Sådan fjerner du skvalderkål i haven

Mekanisk fjernelse af skvalderkål er den bedste løsning, men det kræver meget arbejde.

Efterhånden som temperaturen stiger, vil flere og flere skvalderkål skyde frem i de fleste villa haver – og når varmen så småt kommer, vokser den mørkegrønne plante ekstra stærkt, og breder sig lynhurtigt, hvis ikke du gør noget.

I modsætning til etårige ukrudtsplanter, som kan fjernes med et hakkejern mens ukrudtet er småt, kræver skvalderkålene, du fjerner rodnettet, hvis du vil den til livs. Den fortsætter nemlig med at sætte nye skud, hvis du blot river de grønne blade af planten.

Læs også: Mobile havetrends: Hæk og bede skal på hjul

Skvalderkålens lange rødder

Planten, der er en flerårig ukrudtsplante, har et omfattende rodnet, og breder sig med rodskud. Der er tale om hvide rødder, der kan blive over en meter lange.

Rødderne løber vandret og ligger 10-15 centimeter under jordens overflade. Skvalderkålen blomstrer i juli august måned med store hvide blomster, hvorefter den spreder frøene sent om efteråret.

skvalderkål

Grav jorden igennem

Den bedste måde at bekæmpe den på er at grave jorden igennem med en greb eller en lille graveske og fjerne hele rodnettet, ellers får du aldrig fjernet skvalderkål fra din grund.

Skvalderkålen kan ofte findes i blomsterbedene – især under rhododendronbuskene kan de godt lide at være. Det er så samtidig det mest besværlige sted at fjerne dem, men det kan lade sig gøre.

Gror planten i dit staudebed, så der er næsten kun en vej, og det er at grave stauderne op, fjerne skvalderkålens rødder og når staudernes rødder er frie for den irriterende plantes rødder, kan du genplante dine stauder. Ovennævnte fremgangsmåde kan du benytte flere steder i staudebedet, men kun cirka hvert tredje år – ellers sættes staudernes vækst tilbage.

Grav jorden løs overalt, hvor du finder skvalderkål i blomsterbedet, og fjern de lange hvide rødder. Det er hårdt arbejde at fjerne planten på den måde, men det er den mest sikre vej til at få den væk. Samme fremgangsmåde kan du bruge i køkkenhaven.

Læs også: Pift til udelivet: Byg din egen hule

Skvalderkål i græsplænen

Er du en af de heldige, har skvalderkålen endnu ikke fundet sin vej til græsplænen. Men alene det, at du slår græsplænen en gang om ugen, er nok til at eventuelle skvalderkål aldrig breder sig.

Har du en hæk ind til naboen, hvorfra skvalderkålen ”sniger” sig ind på din grund, kan du bekæmpe den effektivt ved at anlægge et cirka 50 centimeter bredt bælte med græs langs naboskellet. Du skal så huske at slå græsset op til flere gange om ugen. Derved kan du styre væksten af planten på din grund.

skvalderkål

Ukrudtsdug og flis

Et par andre tips til at undgå ukrudt i din have og ikke mindst skvalderkål er at lægge en ukrudtsdug, hvor det er muligt. Du kan også lægge træ- eller barkflis mellem blomsterne. Men afhængig af størrelsen af dine blomsterbede, kræver det en del flis, idet du skal bruge mindst 10 centimeter flis for at stoppe ukrudtets vækst.

Hvad enten du bruger dug eller flis, skal du huske at fjerne så meget af ukrudtet og dets rødder, inden du lægger dug og flis. En mindre tidskrævende metode til at holde ukrudtet væk fra dine blomsterbede er bunddække.

Der findes flere forskellige bunddækningsplanter, og hvis du først får dem i gang, så skal de nok sørge for at det meste ukrudt ikke får lys og luft, og så kvæles det simpelthen. Men den metode er nok tvivlsom overfor skvalderkål.

Der findes flere forskellige virksomme ukrudtsmidler mod skvadderkål, men vi anbefaler, at du fjerner rødderne ved gravearbejde. Sprøjter du, kan du nemt slå andre planter ihjel, og med mekanisk ukrudtsbekæmpelse holder du din have giftfri.

God arbejdslyst i haven!

Læs også: 6 ting du skal gøre i haven før vinteren kommer

Tekst  Aage Krogsdam

Foto  Aage Krogsdam