Stemning af wellness i badeværelset

Traditioner fra hele verden er flyttet ind på badeværelset

– nu handler det ikke længere kun om hygiejne og renlighed – det handler også om wellness og afslapning.

Dampen kommer drivende som en tæt tåge, og vandet perler på store grønne planters blade. Duften er eksotisk, og lyden af rislende vand er den eneste lyd.

Og nej, dette er ikke et indtryk fra en tropisk have på den anden side af kloden, det er indtryk fra et dansk badeværelse i en almindelig dansk villa.

Verden rykker ind i vore hjem

Vi påvirkes af andre kulturer, og hele verden er med til at påvirke indretningen af vore hjem.

Og i badeværelset er der masser af inspiration fra andre lande og andre kulturers badetraditioner.

Læs også: Små badeværelser kan også gøres rummelige

Det eksotiske badeværelse

Grønne planter, store krukker og anden enkel udsmykning kan skabe en eksotisk stemning i badeværelset, og hvorfor ikke lade sig inspirere af andre verdener end vores egen?

I Japan er der gamle traditioner for meget lange bade i meget varmt vand. Det oprindelige japanske badekar kaldes furo og er dybere end de badekar, vi kender i vores del af verden. Traditionelt vasker japanerne sig grundigt, før de går op i furoen, som herefter først og fremmest er til afslapning, en slags velgørende healing, hvor man varmes godt igennem og nærmest døser hen.

Nogle badetraditioner har rod i helt andre kulturer. Da Amerika var befolket med indianere, var der i nogle stammer et særligt svedetelt. En gloende sten midt i teltet blev overøst med vand, og nogle gange blev der også hældt særlige olier på for at skabe dufte og aroma.

Også naturfolk i andre dele af verden har haft svedetelte, og lignende traditioner kan findes i de gamle finske og russiske badstuer. I det centrale Asien har badstuen således været kendt gennem et par tusinde år.

I Skandinavien kaldes badstuen ofte for sauna efter det finske “saunominen”. Temperaturen er typisk over 80 grader i badstuen eller saunaen, og smider man vand på granitskærverne på ovnen, fordamper det straks. Det betyder omgående højere luftfugtighed, så opholdet føles endnu varmere, fordi den dampmættede luft er en perfekt varmeleder.

Det er i sig selv godt at svede giftstoffer ud af kroppen, men varmen er også god for produktionen af hvide blodlegemer, og det er igen godt for immunforsvaret.

Hvor klimaet er til det, kombineres ophold i den hede damp med rulleture i sne, men i Danmark må vi som regel nøjes med kolde brusebade før et nyt ophold i den hede damp.

Læs også: Læs dette inden du renoverer badeværelse

Det velgørende badeværelse

Europa har også bidraget til udvikling af badetraditioner.

Rumænien har en stor del af Europas varme kilder, og udgravninger viser, at soldater fra det romerske imperium skulle bade i kilderne for at komme sig over diverse dårligdomme.

Også byen Spa i provinsen Liège i Belgien er kendt for sine mange varme kilder, og byen har lagt navn til en form for bad, hvor det varme vand kombineres med boblende friskhed.

Ordet spa kommer af “sparsa fontana”, der betyder sprudlende kilde. Spa er blevet synonym med boblende velvære og luksus, og det samme er jacuzzi, der har sin helt egen historie: De syv brødre Jacuzzi rejste omkring 1900 fra Italien til USA for at prøve lykken der. Jacuzzi Brothers producerede blandt andet til flyindustrien og senere pumper til brønde mv., men da den ene broder fik en søn med leddegigt, blev der udviklet en pumpe til lindrende og beroligende boblebad i hjemmet.

Massage i boblebadet er på alle måder velgørende, og massage i forbindelse med wellness og bad er også blevet importeret til danske badeværelser i form af masserende stråler i brusebadet.

Vandet behøver ikke kun blive kastet i kaskader ned over os, det kan også med masserende stråler bliver pisket ind mod vore kroppe.

I dag betragter vi i det hele taget afslapning, bad og massage som flere sider af samme sag. Det har man i andre kulturer gjort i århundreder, og i flere dele af verden bygger gamle traditioner på anvendelse af damp og vand til både renselse, afslapning og helbredelse.

I vores stressede verden er begrebet god tid blevet en mangelvare, og måske netop derfor tager vi nu de gamle traditioner fra andre dele af verden til os. Et badeværelse er den personlige plejes tempel, men det er også et sted, hvor man kan bygge sig selv op til en ny dag eller slappe helt af efter en travl arbejdsdag eller -uge.

Læs også: Små badeværelser kan også gøres rummelige

Det holdbare badeværelse

Uanset hvor meget eller hvor lidt, man lader dampen være en del af badet, vil den altid være der.

Derfor er det også vigtigt, at møblerne kan klare det – at de så at sige er forseglede mod fugten. De fleste vådrumsmøbler er fremstillet til formålet, men man kan være uheldig at få møbler, der ikke klarer den våde og fugtige verden, de skal fungere i.

Møbler til badeværelset kan købes for billigt. Vælg kvalitet og spørg, hvordan møblerne er sikret mod fugtskader.

Og så er kravet til effektiv ventilation naturligvis ikke blevet mindre af, at badeværelset er blevet et wellnessrum med vand, damp, afslapning og god tid. Hvis fugten får lov til at “blive hængende”, kan det udvikle skimmelsvamp. Sker det, er badeværelset pludselig blevet til det usunde rum. Forebyg gennem udluftning og udsugning, tør kondensvand af vinduerne, tør vand op i brusebadet og undgå at bruge badeværelset som tøjets tørreplads.

Læs også: 7 almindelige badeværelsesproblemer du let kan fixe selv

Det sikre badeværelse

Badeværelset skal ikke bare være det velgørende og sunde rum, det skal også være det sikre rum.

Desværre er det sammen med køkkenet et af de steder, hvor vi kommer mest til skade i hjemmet. Ulykker, hvor man skrider på gulvet og falder, forekommer for ofte i statistikken, og det samme gør skoldningsulykker.

Her er det ikke mindst de små, der kommer galt afsted. Husk derfor at forebygge ved at bruge blandingsbatterier med effektiv skoldningsspærre.

De mindste kan også let skride i badekarret, og derfor er det klogt med en skridsikker måtte i og ved badekarret og måske også inde i brusebadet, når de små skal bade.

Ved indretning af badeværelset er der desuden specielle sikkerhedskrav til, hvor stor afstanden skal være mellem lamper og blandingsbatterier i brusebadet og i badekarret. Der er forskellige zoner, alt efter strømstyrke og lampetype, og det ved fagmanden alt om. Da strøm og vand er en meget uheldig kombination, er det klogest at få ekspertise på og ikke selv begynde at eksperimentere.

Det sikre badeværelse kan også være det hensynsfulde badeværelse. Ved at montere greb på strategiske steder i badet kan man tage hensyn til ældre medborgere, der måske for eksempel har brug for et godt greb for at komme op af badekarret.

Enkle løsninger er nogle gange de bedste.

Læs også: Træk den skandinaviske natur ind i dit badeværelse