Ordentlig belysning er vigtigt for din velvære og livskvalitet

God belysning er vigtigt for både velvære og livskvalitet – især i de solfattige vintermåneder. Få lysekspertens bedste råd til, hvordan du får godt med lys derhjemme.

Vi bor i et land, hvor vi den ene halvdel af året har masser af dagslys og den anden halvdel af året lever i delvist mørke. Nu, hvor vi har ramt de mørkere tider, er du måske begyndt at bemærke de steder i huset, hvor du mangler en ordentlig belysning – og så er det om at få gjort noget ved det, så du kan få gavn af ændringerne hele vinteren igennem.
Fagekspert Mette Hvass fra Bolius, som er en af landets mest erfarne lysdesignere, fortæller her, hvilke fem spørgsmål du skal stille dig selv for teste lyset i din bolig. Ved at svare på spørgsmålene får du det ideelle grundlag for at skabe en belysning, som passer til stemningen, indretningen og de funktioner, som udføres i hvert enkelt af husets rum.

Læs også: Pendel fra DybergLarsen er made-in-Denmark på alle måder

Spørgsmål: Hvor skal der være lys, og hvor skal der være mørke i rummet? Hvis du vælger lamper med lukkede skærme over et bord, falder lyset på bordet og den aktivitet, der forgår der. Fordi der ikke trænger lys igennem skærmene, vil resten af rummet vil være i skygge, og det kan skabe fokus på den aktivitet, som foregår ved bordet.

Spørgsmål: Hvor skal lyset være iscenesættende, og hvor skal der være funktionslys? Vil du kunne skabe en stemning med lyset, har du brug for en iscenesættende belysning – altså en varieret belysning, som kommer fra forskellige typer lamper, med rettet lys, lys på flader og genstande eller skulpturelle lamper, som fungerer som lysende genstande i rummet. Hvis lyset kan dæmpes, kan du justere det i forhold til, om det skal bruges til en tv-aften eller til rengøring. Funktionslys installeres i rum, hvor det er vigtigt at kunne se detaljer hele tiden. Fx i en entré, hvor du både skal kunne se dig i spejlet, finde dine sko og snøre dine snørebånd.

Læs også: Radon er stadig et problem i danske boliger

Brug belysning arkitektonisk

En variation mellem belysning af vægflader og gulvfladen kan gøre lyssætningen mere interessant og fremhæve arkitektoniske virkemidler

Spørgsmål: Hvilken lyskvalitet skal jeg bruge hvor? En god farvegengivelse skal fx bruges ved et spejl eller i køkkenet og ved spisebordet, hvor det er vigtigt at kunne se maden i de rigtige farver. Når man taler om farven på lyset, er det rødlige lys ofte forbundet med hygge og en lysfarve, som bliver valgt til fx stuen og spisepladsen. Blåligt lys bliver derimod ofte brugt i rum, hvor vi er aktive.

God belysning ved spejl

Lys indbygget i loftet. God farvegengivelse er vigtig ved et spejl

Spørgsmål: Hvilket lys passer til mig, mine øjne, min alder og den måde, jeg bruger mit hjem på? Lys er smag og behag, men i takt med, at vi bliver ældre, får vi brug for mere lys. En 60-årig har brug for dobbelt så meget lys som en 20-årig. Nogle lægger vægt på energibesparelser og er parate til at gå på kompromis med lysfarve og evnen til at gengive farver, mens andre hellere vil bruge mere energi for at se farverne i de rigtige toner.

Læs også: Hvad betyder belysning for sundhed og velvære i boligen?

God belysning kan skabe hygge

I ombygningen af et mørkt typehus fra 1960’erne har arkitekten Lars Bo Poulsen skabt denne opholdszone under trappen. Lamperne er med til at skabe et hyggeligt lysrum på dette særlige sted i boligen.

Spørgsmål: Hvilke lamper og lyspærer kan opfylde mine krav? Hvis du selv vil teste en ny belysning i dit hjem, kan du lave en “prøvebelysning”. Med en lampe med rettet lys, en spot eller en skrivebordslampe samt en lyspære med diffust lys og et mørkt stykke stof kan du teste lyset på udvalgte steder i boligen. Du kan lyse på vægflader, på loftet eller på et billede på en ny måde. Eller du kan teste, om en lampe med en mat skærm skal udskiftes med en lampe med en lukket skærm ved at eksperimentere med at afskærme for lyset.

Belysning på lodrette flader

Lys på lodrette flader får et rum til at virke lyst, og i samspil med andre typer lamper giver det en varieret belysning i rummet

Hyr en lysdesigner

Har du brug for hjælp til en vælge den rette belysning i hjemmet, kan du kontakte en uddannet lysdesigner. Du kan enten google ’lysdesigner’ eller kontakte indretningsarkitekter, der har specialiseret sig i lys og lysdesign. Nogle belysningsfirmaer har også belysningsrådgivere, som kan hjælpe med lyssætning.

Læs også: En tur i skoven med Kählers nye Ahlmann serie

Tekst  Mette Hvass, Bolius

Foto  Møller & Rothe / Delta Light, Flos