Epoxy, fliser – eller måske træ?

Mulighederne er nærmest uendelige, når det gælder valget af belægning på gulvet i badeværelset. VoresVilla giver dig eksperternes råd til, hvad du skal overveje, før du sætter gang i den store renovering.

Det er nok de færreste boligejere, der overvejer, præcis hvor omfattende en øvelse det er at renovere et badeværelse. De fleste har tænkt lidt over farvevalg og hvilken slags møbler, de gerne vil have, men bliver rigtig overraskede, når de ser, hvor mange valg de har og hvor meget, de faktisk skal tage stilling til, siger Thomas Eggertsen. Han er indehaver af Bedre Bad Viby Vvs, og medlem af bestyrelsen for Bedre Bad, der er en kæde af selvstændige vvs-virksomheder, som har specialiseret sig i at udføre badeværelser af høj kvalitet.

Et valg blandt mange i en renovering af badeværelset er typen af belægning på gulvet. For et badeværelsesgulv er ikke bare et badeværelsesgulv. Drømmer du om et trægulv? Skal det være fliser – små eller store, farvede eller mønstrede? Vil du gerne have en glat, rå overflade af beton eller skal det være skinnende og blank epoxy? Skal det være vinyl eller glas? Eller måske den gammelkendte terrazzo, der er kommet frem på ny?

Læs også: Bungalowens kælderbad blev til luksus og funktion i ét

Der er virkelig mange muligheder, og valget kommer meget an på hvilken type, boligejeren er. Mange går efter de sikre, måske lidt kedelige valg. Men jeg opfordrer faktisk ofte mine kunder til at slå sig lidt løs med farverne og materialevalget. Det er trods alt et rum, man ikke opholder sig så meget i, så man kan godt tillade sig at give den lidt gas, siger Thomas Eggertsen.

GettyImages_155420368

Mod større fliser og hele flader

Selv om mulighederne for gulvbelægning på badeværelset er mange, er det fortsat flisebelægning, der er kundernes foretrukne. Men fliser er heller ikke bare fliser. Vi har måske 1.000 forskellige fliser at vælge imellem, og kunderne bliver ofte lidt overvældede, når de skal træffe et valg, siger Thomas Hesseldahl, der er indehaver af Flisegalleriet Hesseldahl.

Fliser, der i struktur og nuancer ligner naturmaterialer, men er lavet af holdbart og vedligeholdelsesfrit hårdt brændt porcelæn er særligt populære. Vi sælger rigtig meget af det, der ligner natursten. Det er rigtig populært, siger Thomas Hesseldahl.

En anden tendens er, at fliserne bliver større og større. Teknikkerne til at fremstille fliser udvikler sig hele tiden og giver mulighed for fliser på helt op til 120×120 centimeter. Store fliser og smalle fuger giver store, rolige overflader, der er nemme at holde rene, og det er populært.

Men de store fliser er lidt sværere at lægge, fordi de stiller store krav til underlaget. Derfor anbefaler vi altid kunderne, at alliere sig med en håndværker, der ved, hvad han laver, siger Thomas Hesseldahl.

GettyImages_140648373

Varme tæer

Ud over badeværelsets æstetiske udtryk, der naturligvis spiller en væsentlig rolle, er det værd at overveje, hvor mange kræfter du vil lægge i vedligehold. Det er en god idé at gøre op med sig selv, om hele rummet helst skal kunne skylles over med håndbruseren, eller om det er ok med et trægulv, der jævnligt skal behandles med olie, siger Thomas Eggertsen.

Generelt oplever han, at kunderne går efter det vedligeholdelsesfri badeværelse. En tendens i den retning er, at fliserne bliver større og større og de vedligeholdelseskrævende fuger dermed færre.

Læs også: Luksuriøs stemning på dit badeværelse

Gulvvarme

Endelig er der komforten, som spiller en vigtig rolle. Ni ud af ti boligejere vælger at etablere gulvvarme og undgår på den måde kolde tæer på badeværelset om morgenen. Hygiejnemæssigt er gulvvarme også en stor fordel. En almindelig radiator begynder at varme fra cirka 10 centimeter over gulvet og lader varmen stige opad. Gulvvarmen tørrer derimod hurtigt det hele op, og det mindsker risikoen for blivende fugt og skimmelsvamp, siger Thomas Eggertsen.

