Aske fra brændeovnen kan ødelægge din have

Når haveejere spreder aske fra brændeovnen i haven, er det skadeligt for både jorden og planterne, advarer Bolius’ haveekspert.

Hvad skal du gøre med asken, når skuffen med aske fra brændeovnen er ved at være fyldt? Nogle smider asken ud i haven, men det en rigtig dårlig idé, for det kan ødelægge jord og planter, fortæller Bolius’ haveekspert, Jesper Carl Corfitzen.

Aske kommer fra træ, så for mange virker det naturligt, at man godt må sprede et naturprodukt i naturen. Men det er særligt på grund af mængden, at Jesper Carl Corfitzen advarer mod at skille sig af med asken i blomsterbedet, græsplænen eller under hækken.

Læs også: En vild, naturlig forhave eller en klassisk, præsentabel forhave?

Aske kan skade jord og planter

– Når man står med en halv spandfuld aske, tænker man måske, at det ikke er så meget. Men når man lægger det samme sted hver gang, bliver det til et større problem. Dine planter får fysiske skader, og i værste fald risikerer du, at jorden ikke længere er egnet til at dyrke planter, siger han og tilføjer, at du ikke skal bruge mere end en halv spandfuld aske i løbet af et helt år for ikke at ødelægge jord og planter.

– Jeg har haft henvendelser fra haveejere, der uheldigvis har fået ødelagt deres have helt med aske. En kvindelig haveejer havde for fx i sin iver forsøgt at forbedre jorden i sin have med aske, da hun havde læst, at aske rigtig nok kan lette en tung og leret jord. Men hun havde lagt 10-15 cm aske ud i haven, og den var nærmest ubrugelig til at dyrkning, og en del planter havde fået svedet rødderne og var døende, fortæller Jesper Carl Corfitzen.

Læs også: Lav dit eget havebassin

Kan du bruge aske fra brændeovnen som gødning?

Aske indeholder en del mineraler fra det træ, du brugte i din brændeovn. Så den kan virke som gødning til planterne – men kun i meget små mængder. Og hvis du tømmer hele askeskuffen i et blomsterbed, er der ifølge Jesper Carl Corfitzen flere grunde til, at asken er med til at ødelægge jorden og planterne. For det første er asken med til at ændre pH-balancen i jorden, så den bliver mere basisk.

– Aske i større mængder skubber til både pH-værdien og mineralbalancen i jorden, og så kommer du til at opleve en misvækst. Planter, der vokser dårligt, får gule blade og misfarvninger, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Generelt om brændeovne og pejse

Om bioaske

Aske fra træ og halm fra større anlæg kan anvendelse i skove og på landbrugsjord. Anvendelsen er reguleret af bioaskebekendtgørelsen.

Den fastslår, hvilke mængder du må sprede, så indholdet af tungmetallet cadmium ikke bliver ophobet.

Brændeovnsaske kan ødelægge planter

For det andet risikerer du at svide rødderne – det gælder for de planter, der har et rodnet lige under jordoverfladen, fx stauder og blomster.

– Så vil du opleve, at planten pludselig kollapser, fordi rødderne bliver brændt af. Det er det samme, hvis du tager en håndfuld gødning og smider i potteplanten. Koncentrationen er for voldsom, og så vil planten slaske helt sammen, forklarer han.

For det tredje kan aske kan danne en kemisk reaktion, når det kommer i kontakt med vand.

– Når aske kommer i forbindelse med vand, danner det lud. Og det lægger sig som en hinde, så der ikke kommer ilt nok til jorden. Og det betyder, at mikrolivet i jorden – orme, svampe og andre mikroorganismer – ikke kan ånde under ludlaget og bliver slået ihjel, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

Læs også: Skift til luft-til-vand pumpe og spar op til 50 %

Tungmetaller i asken

Selvom asken kommer fra naturligt træ, er der alligevel en ophobning af tungmetaller i asken, påpeger Jesper Carl Corfitzen.

Når træerne gror, optager de tungmetaller fra luften, og når træet bliver brændt, vil tungmetallerne være i asken. Så hvis du spreder asken i haven, er du med til at bringe tungmetallerne videre i naturen – i stedet for at smide dem i skraldespanden, som Jesper Carl Corfitzen anbefaler. Du kan også smide asken i din kompostbunke – dog ikke mere end en kvart spandfuld til en kubikmeter kompost.

– Men kun, hvis du ikke bruger komposten i din køkkenhave, hvor du får dine rå grøntsager fra, siger han.

Fjern aske fra haven igen

Har du allerede spredt et tykkere lag aske i din have, bør du fjerne det igen, lyder rådet fra Jesper Carl Corfitzen.

– Tag en skovl og skræl det øverste askelag af. For der går lang tid, før det forsvinder af sig selv, siger han.

LÆS OGSÅ: Hvad skal du gøre med asken fra grillen og brændeovnen?

Tekst   Af: Julie Trolle Boding, Bolius, Boligejernes Videncenter

Foto  Foto: Michala Dieckmann