Find en brændeovn, der passer din indretning

Er du fyr og flamme efter at få en brændeovn, men passer en tung, sort firkant ikke ind i husets stil? Så fortvivl ikke, for der er netop nu en række lyse og lette modeller at vælge imellem.

Hyggen ved at sidde foran en varm brændeovn og se flammerne danse, når det er mørkt og koldt udenfor, er svær at slå. Men har du en moderne skandinavisk indretningsstil med hvide vægge og lette møbler, har du måske svært ved at se en traditionel sort brændeovn passe ind.

Skærmbillede 2015-10-04 kl. 12.02.56

Det behøver den heldigvis heller ikke, for markedet byder lige nu på en række lysere, lettere og mere stilrene modeller i eksempelvis hvid, nikkel, grå eller sølv.

Og selvom sort stadig er den foretrukne farve, når danskerne skal vælge brændeovn, er der i butikkerne ingen tvivl om, hvad der vækker størst interesse. “Kvinderne synes, at de hvide og lyse modeller er hammerflotte,” fortæller Anja Kristoffersen, souschef i Pejseringen i Herning. Hun oplever dog ligesom sin kollega Jørgen Jørgensen fra Greve Pejsecenter, at nogle kunder er lidt skeptiske over for, om de lyse brændeovne nu også bliver ved med at være lyse.

Jørgen Jørgensen har af samme grund sat en hvid pejs til i butikken. “Det er jo helt nyt, at man nu kan købe hvide brændeovne, og det kræver en speciel indretning, før den kommer til sin ret. Og nogle kunder er lidt bekymrede for, om de lyse ovne kan tåle varmen. Det vil vi vise, at de kan,” lyder forklaringen.

miljoe_TT1

Læs også: Hvad koster opvarmning af huset?

Design vinder over teknik

Jørgen Jørgensen fortæller, at de sorte brændeovne har været altdominerende på markedet siden slutningen af 1990’erne – efter et mere modigt årti, hvor kunderne gerne kastede sig ud i at købe både blå, grønne og gule brændeovne. “Dengang investerede man gladeligt i farver, men der sker løbende en udvikling – hvad angår både design og teknik. Og lad os bare slå fast: Når det kommer til at vælge brændeovn, så er det i 95 procent af tilfældene kvinderne, der får det sidste ord.

Og kvinder kigger på design, mens mændene bekymrer sig mere om teknik og brændselsøkonomi,” siger han. Flere mærker har haft kendte designere til at give deres bud på moderne brændeovne. Jacob Jensen har designet for Heta, Monica Ritterband for Morsø, og også Aarhus Arkitekterne har designet flere brændeovne.

Og når designet er rigtigt, kan en brændeovn pludselig blive et smukt møbel, der samler rummet.

Scan 83-1 GLR int03[2]

Store glasflader hitter

Men det er ikke kun farven på brændeovnen, der gør udslaget. Det gør også størrelsen på det glas, der omgiver flammerne. For mange af de nye brændeovne har store glasflader, og det følger den trend, man ser i moderne byggerier med vinduer fra gulv til loft. De store glasflader giver brændeovnen et let udtryk, der passer ind de fleste steder, og skaber endnu mere hygge. “Mange kunder lægger vægt på, at man skal kunne se flammen fra siden, når man sidder i sofaen. Så de nye brændeovne med glas både på front og sider er meget populære,” fortæller Anja Kristoffersen.

Flere af de nye brændeovne på markedet er altså både smukke og enkle. Men selvom man synes, at brændeovnen i sig selv er smuk, skal man altid overveje, om den i stil og størrelse matcher med resten af boligen. Ellers kan den nemt komme til at stikke for meget ud og blive en klods i stedet for en fin detalje, advarer Jørgen Jørgensen fra Greve Pejsecenter.

7110_v2

Læs også: Ny røgsuger løser klager over brændeovn

INDEN DU KØBER BRÆNDEOVN

• Overvej nøje, hvor ovnen skal stå, og hvordan den skal bruges. Er den blot et praktisk supplement til gasfyret, eller skal den være familiens samlingspunkt? Det er afgørende for, om det er stil eller teknik, der skal vægtes højest.

• Hvor stort et areal skal den opvarme? Sørg for at købe en ovn i den rette størrelse.

• Tjek, at ovnen er godkendt og certificeret korrekt. Jo flere standarder den opfylder, desto bedre er det for miljøet.

• Hvis du køber en brændeovn i udlandet, skal den godkendes af danske myndigheder. Dernæstskal den lokale skorstensfejer godkende både brændeovn og installation.

Tekst  Jette Damgaard

Foto  Scan, Jøtul og TermaTech