Varmt design til kolde dage

Fra bronzeklædte cylindere og granitbeklædning til farver, emalje og keramik med struktur. Brændeovnen udvikles og bliver mere avanceret.

Danske villaejere går typisk efter det helt traditionelle look, når de investerer i hyggelig opvarmning til boligen. Sort smedejern, stringente linjer og kig til flammerne er det, der sælger allerbedst.

Sådan behøver det dog langt fra at være. Der er mere end rigelig mulighed for at investere i en brænde- eller pilleovn, der kan noget ud over det sædvanlige, både hvad angår funktion, teknologi og design.

Funktionsmæssigt findes der ovne, som kan levere varmt brugsvand, ovne som kan tidsindstilles og sågar nogle, som kan fjernstyres fra tablet eller mobiltelefon.

Det sidste gælder pilleovnene, der er forsynet med motorer og teknologi, som gør optændingsbriketter og brændestabler til en saga blot.

Uanset om du går efter en brænde- eller pilleovn, er der helt særlige muligheder for at opnå designmæssigt svung, som passer præcis til din bolig. Granit og sandsten Hos brændeovnsproducenten Heta byder efteråret på brændeovne belagt med sandsten, fedtsten eller granit, som enten er børstet eller højglanspoleret. Udover at give ovnen et anderledes udtryk holder den massive stenbelægning på varmen og afgiver den stille og roligt over flere timer.

I sortimentet er også en særlig elipseformet ovn, som kan fås med keramisk belægning i hele 42 farver, der som de øvrige belægninger akkumulerer varmen.

En anden designmæssig tendens hos Heta er så meget kig til flammerne som muligt. Det sikres med store glasfronter, og på nogle af modellerne giver særlige sidelys indsyn fra tre sider af ovnen.

De mange muligheder til trods er det endnu kun ganske få kunder, der har fået øjnene op for belægninger og farvevalg.

– I Danmark er der en rodfæstet tradition for at vælge sorte brændeovne, allerhelst i smedejern. Det skyldes nok en forkærlighed for det minimalistiske nordiske design, men vi danskere er måske også lidt mere konservative, end vi kan lide at indrømme, siger Carsten Bach, der er salgschef hos Heta og formand for foreningen af danske leverandører af pejse og brændeovne, Dapo.

Læs også: Find en brændeovn, der passer din indretning

Træpiller eller brændeknuder?

En pilleovn er et højteknologisk produkt, som kan fjernbetjenes og indstilles til at tænde efter tid eller temperatur. Ovnen skal blot jævnligt fodres med træpiller, så klarer teknikken resten.

Hvad man vinder på at undgå besværet med at hugge brænde og tænde op, taber man imidlertid i nogen grad på støj og mere statisk flammebillede. Den velkendte knitrende ild i en brændeovn er i pilleovnen erstattet af en mere ensartet flamme samt lyden fra blæseren, der fordeler varmen.

Produkterne udvikles dog hele tiden, både hvad angår intelligent styring, flammebillede og lydløshed.

Cylinderovn med bronze

Når det kommer til pilleovne, er det italienske fabrikat MC Z helt fremme, med både teknologisk og æstetisk design.

I traditionelle pilleovne står motordrevne blæsere for at drive varmen væk fra ovnen, og de har det med at larme. I efterårets nyheder er blæserne erstattet af naturlig konvektion, som får den varme luft til at drive opad og fordele sig i rummet. CMZ’s pilleovne kommer i en lang række design, der kombinerer et traditionelt brændeovnsudtryk med noget mere moderne. Et eksempel er den cylinderformede pilleovn, som leveres med bronzebelægning, en prisvindende version med sort eller hvid keramisk belægning samt den helt nye lydløse pilleovn, der er beklædt med et særligt trådnet.

MCZ model af pilleovn

 

MCZ pilleovn

Traditionelt med et tvist

Også hos Morsø, der har leveret smedejernsovne til danskerne i 160 år, byder efterårets nyheder på stort kig til flammerne i en elipseformet ovn med ekstra store glaslåger. Samtidig lancerer virksomheden Danmarks første smedejernspilleovn, som smelter den særlige hygge fra smedejernet sammen med pilleovnens komfort. Den er skabt i samarbejde med designeren Claus Rath og hylder det stilrene, skandinaviske design.

Og hos producenten Contura er stort kig til flammerne også en tendens i designet på brændeovnen. Samtidig har virksomheden netop lanceret en to meter høj brændeovn, der med sin skinnende hvide emaljebelægning, glastop og lange smalle sidelys har et anderledes eksklusivt design. Selv om salgschef Jens Hammer oplever en stor hang til det traditionelle og en manglende vilje til at betale lidt ekstra for en eksklusiv belægning eller et anderledes designmæssigt udtryk, tror han på det nye produkt. – På det øvrige europæiske marked og sågar i Norge og Sverige er der et langt større mod til at vælge anderledes. Men de yngre boligejere er mere modige, end vi før har set, og der er flere og flere der vælger grå eller hvid fremfor sort, siger han.

Læs også: Ny røgsuger løser klager over brændeovn

Tekst  Karin Wain

Foto  Morsø, Contura, MCZ