Let eller tung konstruktion

Man kan også lave gulvvarme ved hjælp af elektriske net, der lægges under gulvet. Den slags er billigere i anlægsudgifter, men på sigt meget dyrere i drift end den vandbaserede løsning, især hvis boligen har fjernvarme. Hvis badeværelset ligger på første eller anden sal, kan det dog i nogle tilfælde være vanskeligt at etablere vandbåren gulvvarme, da det kan kræve et stabiliserende gulvlag, som kan blive for tungt for boligens konstruktion. Hvis du ønsker dig et betongulv eller tung terrazzo, gælder de samme overvejelser

Valg af materiale

Natursten er hugget direkte ud fra et bjerg. Det gør stenen mere åben i overfladen og dermed mere modtagelig overfor snavs og slid. Natursten skal vedligeholdes for at bevare udseendet. Belønningen er til gengæld et flot og naturligt look.

Flere producenter er dog begyndt at producere fliser, som ligner natursten. Med avancerede teknikker kan man nu skabe naturlooket af hårdt brændt porcelæn, der ikke kræver andet vedligehold end almindelige fliser.

Hvad vælger du?

Der er mange forskellige typer af materialer til gulvet i badeværelset Keramiske fliser er det mest almindelige og findes i et utal af variationer. Pas på ikke at købe for billigt, da billige fliser nemt knækker, når de bliver lagt og ikke er nær så holdbare i længden.

Granit er meget slidstærkt og tåler afkalkningsmidler. Det fås både som mat og blankpoleret og kan behandles med skridsikker belægning, så det ikke bliver for glat, når det bliver vådt.

Terrazzo er lavet af skærver af marmor, der er støbt ned i et betonlag. Det støbes på stedet og kræver en gulvkonstruktion, der kan bære det.

Marmorfliser er ikke velegnede som gulv på badeværelset, da strukturen er porøs og modtagelig for vand. Materialet kan dog behandles med voks, for at gøre det mindre modtageligt.

Vinyl og PVC er udmærkede materialer til badeværelsesgulvet og nye, mere sprælske slags giver masser af konkurrence til den traditionelle grå version. Arbejdet skal udføres af en certificeret håndværker.

Ædeltræ med gummifuge giver et smukt gulv, som er rart at gå på, men kræver særlige foranstaltninger, da træ er sårbart overfor råd og svamp. Visse forsikringsselskaber skal sige god for det, før du får lov at lægge et trægulv i badeværelset, og der skal altid lægges et vandtæt undergulv, som er med til at gøre trægulvet til en dyr løsning.

Epoxy er et materiale, der vinder mere og mere indpas. Materialet er velkendt i industrielle sammenhænge på grund af den store slidstyrke og fordi, det er nemt at gøre rent. Epoxy er en form for kunstig harpiks, og det er giftigt, så længe det ikke er hærdet. Der skal derfor altid en fagmand ind over.

Beton bliver også mere og mere populært, og kan indfarves, om end ikke i lige så skarpe farver som epoxy.

Ler er en ren naturløsning, som kan indfarves i rødlige og orange farver. De behandles med linolie og pudses med bivoks og får på den måde en blank overflade.

Er du ikke bange for lidt spræl og et udpræget personligt præg på badeværelset, kan mosaik også være en mulighed. Mosaikkerne fås i både glas, porcelæn og sten – og i et væld af farver. Mosaik er i den grad blevet hot efter, at der er kommet nye og anderledes typer af mosaik på markedet, der gør det let at sætte et individuelt præg på hjemmets våde rum.

Kilder: Bedre Bad, Flisegalleri Hesseldahl og Bolius.

Læs også: Sådan vælger du de rette materialer til dit badeværelse

Den vigtige lovgivning

Badeværelset er et vådrum og er derfor påvirket af en lang række krav og regler. Vand er ekstremt svært at holde inde, og selv den mindste utæthed på vægge eller gulv kan have fatale konsekvenser for resten af boligen, hvis først der kommer fugt i konstruktionen.

Badeværelset er opdelt i to zoner; en våd og en fugtig. Der er særligt strenge krav til den våde zone, som gælder hele gulvet, de nederste 10 centimeter af alle vægge samt væggene omkring badekar og håndvask med brusearmatur samt i og omkring brusenichen (se evt. SBI-anvisning 200 om vådrum på sbi.dk).

Derfor er det særdeles vigtigt at rådføre sig med en fagmand, når det kommer til at renovere badeværelset. På tekniq.dk kan du finde de autoriserede vvs-installatører i dit nærområde, som er omfattet af branchens kvalitetsgarantiordning

Tekst  Karin Wain

Foto  Gettyimages