Bungalowens kælderbad blev til luksus og funktion i ét

Brunt kælderbad. Sådan beskriver arkitekt Rasmus Skaarup sit badeværelse, før han forvandlede det til en afslappende luksushule

– der i dag også fungerer som vasketøjscentral for hele familien.

Det begyndte med en stikkontakt til den nye lampe i stuen, hvis ledning død og pine skulle gå ned igennem det slidte 1970’er-badeværelse i kælderen – murermestervillaens skamfulde levn fra fortiden stod nemlig stadig komplet med grønne fliser, saunabrædder på det forsænkede loft og hjemmelavet rørføring.

Læs også: Små badeværelser kan også gøres rummelige

 

– Når nu vi alligevel skulle i gang med at ordne el hernede, så kunne jeg ligeså godt lave badeværelset i stand. Vi døjede med to bittesmå badeværelser ovenpå og manglede et større rum, der også kunne fungere praktisk til vasketøj og den slags.

Samtidigt ville vi gerne have et lækkert badeværelse, hvor man kan få en god oplevelse, siger Rasmus Skaarup, der selv er arkitekt og medlem af Danske BoligArkitekter.

Badeværelset før

Det gamle kælderbad inden renoveringen

Se mere fra denne bolig her

Udgravning af kælderen

Selve placeringen af kælderbadet fejlede ikke noget – men rummet var lavloftet, og Rasmus var fra begyndelsen klar over, at det krævede et større udgravningsarbejde, hvis han skulle få en bedre rumhøjde og plads til rørføring og varme i gulvet. Samtidigt skulle der graves ud til det indvendige dræn, som skulle holde kælderbadet fugtfrit. Rasmus stod selv for gravearbejdet – i alt 80 cm, hvilket i sidste ende gav et 10 cm højere rum.

– Det tog 6 måneder, inklusiv understøbningen i beton. Vi gjorde det selv, jeg og børnene, og fik i alt kørt to containere med jord væk. Men det tjente to formål, loftshøjden og isoleringen, fortæller han.

Begge dele afgørende for, at kælderbadet kunne leve op til standarderne. Men også så det kunne få præg af lækkert velværerum, og det er en udfordring, når badet ligger i en rodet kælder og desuden fungerer som familiens vaskerum.

Læs også: Sådan bor de i Brasilien

Smart indbygget opbevaring Familiens vaskerum Badekarret er indbygget

Løsningen er blevet en indbygget vaskemaskine og en vasketøjsskakt, der fører snavsetøjet direkte fra værelserne på førstesalen ned til skabet med vaskemaskinen.

– Man skal holde tungen lige i munden for at rummet ser præsentabelt ud, for det har en stor betydning, hvordan der ser ud omkring dig, hvis du skal nyde dit karbad, fortæller Rasmus, der også tænkte meget over indretningen af badet, forklarer Rasmus Skaarup.

Selvbygget bademøbel

Den bedste gave, man kan give sig selv, er et ekstra vindue, mener Rasmus Skaarup. Hans kælderbad har vinduer til to sider, og det gør rummet lyst, på trods af kælderbeliggenheden. Bademøblet har Rasmus selv bygget.

Læs også: Tilbygning med mange sidegevinster for hele familien

Badafdelingen

Arkitekt Rasmus Skaarup arbejde bevidst med at gøre rummet lidt mindre og hyggeligere. Det gjorde han ved at bygge badefunktionerne op, som var de ”gravet ud” i den ene væg, og rummet dermed ikke syner så åbent. Overgangen markeres yderligere i skiftet mellem de to typer af fliser – de matte og de blanke. Begge typer er er fra Stark, armaturer fra Vola.

Se flere af arkitekt Rasmus Skaarup projekter her

Fakta om ombygningen

Rasmus fik: Totalrenovering af kælderbad inkl. udgravning og understøbning af eksisterende fundament. Indvendigt dræn, isolering af gulvkonstruktion samt gulvvarme med varmeslanger. Etablering af vasketøjsskakt fra førstesal. Nye fliser og sanitet. Nyt vindue.

Proces: Arkitekt Rasmus Skaarup har selv stået for skitser og arbejdstegninger til kælderbadet, samt udgravning og understøbning af fundamentet, som tog cirka et halvt år.

Materialevalg indvendigt: Alle fliserne er fundet hos Stark, armaturer fra Vola. Bademøblerne har Rasmus Skaarup selv bygget selv.

Byggepris: ca. 0, 4mio. kr.

Læs også: Luksuriøs stemning på dit badeværelse

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring, der også dækker selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Se flere projekter på danskeboligarkitekter.dk.

Danske Boligarkitekter logo

Tekst  Christina B. Kjeldsen

Foto  Christina Kayser Onsgaard