Et bad skal kunne lidt af det hele

Det skal være praktisk og funktionelt indrettet, nemt at vedligeholde og gearet til både det hurtige, daglige brus og den langvarige selvforkælelse. Her får du arkitekternes bedste råd og inspirerende løsninger til badets indretning og materialevalg.

Læs også: Hjemme hos Niels Folmann

Badet skal passe til boligen

Arkitekt: Anders Barslund 

Et vellykket badeværelsesprojekt begynder med et kig på huset. Der er nemlig flere gode grunde til at tage byggestilen og husets oprindelige materialeudtryk i ed, før du shopper amok i fliser og sanitet.

Først og fremmest er autentiske huse i højere kurs end stilforvirrede huse. Renoverer du med solide materialer og respekt for den oprindelige arkitektur, får du i højere grad din investering retur, end når du genvejsrenoverer med triste standardløsninger.

Du får samtidig en mere helstøbt og sammenhængende bolig, og du får måske gravet lidt mere af den sjæl og charme frem, som du oprindeligt faldt for ved dit hus.

Det klassiske bad

En god måde at skabe sammenhæng mellem nyt og gammelt på er fx at bruge materialer og løsninger fra samme tidsperiode, som huset er bygget. Men giv dem gerne et moderne tvist.

I dette renoverede bad har arkitekt Anders Barslund genskabt 1920’er-villaens oprindelige stil med terrazzogulv, hvide vægfliser og messingarmaturer. Badet er moderniseret med gulvvarme, samtidig er de gamle rørinstallationer udskiftede med nye, der er lagt ind i væggene. Det afrundede vaskeskab ser næsten ud, som om det altid har stået der, men er bygget af standardelementer fra HTH og suppleret med en kridhvid Corian-bordplade samt stiltypiske sorte greb.

Læs også: Flydende luksus på flodbådsferie i Frankrig

Indret med omtanke for rummet

Arkitekt: Elkiær + Ebbeskov Arkitekter

Badets indretning har stor betydning for oplevelsen af og funktionaliteten i rummet. Den bedste indretningsløsning afhænger af flere ting, bl.a. rummets form og størrelse, lysindfaldet og placeringen af de faste installationer.

Jo mindre rummet er, desto grundigere bør indretningen gennemtænkes. I store rum er det derimod nemmere at eksperimentere med scenografien ved fx at gøre et fritstående og skulpturelt badekar til blikfang i rummet. Er pladsen mere begrænset, bør du prioritere en god og rummelig bruseplads højere end både brus og badekar.

Gennemtænkt bad

Her er der valgt en løsning, hvor alle installationskrævende elementer er samlet på den samme væg. Denne løsning har flere fordele og egner sig ekstra godt til aflange rum med min. 2,7 m ubrudt vægflade. Fidusen med at samle alt på én væg er, at rørføringen bliver væsentligt forenklet og dermed billigere i håndværkertimer. Monteringen i en installationsvæg giver desuden mulighed for væghængte elementer, hvilket letter rengøringen og giver møbleringen et svævende og mere elegant udtryk.

Familien her har prioriteret en ekstra stor bruseniche med dobbelt bruser. Glasafskærmningen sikrer, at dagslyset kommer helt ind i rummet. De keramiske fliser er robuste og meget nemme at vedligeholde, da de tåler syreholdige rengøringsmidler.

Læs også: Sådan fjerner du selv fliser på badeværelset

Knyt inde og ude sammen

Arkitekt: Rasmus Bak

Det daglige bad handler ikke kun om hygiejne, men også om velvære og om at behage sanserne i de salige minutter under bruseren. Synssansen kræver visuel ro i rummet og stimuleres af en smuk udsigt til naturen eller en grøn oase i haven. Med en terrassedør fra badet kan du nyde den friske morgenluft, mens du står under bruseren. Bagefter kan du søge udenfor og lufttørre i solen.

Det lækre bad

I arkitekten Rasmus Baks eget badeværelse er der lagt vægt på sammenhængen mellem ude og inde. Det store glasparti i endevæggen giver adgang til en afskærmet og pigstensbelagt gårdhave med bruser og badekar – et decideret udebadeværelse med grønne plantevægge og himlen som loft. Udebadet har indlagt varmt vand og bruges flittigt hele året – også i de mørke og kolde måneder, hvor gårdhaven lyses op af stormlygter og karret fungerer som en slags hot tub.

