Har du intelligent belysning i din bolig?

Med intelligent belysning kan du bade boligen i millioner af lysnuancer, blive vækket på en rar måde, sikre boligen mod indbrud og spare på energien

DEN MØRKE TID kommer snart over os, og det stiller ekstra krav til belysning af boligen både inde og ude. Men med det rette udstyr kræver det ikke andet end en mobiltelefon at sætte spot på både hygge, velbefindende og sikkerhed.

Med den intelligente belysning kan boligens lamper meget mere end at lyse på én måde. De kan lyse i op til 16 millioner farver, på kommando og med forudindstilling. Alt, hvad det kræver, er at skrue styrbare LED-pærer i boligens eksisterende lamper, koble en lille boks til hjemmets trådløse internet og downloade en app.

Læs også: Den ledningsløse lampe du ikke kan leve uden

Lyset genskaber feriestemningen

Philip har en basispakke, der indeholder tre energibesparende LED-pærer, der enten kan styres fra en trådløs kontakt eller fra en app. Og netop fordi pærerne er koblet til det trådløse netværk, kan de for eksempel indstilles til at blinke, når der er ny post i indbakken, til at skrue op for lyset, når yndlingsholdet udligner i fodbold, eller til at bevæge sig efter rytmen i din favoritmusik. De kan også præcis efterligne farverne fra yndlingsferiefotoet, så stemningen fra stranden i Thailand eller Colosseum i Rom kommer helt ind i dagligstuen.

App’en indeholder også særlige gennemtænkte scenarier, der automatisk indstiller lyset efter behov, så det for eksempel understøtter optimal koncentration under læsning, giver den trætte krop et energiboost eller bader boligen i blide nuancer, der beroliger. Pærerne kan indstilles til vækning med et særligt blåt lys, der bedst vækker hjernen om morgenen. Og for de ufrivilligt nataktive er det særlige røde lys med til at sikre, at nattesøvnen hurtigt kan genoptages.

Hold tyven på afstand

Udover at belysningen er med til at skabe velvære og stemning i boligen, kan den intelligente belysning styrke sikkerheden. Pærerne kan indstilles til at tænde, når man kommer hjem, så man slipper for vintermørke havegange. De kan også hjælpe til at holde indbrudstyve på afstand ved at efterligne tv’ets blålige flimren eller at tænde og slukke lyset forskellige steder i boligen. Via en webtjeneste er det sågar muligt at gøre det over internettet, uanset hvor du befinder dig i verden.

Læs også: Spændende LE KLINT nyheder kick-starter 75 års jubilæet

Styr på det hele

Muligheden for at styrke boligens IQ begrænser sig ikke kun til belysningen. For eksempel gør teknologien IHC (Intelligent Housing Control) fra danske Lauritz Knudsen by Schneider Electric det muligt at koble samtlige af boligens elforbrugende installationer i et fælles netværk.

Ved hjælp af trådløst forbundne kontakter, bevægelsesfølere, fjernbetjening og forudindstillede scenarier er mulighederne for at energibespare, behovsstyre, overvåge og skabe sikkerhed i boligen nærmest uendelige.

Hvor de intelligente LED-pærer med succes kan monteres af lægmand, skal der imidlertid en elinstallatør ind over processen, hvis hele boligen skal gøres intelligent.

Det samme gælder den intelligente privatalarm, som eksempelvis virksomheden Verisure tilbyder. En fagmand skal etablere den tekniske rygrad, men når det først er sket, får boligejeren til gengæld adgang til en række muligheder for at overvåge og styre boligen – også på afstand.

Et andet eksempel er den elektroniske dørlås. Når familiens yngste låser sig ind efter skole, kommer der straks besked til forældrene via sms, lige som det er muligt at fjernbetjene låsen, hvis der for eksempel kommer håndværkere i løbet af arbejdsdagen.

Hvad sikkerheden angår, giver systemet mulighed for at overvåge de elektriske apparater. Det gælder for eksempel kaffemaskinen, der både kan tændes og slukkes på afstand.

Boligejeren kan også holde øje med temperaturen i boligen og få besked, hvis der er problemer med fyret, lige som brand- og fugtalarmer kan være en del af løsningen. Muligheden for at fjernovervåge og fjernbetjene giver en ekstra sikkerhed, når man er bortrejst.

Læs også: Nyhed – CARRONADE Large fra Le Klint

Intelligens uden netværk

Intelligens til boligen kommer i mange former og prisklasser. Den danske virksomhed Jacob Jensen har netop lanceret opfindelsen MyLock, som ved hjælp af din smartphone og Bluetooth låser din hoveddør op, når du nærmer dig, og som låser den igen, når du forlader hjemmet – helt uden nøgle eller kode og uafhængig af wi-fi og strømforsyning. Produktet er en lille elektronisk boks, som skrues på indersiden af yderdøren med de samme to skruer, som dørens vrider er sat på med.

Tekst  Karin Wain

Foto  Jesper Ray