Varme, høj sol og en skyfri vejrudsigt, så langt ugeprognosen hos DMI rækker. Den perfekte cocktail, der nemt frister mangt en haveejer til at glemme alt om lugning og andre gøremål i haven, og i stedet give sig hen til dovent driverliv på langs.

Men i stedet for at slikke sol og varme i siddehøjde, er det er nu, du bør hanke op i dig selv, trække i arbejdstøjet og skænke det en tanke, hvordan du vil holde varmen til vinter? I hvert tilfælde, hvis du supplerer din elvarme med varme fra en brændeovn.

IMG_0127

Læs også: 9 fede og gratis apps om naturen

Brænde helt hen til havelågen

Det kom jeg i tanker om, da jeg forleden stak hovedet ind hos min nabo Christian, der havde startet motorsaven og lagt an til en eftermiddag, hvor der både skulle kløves og saves brænde.

Christian arbejder med træfældning til dagligt og er næsten altid i gang med et træprojekt eller andre småsyslerier, hver gang jeg kigger forbi. Denne dag havde han dog taget munden fuld og havde fyldt hele den lille have med brænde helt hen til havelågen, og det var kun med nød og næppe, at jeg kunne åbne lågen og smutte indenfor til en kop te hos hans kone Sarah. Selv ikke en eneste grøn plet af den nyanlagte græsplæne, kunne man skimte. Så meget træ var der i haven.

IMG_0133

Det perfekte tidspunkt

Men som Christian siger, må hensynet til græsplænen vige, da det lige nu er det helt rigtige tidspunkt at forberede sig til vinteren.

”Typisk skal almindeligt løvtræ og nåletræ bare tørre én sommer. Det vil sige, at hvis man kløver det nu, får det stakket og lader det tørre indtil midt i august og får det dækket over, så er det klart til den kommende fyringssæson. Hvis det er eg, skal det dog helst ligge i to sæsoner.”

”Det vigtigste er, at man venter med at save stammerne op, indtil man vil kløve dem. Fordi når du skærer sådan en stamme op i 30 cm stykker, så tørrer den i enderne og så bliver den utrolig svær at kløve. Så vent så vidt muligt med at save op indtil sidste øjeblik, ” lyder rådet fra Christian, der selv med sit professionelle værktøj og en kløvemaskine ved hånden kun saver lige præcis den mængde op, som han ved han kan nå at kløve den dag det er skåret.

IMG_0130

Luft og ventilation

Ifølge Christian skal man altid sørge for ikke at stable brændet direkte på jorden. Man skal i stedet lægge det op på nogle paller eller andet, da der ellers er stor risiko for, at træet ligger og rådner. Og så er der det med at gøre plads til ventilationen. Faktisk skal man ikke stable træet tættere, end at en mus kan løbe igennem det. Så har træet det godt og tørrer bedst.

Spørger man Christian, er der ikke noget træ, der er bedre i brændeovnen end andet.

”Min holdning er at alt træ kan brænde, og har man det liggende i haven, jamen, så synes jeg, at det der brænde-snobberi med at man kun kan fyre med bøg, ask eller eg, er forkert. Man skal da fyre med det, man har. Det vigtigste er, at det er tørt, og at man fyrer korrekt. Der er alt for mange, der fyrer med halvtørt træ. Så oser det. Og så er det, at det er halvdårligt for miljøet, for naboerne og os selv.”

IMG_0138

Læs også: Flittige myrer i skoven

Læs mere om Christian og hans services indenfor beskæring og træfældning her.

Tjek også Naturstyrelsens netbutik online, hvor du kan købe brænde fra både FSC og PEFC-certifiserede statsskove. Køber du dit brænde her skal du dog selv stå for at save, kløve og afhente brændet. Se mere her.

Tekst  Tina Krarup

Foto  Tina Krarup