I nyere typehuse er det forholdsvis simpelt at erstatte et lille vindue med en terrassedør, men husk altid at søge professionel rådgivning, før du piller ved husets konstruktioner.

Læs også: Få inspiration til dit komplette badeværelse

Tænk i opbevaringsløsninger

Arkitekt: Anders Barslund

Praktisk opbevaringsplads er altafgørende for funktionaliteten i badet. Gennemtænk dine rutiner og indret rummet, så de ting, du oftest bruger, altid er inden for rækkevidde dér, hvor du skal bruge dem.

De lækre toiletartikler som cremer og parfumer kan du vise frem på åbne hylder eller i en indbygget niche over vasken, som vist i BAD 1 og 3. Men sørg også for opbevaringsplads til de kedelige hverdagsting, som du ikke gider se på, fx hygiejnebind og vatpinde. Du bør desuden gennemtænke en løsning til dit snavsetøj, eksempelvis en indbygget vasketøjskurv i et skab eller en skuffe under vasken.

Enkelt bad

I denne gennemrenoverede 1950’er-villa har arkitekt Anders Barslund slået to fluer med et smæk: Panelvæggen i valnøddefinér fungerer både som installationsvæg og som rummeligt opbevaringsmøbel – så rummeligt, at selv toiletbørsten og hygiejnespanden kan gemmes af vejen.

Læs også: Vælg dine grønne planter i boligen efter din personlige stil

Slip fantasien løs

Arkitekt: Rasmus Bak

Den kreative og sjove del af et badeværelsesprojekt er valget af fliser, sanitet og tilbehør. Men det kan være svært at overskue mulighederne og finde den rette balance mellem det praktisk-funktionelle og det æstetiske. Materialer og inventar skal nemlig ikke kun være fugttålende, skridsikre og lette at vedligeholde. De skal også være smukke, matche boligen og leve op til dine forestillinger om det personlige drømmebad.

Derfor er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i de forskellige materialer og deres egenskaber, krav til vedligeholdelse, syrefølsomhed osv. Du skal samtidig afgøre med dig selv, hvor meget tid og knofedt, du vil bruge på vedligeholdelsen. Er du wash’n go-typen, eller indgår du i en travl børnefamilie, er det eksempelvis en god idé at prioritere robuste materialer og praktik højt. Men ellers er det blot at slippe fantasien løs og lade dig inspirere af alverdens badeanstalter og spahoteller.

Det rustikke bad

I dette bad var ønsket en stemningsfuld badegrotte med rustikke naturmaterialer. Brusevæggen er bygget med paneler af natursten, og på gulvet er lagt skiferfliser med struktur. Da skifer er syrefølsomt og derfor ikke kan afkalkes, er hele gulvet imprægneret med en forsegler, der lukker stenens overflade. Vaskesøjlen i hvid Corian er til gengæld nem at vedligeholde. Det samme gælder de robuste armaturer i børstet stål.

Læs også: Træk den skandinaviske natur ind i dit badeværelse

Gode materialer i badet

Med mindre du har uanede mængder tid til at gøre rent, vil du med jævne mellemrum skulle bruge rengøringsmidler, der tåler syre. Her er en oversigt over, hvilke materialer, der tåler syre, og hvad de typisk bruges til:

Porcelæn: Håndvaske og toiletter

Kompositmaterialer fx Corian: Vaske, bordplader og kar

Sanitetsakryl: Badekar og brusebunde

Glas:  Vaske og brusevægge

Klinker, fliser og mosaikker: De keramiske og glaserede typer. Dog ikke fugerne!

Natursten: Kun granit!

Rustfrit stål og krom: Armaturer

Læs også: Indret dit køkken som en professionel

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring, der også dækker selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Se flere projekter på danskeboligarkitekter.dk

Danske Boligarkitekter logo

Læs også: 248 kvadratmeter nyt hus på 500 kvadratmeter grund

Tekst  Pernille Hjorth og Nanna Aamand

Foto  Christina Kayser Onsgaard m.fl.