Sådan finder du ud af, om dit brænde er tørt nok til at fyre med

Brænde bør have en fugtighed på eller under 18 procent, før du fyrer med det. Læs fire måder, du kan tjekke, om brændet er tørt nok.

Et træ består som udgangspunkt af 50 procent vand, som det har suget til sig gennem rødderne.

Hvis du vil have optimalt forbrænding i din brændeovn eller pejs, skal du bruge tørt brænde. Fugtigheden i træet skal reduceres til et niveau på eller under 18 procent.

LÆS OGSÅ: Se Bolius store pristest over de billigste brændepriser

Hvordan finder du ud af, hvor meget fugt der er?

Bolius kommer her med fire måder hvorpå du kan tjekke, om brændet er tørt nok til at komme i brændeovnen:

  1. Mål fugten med en fugtighedsmåler: Den fås til et par hundrede kroner i dit lokale byggemarked eller på nettet og den mest præcise måde at måle fugtindholdet på.
  2. Se efter tørrerevner: Hvis dit brænde har mange, små revner i enderne, er det tegn på, at træet er tørt nok til at komme i brændeovnen eller pejsen.
  3. Slå det mod hinanden: Slå 2 brændestykker mod hinanden. Hvis brændet er tørt, giver det en skarp lyd. Vådt brænde afgiver en dump lyd.
  4. Pust i brændet: Tag et stykke brænde, smør lidt opvaskemiddel ud i den ene ende og pust med munden direkte ind i den anden. Hvis der kommer bobler i den modsatte ende af, hvor du puster, er det tegn på, at brændet er tørt, eftersom luften har fri passage igennem alle træets små huller.

Læs også: Først til mølle: Skift til en ren brændeovn og få tilskud

Hvorfor bør du ikke fyre med vådt brænde?

Putter du vådt i din brændeovn, udnytter du ikke energien i brændet optimalt, da træets høje fugtprocent gør det svært at opnå en optimal, høj forbrændingstemperatur. Resultatet er en dårligere varmeøkonomi.

Vådt træ i brændeovnen udvikler desuden mere røg og dermed forurening, ligesom din ovn og skorsten hurtigere sodes til.

LÆS OGSÅ: Sådan tørrer og stabler du bedst dit brænde