Slip af med rust, skimmel og kalk i badeværelset

Har du problemer med rust, skimmel og kalk i dit badeværelse? Det behøver ikke tage lang tid at løse problemet! Læs her, hvad du kan gøre for at komme de tre uindbudte gæster til livs.

Selv et splinternyt og superlækkert badeværelse kan hurtigt komme til at se trist ud, når de tre bad-syndere tager fat: Kalkpletter invaderer fliserne, rust vansirer rørene, og skimmelsvamp spreder sig på loftet og gulvet.

De tre fjender findes i de fleste hjem, men du kan heldigvis hurtigt komme både kalk, rust og svamp til livs og gøre dit badeværelse skinnende rent igen.

Undgå kalk

Den letteste metode til at undgå kalkbelægninger på fliserne i badeværelset er ved at tørre dem af med en skraber, hver gang du har været i bad. Kombineret med god udluftning holder det kalkbelægningerne så godt i skak, at du kan nøjes med at specialbehandle dem et par gange om året.

I de fleste dagligvarebutikker og byggemarkeder kan du købe kalkopløsende rengøringsmidler, der fjerner både kalk og snavs, og der findes efterhånden også en række effektive afkalkningsmidler, som er biologisk nedbrydelige og dermed skånsomme for miljøet.

Du kan også lave dit eget rengøringsmiddel af:

 • 2 dl citronopvaskemiddel og
 • 1 dl hvid eddike eller 0,5 dl eddikesyre

Det hjemmelavede rengøringsmiddel fjerner både kalk og fedtbundet snavs og er derfor også velegnet til rengøring af håndvasken.

Er du klar til den halvårlige kalk-kamp på badeværelset?

 1. Start med at skrabe fliserne forsigtigt med en glasskraber. Sådan en er mere effektiv end en skurebørste – men styr den med sikker hånd, så den ikke laver ridser i fliserne. Vær opmærksom på, at det ofte er de nederste fliser, som har mest kalkbelægning, så du ikke kun får taget de fliser, der er i umiddelbar øjenhøjde.
 2. Når du har skrabet det værste kalk af, så tag bruseren og sprøjt godt med vand på fliserne, så fugerne mellem fliserne mættes med vand. Fugemasse kan ikke kan tåle eddike og andre former for syre, men når fugerne er mættede med vand, kan de ikke opsuge syren.
 3. Smør herefter rengøringsmidlet på fliserne med en skuresvamp. Du bør undgå at sprøjte med afkalkningsmidler og syre, da det kan være skadeligt for luftvejene, så er det bedre at tage gummihandsker på og smøre midlet på i stedet.
 4. Lad afkalkningsmidlet virke, til belægningen er opløst. Det tager typisk cirka en halv time, men følg vejledningen på emballagen. Skrub herefter fliserne med en børste, og skyl efter med rent vand. Polér efter med en blød klud.

Så skulle dine fliser gerne stå, som dengang dit badeværelse var helt nyfødt.

Læs også: Hjælp til rene vinduer

Kalk på fliserne

Læs også: Hjemmelavet toiletskab

Kom skimmelsvampen til livs

Skimmelsvamp er den måske værste af de tre badeværelsessyndere, da den er decideret usund for mennesker – specielt hvis du er allergisk.

Skimmelsvampe findes alle steder, men de kræver fugt for at gro. Angreb af skimmelsvamp ses oftest i fuger og hjørner samt på lofter, vægge og gulve. Desuden findes der ofte skimmelsvamp i kanten ved ruderne på vinduesrammer.

Der kommer i sagens natur fugt i badeværelset, men hvis du lufter grundigt ud, bør det ikke blive et problem. Men døjer du allerede med skimmelsvamp i større eller mindre grad, kan du hurtigt gøre noget ved det:

 1. Fat gummihandskerne og et desinficerende rengøringsmiddel såsom Klorin eller Rodalon eller et decideret skimmeldræbende middel såsom ProtoxHysan eller Rodalon skimmel.
 2.  Skrub grundigt, hvor det er nødvendigt, for at få al skimmelvæksten af. Sørg for at følge produktanvisningen nøje. Lad være med at overdosere – midlerne kan være skadelige for miljøet, og man bør derfor ikke bruge mere end højst nødvendigt.
 3. Bemærk, at bekæmpelsesmidlerne og desinfektionsmidlerne ikke fjerner eventuelle misfarvninger, der kan opstå som følge af svampevæksten, så hvis angrebet har været slemt, kan det blive nødvendigt med en efterfølgende omgang maling.
 4. Det er en god idé at gøre grundigt rent i hele badeværelset, efter at du har fjernet et angreb af skimmelsvamp. På den måde fjerner du så mange svampesporer som muligt (der vil altid vil være et antal sporer i luften, fordi de også optræder helt naturligt i luften udenfor).
 5. Vask alle tekstiler i badeværelset – det vil sige badeforhænget, håndklæder, bademåtter og hvad du ellers har af stoflige sager. Du behøver ikke vaske ved en høj temperatur, en almindelig vask på 60 grader er nok til at slå sporer ihjel. Hvis du har tekstiler, der ikke kan tåle at blive vasket, kan du sende dem til rensning.

Når skimmelsvampen er besejret, skal du huske fremover at lufte grundigt ud, hver gang badet har været benyttet, så du undgår, at fugten hober sig op i badeværelset.

Har du områder i badet med skimmelsvamp, der er større end 20 x 20 cm, bør du have en professionel rådgiver til at afdække årsagen på problemet, så I kan finde den bedste løsning. Du kan kontakte et professionelt svampebekæmpelsesfirma.

Læs også: Fra Brasilien til Danmark: Elsker friheden – men savner flere badeværelser

Rust på brusehovedet

Få bugt med rusten

Som tiden går, er det svært at undgå, at rust spreder sig i dit badeværelse – eksempelvis som rustpletter på rørene.

For at fjerne den rustne overflade skal du:

 1. Først slibe røret med sandpapir. Mal herefter røret med rustforsegler, som du kan købe hos farvehandleren eller i byggemarkedet.
 2. Hvis rusten hurtigt viser sig på overfladen af røret igen, er det et tegn på, at der er noget i vejen med røret. I disse tilfælde skyldes rusten typisk, at røret er ved at blive tæret op indefra – og så skal det skiftes. Det kræver professionel hjælp af en autoriseret VVS-mand.
 3. Hvis der er rust andre steder i dit badeværelse, kan du bruge bløde skuremidler eller et produkt specialudviklet til at fjerne rust. Husk at tage hensyn til miljøet ved at følge vejledningen på emballagen nøje.

Det er meget sjældent nødvendigt at bruge slibemidler, når du eksempelvis blot skal rengøre vasken, så som et alternativ kan du anvende en simpel syre fra din husholdning, fx eddike eller det middel, som du afkalker din kaffemaskine eller elkedel med.

Hæld midlet på de rustramte områder, og skrub på pletterne med en kost eller en skurebørste. Skyl efter med vand, og gentag behandlingen, indtil pletterne er væk.

Ligesom ved de to andre bad-syndere er det en god idé at bruge gummihandsker, når du arbejder med at fjerne rust.

Læs også: Sådan får du dit lammeskind rent og hvidt igen

Striber af rust i toilettet

Tekst  Simon Johansen, Bolius

Foto  Bolius arkiv