September er det helt perfekte tidspunkt at plante stauder i.

Jorden er lun, og det betyder, at planterne når at brede sig i jorden med solide rødder inden vinteren, og til foråret vil de komme virkelig godt fra start med kraftig vækst og mange blomster.

Så vil du planlægge et farverigt staudebed til næste år, hvor blomsterne står frodige og smukke igennem hele sæsonen, og hvor du hver dag kan plukke en ny og anderledes buket, så er det nu, du skal i gang. Du kan vælge at bruge stauder, der repræsenterer hver sin periode, når blomstringen begynder. Mange af dem fortsætter med at blomstre i flere uger. Husk endelig løvet, der i høj grad giver staudebedet liv og i sig selv er smukt at se på.

Læs også: 4 fredelige hybenroser

Her får du opskriften

Bedet måler 2 x 2 meter, og de felter, der er plantet til, ligger diagonalt hen over bedet. På den måde opstår der trekanter og kvadrater med hver sin staudeart. Det giver et flot kig henover bedet, som ikke ser så “tegnet” ud, men ligner et mere naturligt tilplantet bed.

Hvert hele felt måler ca. 60 x 60 cm og indeholder 3-4 stk. af den nævnte staude.

På planteskolen kan du netop nu se, hvilke farver og former blomster og løv har, og på den måde kan du nemt kombinere de rette arter og farvenuancer, så staudebedet passer til lige præcis dig.

Bedet indeholder:

  1. Forårsvortemælk, (Euphorbia polychroma) er en af de skønneste forårsstauder med limegrønne blomster april-maj. Passer flot sammen med hvide tulipaner, der også lægges i jorden nu. Om efteråret får løvet glødende høstfarver.
  2. Storkenæb, ’Sylvias Surprise’, (Geranium) er en ualmindelig længeblomstrende storkenæb, der passer i ethvert staudebed. Klippes ned, når eller hvis den vælter. Derefter blomstrer den igen helt frem til oktober. Disse forårs- og forsommerblomstrende stauder er sandsynligvis ikke i blomst nu, hvor du køber dem, men stol på rådgivningen og etiketten. Der kommer fine blomster til næste år.
  3. Almindelig blåkant, ’Walker’s Low’, (Nepeta x fassenii) er vidunderlig blå og blomstrer længe. Midt på sommeren skæres blåkant ned, så de lange blomsteraks fjernes, derefter vandes, og stauden vil skyde nye grønne skud, hvor der kommer en flot blomstring resten af sommeren.
  4. Purpursolhat, ’White Swan’, (Echinacae) er den skønneste sensommerstaude til haven. Den findes i mange farver. Vil du have to forskellige i bedet, kan du roligt vælge frit, for purpursolhat har en så karakteristisk blomsterform, at den giver bedet sammenhæng, selvom farverne er forskellige. Blomstrer fra august til hen i september.
  5. Alunrod, (Heuchera) findes i et utal af sorter. De er lave planter med løvfarver, der spænder fra gulligrønt, over grønt til vinrødt. Nogle af dem med smukke marmoreringer. Løvet pynter i bedet om efteråret og til langt hen på vinteren. Blomsterne på de forskellige sorter spænder fra den sart rosa til røde og rødorange blomster.

Læs også: Forår med Dahlia

Tekst  Laila Sølager, Planteskoleringen

Foto  Laila Sølager, Planteskoleringen