Kan mos skade taget, og hvordan fjerner du det nemmest? Må du spule dit tag, og findes der bekæmpelsesmidler? Bolius giver dig svaret her.

Vores venner er gode til at dele erfaringer og viden med hinanden. Vær med på Facebook!

Mos er i de fleste tilfælde helt uskadeligt for tagbelægningen. Men vil du alligevel gerne slippe for det på dit tag, kan skal du følge disse råd:

Læs også: Havens 5 mest genstridige typer ukrudt

1.Brug hænder og børste

Større angreb kan fjernes med hænderne, eller med vand og en børste. Der findes i Danmark få godkendte produkter til bekæmpelse af mos på taget.

LÆS OGSÅ: Beskæring af træer og buske

2. Spul ikke!

Fjern aldrig mos ved at spule taget med en højtryksrenser, da der er stor risiko for at beskadige tagmaterialet, og der kan komme vand ind i tagkonstruktionen.

LÆS OGSÅ: Højtryksrenser – hvad kan den bruges til?

3. Beskær store træer

Store træer og buske, der skygger på tagfladen, bør beskæres, så tagfladen kan tørre.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til haven i marts

4. Led vandet væk

Alle konstruktioner og materialer, der skal afvise og lede vand væk fra taget, fx tagrender, skal jævnligt tjekkes og vedligeholdes, så de virker efter hensigten.

LÆS OGSÅ: Sådan redder du træer og buske efter stormen

5. Forebyg

Forebyg ved at vedligeholde og fjerne mos på taget en gang om året.

LÆS OGSÅ: 10 ting, du kan lave i hus og have i efterårsferien

6. Pas på asbest

Hvis du vil rense et ældre tag af bølgeeternit eller eternitskiffer for store mængder mos, bør du kontakte Arbejdstilsynet. Nogle ældre eternittage indeholder asbestfibre, og når taget renses, er der risiko for, at asbestfibrene bliver frigivet til luften.

LÆS OGSÅ: Asbest i boliger

7. Anlæg tag med en taghældning på over 25 grader

Tage med en taghældning under 25 grader er mere modtagelige for angreb af mos, fordi der ophober sig mere fugt, da vandet ikke så let kan løbe af taget. Så skal du lægge nyt tag, er det en god idé at tage det med i overvejelserne.

LÆS OGSÅ: Sådan finder du hældningen på dit tag