkestykker i forskellige højder og længder for at dele haven op og for at skabe privatliv.
 • Plant en skulpturel busk eller træ i en stor belægningsflade for at danne skygge og spænding.
 • Tænk anderledes – erstat græsplænen med bunddæksplanter
 • Bryd større belægningsflader med store krukker eller trækar. Det giver største fleksibilitet og kan flyttes ifølge sæsonen og når planterne skal skiftes.
 • Det koster I øvrigt fra ca. 10.000 kr. at få lavet en haveplan, forudsat at tegninger af areal og bygninger kan skaffes.

Om Stig Lauritsen

Stig Lauritsen er kendt fra TV2´s haveprogrammer og er lige nu aktuel som gæstevært på TV2 Fri, hvor han giver danskerne gode råd om planter og indretning af haven. Stig er i øvrigt vært for en læserbrevkasse i magasinet Bedre Hjem. Stig Lauritsen & landskabsarkitekt Greg Kobett giver her et bud på en forvandling af en helt almindelig og lidt trist forhave. Vi får også gode råd med på vejen om beplantning og belægning.

Tekst  Gregory Bryan Kobett og Stig Lauritsen

Foto  Paradehusets tegnestue