Du kan nemt selv forebygge skader på huset og skabe et bedre indeklima ved at jage fugten på flugt fra dit badeværelse. Læs her hvordan.

Ikke nok med, at det er dejligt med et lunt og tørt badeværelse – det er også det bedste for såvel din som din boligs sundhedstilstand. Et fugtigt badeværelse kan nemlig både være skadeligt for mennesker og nedbrydende for organiske materialer som beton og træ.

Skurkene i forestillingen er skimmelsvamp og hussvamp. Disse undselige mikroorganismer findes i store mængder i det fri, hvor de hjælper den naturlige ned­ brydning af organisk materiale på vej.

Problemet opstår, når de i for store mængder slår sig ned i vore boliger.

Skimmelsvamp sætter sig fortrinsvist på fugtige overflader. Ud over de grimme skjolder og den mugne lugt er de ikke som sådan skadelige for boligen. Til gengæld kan de give allergiske reaktioner hos husets beboere i form af blandt andet hovedpine, træthed, hukommelsessvigt, kløende øjne og tilstoppet næse.

Hussvamp er en endnu mere alvorlig sag. Den angriber træet i boligen og kan underminere hele husets konstruktion.

Kombinationen af fugt, varme og kalk samt andre organiske materialer, som i sagens natur er til stede på et badeværelse, er det rene slaraffenland for svampesporer. Tricket er derfor at holde rummet rent, lede fugten væk og få overfladerne til hurtigt at tørre – men først og fremmest: at lufte ud.

Læs også: Sådan påvirker vinterbadning din krop

 1. Luft ud

“Al fugt, der kommer ind i et rum, kan i princippet skade det. Varm luft kan indeholde rigtig meget fugt, og derfor gælder det om at få luften væk fra huset og at få køligere og mere tør luft ind igen,” siger Birger Christiansen, teknisk konsulent i vvsinstallatørernes brancheorganisation TEKNIQ.

At åbne vinduet hjælper lidt, men er ikke tilstrækkeligt – slet ikke, hvis det er en regntung eller fugtig dag.

“Ventilatorer med motor på er ikke lovpligtige i enfamilieshuse, men det er så absolut at foretrække. Fugtig luft skal ventileres bort. Man skal simpelthen sørge for, at det kommer ud,” siger Tina Sode.

Ventilatorerne findes i mange forskellige udgaver i dit lokale byggemarked. Nogle tændes sammen med lyset, men lyden kan være generende om natten. Andre tænder og slukker du selv. Desuden findes der nogle, der er tidsstyrede eller som tænder automatisk afhængig af fugtindholdet i rummet. Med en investering på ca. 5.000 kroner skulle du være godt på vej mod et tørrere badeværelse.

 2. Brug din svaber

Vent, til vanddampene har samlet sig som små dråber på fliserne, og brug så en god svaber til at lede vandet ned i afløbet, hver gang du har været i bad.

Tør gerne vægge og gulv efter med en klud, da kalken ellers sætter sig på fliserne. Kalk er organisk materiale, og det er lækker mad for skimmelsvampe. Vand har desuden tendens til at sætte sig som kondens, der hvor varmen fra badeværelset møder kulde udefra. På vinduets nederste kant vil der derfor ofte samle sig vanddråber, og det er en god idé at tørre dem væk med en klud.

Badeværelse

 3. Varm op

Et lunt badeværelse er rart på søvnige morgener. Samtidig hjælper varmen, uanset om det er i gulvet, fra en radiator eller via en håndklædetørrer, til hurtigere at tørre håndklæderne. Varmen flytter dog blot luften rundt i rummet, men får ikke fugten til at forsvinde. Varme og ventilation er derfor den bedste kombination.

 4. Vent med at åbne døren

Hold badetiden på et minimum og undgå at bade for åben dør. Sporer fra skimmel og hussvamp kan nemlig bevæge sig med vanddampene rundt i resten af boligen. Derfor er det en god idé at holde fugten inde i badeværelset og udlufte den derfra.

 5. Gør rent

Fjern en gang om ugen sæberester og snavs og sørg også for at rense de bløde fuger for kalkrester med en deciliter eddike blandet med en deciliter vand. På vaskbare overflader kan mindre angreb af skimmelsvamp fjernes ved at vaske med desinfektionsmidler som Rodalon og Minus Mug eller ved at anvende et bekæmpelsesmiddel som ProtoxHysan. Midlerne er hårde ved miljøet, så følg produktets anvisning nøje.

Læs også: Sådan fordriver du fugt fra kælderen én gang for alle

 6. Genanvend varmen

Hvis du vil et nøk op ad i komfort, energi­besparelser og allergivenlighed, kan det være en idé at etablere et Genvex-anlæg. Det trækker den fugtige luft ud af boligen og udnytter varmen fra den til at opvarme den friske luft, der sendes ind i boligen igen.

“Der findes anlæg i mange forskellige pris­klasser og til alle behov. For allergikere eller boligejere, der bor tæt op ad en meget befærdet vej, kan det være en god idé at investere i et decideret ventilations­ eller klimaanlæg,” siger Birger Christiansen fra TEKNIQ. Et ventilationsanlæg koster fra 50.000 kroner.

 7. Tjek konstruktionen

Et veletableret badeværelse er designet til at holde på fugten, så den ikke spreder sig til træværk og andre nedbrydelige bygningsdele.

Det er en god idé en gang om året at gå konstruktionen efter, så du undgår, at vand eller sporer fra skimmel og hussvamp bevæger sig ind bag fliserne eller under gulvet og laver ravage.

Hårde fuger er lavet af mørtel. Begynder de at skalle af, eller opstår der huller og revner, skal du reparere dem. En blød silikonefuge bruges ofte der, hvor gulvet møder væggen, samt rundt om døre, vinduer og afløb. Det er en god idé jævnligt at kontrollere, om de bløde fuger i vådrumszonen er tætte.

Som tommelfingerregel holder en blød fuge mellem fem og ti år. Slipper fugen kanterne, kan det skyldes, at der er brugt en forkert fugemasse, eller at fladerne ikke blev gjort ordentligt rent inden fugningen. Hvis der er steder, hvor fugerne ikke slutter tæt, er det på tide at skifte dem ud.

Læs også: Ventilationsvindue: Vinduet, der lufter ud for dig

Tekst  Karin Wain

Foto  Getty Images og Unidrain