Regeringen har vedtaget en skrot-præmie for brændeovne, der er ældre end 1990. Så er du den lykkelige ejer af en model med over 25 år på bagen, kan du gøre brug af ordningen.

En gammel brændeovn udleder i gennemsnit 5 gange så mange sundhedsskadelige partikler, som en ny svanemærket ovn og det har fået miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen til at gøre noget ved sagen.

Der findes i alt omkring 750.000 brændeovne og pejseindsatser i danske hjem, hvoraf ca. 150.000 eksemplarer er over 25 år gamle. Det vurderes at de tilsammen forurener lige så meget som de resterende nyere 600.000 brændeovne.

Læs også: Skru op for din brændeovn med mobilen

Få din skrotningsattest allerede nu

Du skal handle hurtigt når der åbnes op for puljen. Der er nemlig afsat 45 millioner kroner til skrotningsordningen, hvilket svarer til 21.000 brændeovne og det administreres efter først-til-mølle princippet. Ordningen løber til ultimo 2016, eller når puljen er tom.

Skrotningstilskuddet for brændeovnen er reelt set 2.150 kr, men det må påregnes at betale en regning på 150 kr. plus moms til en skorstensfejer, for at tjekke ovnens alder og bekræfte at den gamle ovn er skrottet.

Bedre end at sælge brændeovnen videre

Du skal være opmærksom på at det er ulovligt at sælge en brugt brændeovn videre, medmindre den lever op til de nye krav.

I 2015 er kravene til nye brændeovne blevet skærpet, så den må udlede 5 g. partikler per kg. brændsel og for svanemærkede ovne er kravet 2 g. per kg. – tidligere var lovkravet 10 g. per kg. Dette krav bliver yderligere skærpet i de kommende år.

Læs også: Få styr på dit brænde

Spar også på brændet

En ny svanemærket brændeovn bruger i gennemsnit 20% mindre brænde end en ældre ovn, så udover selve skrotpræmien er der en yderligere gevinst at hente, hvis du fortsat vil nyde varmen fra en brændeovn.

Disse 3 krav skal opfyldes for at få skrotningspræmien:

  • Brændeovnen skal være produceret i 1990 eller før
  • Brændeovnen skal være i brug på adressen pr. 29. oktober 2015.
  • Brændeovnen skal skrottes

Med brændeovn menes både brændeovne og pejseindsatser. Der kan kun søges om ét skrotningstilskud pr. ansøger.

Derudover skal der udfyldes en skrotningsattest af skorstensfejeren, som dels bekræfter at ovnen er fra 1990 eller tidligere, samt at ovnen rent faktisk skrottes.

Er din ovn gammel nok?

miljøstyrelsens hjemmeside finder du et billedarkiv over gamle ovne – her kan du muligvis få hjælp til at aldersbestemme din brændeovn.

GL brændeovn

Sådan søger du om skrotningspræmie:

Få udarbejdet en skrotningsattest fra din skorstensfejer

En digital ansøgningsportal være tilgængelig, i begyndelsen af uge 48, når skrotningsbekendtgørelsen har været i høring og endelig godkendt.

Du kan logge på ved hjælp af dit NEM-ID og skal derefter indtaste relevante oplysninger, samt uploade din skrotningsattest.

Herefter bliver din ansøgning behandlet og hvis den godkendes, vil 2.150 kr blive udbetalt til din NEM-konto indenfor 10 hverdage.

I skrivende stund er ansøgningsportalen endnu ikke offentliggjort, men du kan få svar på yderligere spørgsmål her, ved at sende en mail til [email protected] eller ring på tlf.7254 4040

Kilde: Miljøstyrelsen, DAPO, Teknologisk Institut

Læs også: Skift til luft-til-vand pumpe og spar op til 50 %

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Morsø, Jøtul