Skulpturer i hverdagen – blandingsbatterier når de er bedst

Producenterne lader designere kæle for produkterne, så der nærmest er tale om brugskunst. Men husk også at prioritere det funktionelle, det holdbare og det effektive, når der skal vælges mellem hverdagens skulpturer.

Vandhanen løfter sig i sin enkelthed og knejser over køkkenvasken. På badeværelset troner håndvasken som fortidens servante, mens badekarret hviler elegant på løvefødder. Nostalgien snor sig omkring greb og armaturer, eller måske er det de lige linjer, minimalisme og rene flader, der præger badeværelse og køkken?

Hverdagens skulpturer er omkring os, og de kan ikke mindst opleves i form af spændende blandingsbatterier, hvor form og funktion er to sider af samme sag.

Måske tænker vi ikke over det, men de er en konstant fryd for øjet i det daglige og er med til at skabe den stil, vi foretrækker. De kan give et strøg af elegance, futurisme, nostalgi eller minimalisme og dermed supplere øvrige produktvalg.

Læs også: Syv meter køkken i sort træ og rå beton

I dag er det helt normalt, at producenter har anerkendte designere til at trække linjerne, når der skal skabes nyt. De lægger navn til produkter, hvor der er kælet for form og design, men hvor det funktionelle samtidig skal være i orden.

Badeværelsets skulpturer skal nemlig ikke kun være en oplevelse at se på, de skal først og fremmest være funktionelle – og de skal være det i mange år. Armaturer skal både kunne holde på vandet, spare på vandet og levere til tiden. Derudover skal blandingsbatteriet på få sekunder kunne indstilles til nye vandtemperaturer ved køkkenvasken, i badet eller ved badeværelsets vask, uanset om det skal ske med et eller to greb.

“Udseende er jo ikke alt…”

Det er således ikke nok at falde for udseendet, kvaliteten skal også være i orden i hverdagens skulpturer.

En gang skulle der skiftes en pakning, når vandhanen dryppede, men i dag bruges der i de fleste tilfælde keramiske skiver. Det gør armaturerne særdeles holdbare, og en vandhane kan fungere uden at dryppe i årevis. Skulle den begynde at dryppe, kan problemet som regel løses ved, at man renser vandhanen.

Husk at en dryppende vandhane ikke kun er irriterende, den oversvømmer også vandregningen. Nogle vandhaner er med fem eller 10 års garanti, og når producenterne tør give så langvarig garanti, betyder det som regel, at vandhanen kan holde væsentligt længere.

I foråret 2013 trådte “Godkendelsesordning for byggevarer i kontakt med drikkevand” i kraft, og den gælder blandt andet for vandhaner. Det betyder, at vandhaner skal testes, godkendes og mærkes, inden de må sælges i Danmark, og den nye ordning erstatter den VA-godkendelse, der har eksisteret siden 1972. Ordningen skal populært sagt sikre, at det er rent vand, der kommer ud af vandhanen, og at der ikke er stor udledning af blandt andet bly i vandet.

Læs også: Slip af med rust, skimmel og kalk i badeværelset

Nærige blandingsbatterier

Husk også, at der er gode penge at spare ved at lade hverdagens skulpturer være nærige med vandet. Det kan man gøre ved at vælge armaturer, der blander vandet med luft, eller som har en vandbegrænsende funktion indbygget.

Der er jo ingen grund til at lade enorme mængder vand fosse ud, når man vasker hænder eller skyller salat. Skal man hurtigt bruge meget vand til at fylde en gryde eller balje, kan man hive ekstra meget op i grebet, og straks giver vandhanen mere vand.

Med andre ord: Skulpturerne i hverdagen skal passe til vores stil og vores smag, men de skal også være funktionelle, sikre, effektive, besparende og holdbare.

Læs også: Læs dette inden du renoverer badeværelse

Tekst  Kurt Balle Jensen

Foto  Gettyimages, Villeroy & Boch, Ifø