Det er i efteråret, tulipanløgene skal lægges. Selv elsker jeg at lægge løg, og her i haven lægger vi hvert år i oktober flere tusind. Jeg kan nemlig ikke få tulipaner nok, siger Claus Dalby.

Der findes så mange smukke sorter, og derfor undrer det nok mange, at det mest er røde og gule tulipaner, man oplever rundt omkring i haverne. Men det er der en helt logisk forklaring på. Sagen er nemlig den, at de røde og gule tulipaner, man ofte ser, er de såkaldte Apeldoorn-hybrider. Det er gamle sorter, der er så stærke, at de dukker op i haven år efter år.

Sådan er det desværre ikke med de mere forædlede tulipaner. Ofte oplever man, at de kun blomstrer første år, hvorefter de helt forsvinder. Det skyldes, at de er meget udsatte for svampesygdomme og derfor rådner væk. Dette kan man undgå ved – når blade og stængler er visnet ned – at grave løgene op og tørre dem i solen hen over sommeren. Derefter lægges de et nyt sted i haven i efteråret. Sagen er nemlig den, at man ikke kan dyrke tulipaner på samme sted i haven to år i træk.

Læs også: Eventyrligt blomsterunivers

Det med opgravningen og tørringen af løgene er der nok ikke så mange, der får gjort. Nemmere er det at anskaffe nogle sorter, der er rimeligt modstandsdygtige mod svamp. Her vil jeg nævne nogle få sorter, som trofast dukker op her i haven år efter år. De er ikke så stærke som Apeldoornhybriderne, men alligevel værd at satse på.

Dem, jeg ikke tøver med at anbefale, er den næsten sorte Queen of Night, den violette Recreado, den hvidgrønne Spring Green og den cremefarvede Purissima.

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby