Her finder du de laveste brændepriser i 2017

Vi har undersøgt, hvor du finde de billigste brændepriser på ovntørret bøg, ask, eg, birk og blandet løv i oktober 2017

Sammenlign brændepriserne og få gode råd om køb af træ til brændeovnen.

Der er mange penge at spare, hvis du skal købe brænde. Det viser en stor test af priser på brænde, som Bolius har lavet i uge 42 i oktober 2017.

Vi har undersøgt priserne for et palletårn ovntørret brænde på 32 hjemmesider, der leverer brænde til hele landet. Vi har tjekket priserne på både bøg, birk, ask, eg og blandet løv. Brændepriserne er inklusive levering.

Læs også: Guide til valg af vinduer

 

Her kan du spare mest

Der er flest penge at spare på birk – her er der 823 kroners forskel fra den billigste til den dyreste leverandør af et brændetårn ovntørret brænde. Ellers kan du spare 374-600 kr. afhængig af træsort.

Vær opmærksom på, at flere af brændeleverandørerne giver rabat, hvis du køber flere brændetårne.

LÆS OGSÅ: Sådan tørrer og stabler du bedst dit brænde

Hvad er et brændetårn?

Et brændetårn eller et palletårn på omkring 1,8 rummeter (m³) består af stablet brænde.

Pristest af brænde 2017

Vi har undersøgt, hvor du køber det billigste ovntørrede brænde på internettet. Dette diagram viser priserne på bøg.

Priser på brænde

Priserne er pr. palletårn (ca. 1,8 m3) ovntørret brænde på Sjælland, Møn, Lolland og Falster inkl. levering (det er forskelligt fra firma til firma, om brændet bliver leveret til kantsten eller dør). I Jylland og på Fyn er priserne i mange tilfælde en anelse lavere hvis der er leveringsomkostninger, omkring 100-200 kr. Priserne er indhentet i uge 42 2017. I det omfang det fremgår af hjemmesiden, er den valgte længde på brændet 25 cm. I skemaet er vi gået efter den laveste pris uden hensyn til fremstillingslandet (brænde fra Danmark er 200-300 kr. dyrere pr. brændetårn). Vi har valgt alm. bøgetræ – ikke avnbøg. Mange leverandører giver rabat, hvis du køber flere brændetårne. En del leverandører har fri fragt. Når der ikke er fri fragt, kan prisen afhænge af vægten på varen – klik ind på den enkelte leverandør for flere detaljer. Kilde: Bolius.dk

Se tilsvarende diagrammer for priserne ask, birk, eg og blandet løv her

Blandet løv er det billigste træ

Målt pr. brændetårn er “blandet løv” det billigste træ til 1.745 kr./stk. hos brændestablen.dk.

Hvilke træsorter der er i brændetårne med blandet løv varierer (ud over, at det alt sammen er fra løvtræ), hvilket således også kan være fra poppel og el, der har relativt lav brændværdi.

Brændværdien afgør, hvor meget energi der er i brændet – jo højere brændværdi jo bedre. Bøg har den højeste brændværdi efterfulgt af ask/eg og birk.

Læs også: Brændeovne i nyt design

Her er bøg billigst

Vil du fyre med bøgetræ, får du det billigst på nordicwoods.dk til 2.075 kr. inkl. levering. Dalmosebraende.dk følger efter med en pris på 2.150 kr. inkl. levering.

Vi har valgt almindeligt bøgetræ, hvor det har været muligt, i pristesten, ikke avnbøg.

Ask billigst hos nordicwoods.dk, briketten.dk og jemogfix.dk

Nordicwoods.dk tilbyder også det billigste asketræ til 1.975 kr. inkl. levering. Briketten.dk og jemogfix.dk kommer lige efter til en pris på 1.995 kr. inkl. levering. Her er det dog værd at nævne, at jemogfix.dk kun sender ved køb af mindst 2 brændetårne.

Birk billigst hos nordicwoods.dk

Da birk har dårligere brændværdi end både ask og bøg, og samtidig har nogenlunde samme prisleje, giver det måske ikke så meget mening at investere i det til brændeovnen. Birk er dog også kendt for sin gode duft, når det afbrændes, og træet fænger let og giver mindre røg.

Birkebrænde er billigst hos nordicwoods.dk til 1.975 kr. inkl. levering.

Læs også: Få økonomisk hjælp til dit varmeanlæg

Levering kan koste dyrt

Hos davidsenshop.dk og ovntoert.dk koster levering til Sjælland henholdsvis 499 kr og 500 kr. Begge forhandlere differentierer imellem levering øst og vest for Storebælt, hvoraf levering øst for Storebælt er billigst. Ovntoert.dk er den eneste forhandler hvor leveringsprisen er pr. palle. Skal man til gengæld bruge en palle ovntørret bøg i Jylland vil denne koste 1.999 kr. inkl. levering hos ovntoert.dk. I det tilfælde vil det altså være den billigste løsning.

I Bolius’ prisundersøgelse er der medregnet levering til Sjælland, Lolland, Falster og Møn. Det kan derfor godt betale sig at undersøge leveringsomkostningerne for netop din adresse, før du beslutter dig for hvor du vil købe dit brænde.

Brænde “Til døren” er ikke altid til døren

Langt de fleste firmaer tilbyder at levere brændet til dit fortov gratis. Priserne i Bolius’ undersøgelse er inklusive levering til fortovet.

Flere skriver, at de leverer brændet “til døren”, men det kan du ikke nødvendigvis tage bogstaveligt. Ofte betyder det blot, at firmaerne sætter det tonstunge brændetårn på fortovet ud for din matrikel.

Har du en lang indkørsel, er du dårlig til bens, eller gider du bare ikke besværet med at slæbe brændet fra fortovet og ind i skuret/garagen/under halvtaget, er det værd at notere sig, hvem der tilbyder transport helt ind, hvor du vil have brændet stående, samt hvor meget det koster.

Husk, at firmaerne er afhængige af, at underlaget er fast, da brændet + gaffeltrucken kan veje 2-3 ton. Derfor fraskriver flere firmaer sig også ethvert ansvar for skader – som fx knækkede fliser – i forbindelse med levering inde på matriklen.

Læs også: Først til mølle: Skift til en ren brændeovn og få tilskud

Forskel på, hvad der bliver leveret

Det kan også betale sig at tjekke, hvad det enkelte firma leverer.

Både hos bilka.dk og base-one.dk følger der 3 små sække med optændingstræ med. 3 sække har ca. en værdi af 100 kr. Har du alligevel tænkt dig at købe optændingstræ, kan det således betale sig at handle her. Inden for flere træsorter er begge forhandlere blandt de absolut billigste hvis denne besparelse på 100 kr. tages med i betragtningen.

Hos nogle firmaer fx Jem & Fix skal du bestille minimum to paller for at få dem leveret.

LÆS OGSÅ: Brænde til brændeovne og pejse

Lufttørret vs. ovntørret brænde

Bolius har kun undersøgt priserne på ovntørret træ hos brændesælgerne. Det ovntørrede brænde bør være klar til brug, når du får det leveret, selvom du ikke kan være helt sikker på det.

Leverandørerne sælger også lufttørret træ, hvilket typisk betyder, at det ikke er tørt endnu og stadig har brug for at ligge nogle måneder eller et års tid endnu for at tørre helt igennem.

Er der mere vand i træet, er det sværere at tænde, og du får mindre varme og mere sod, der kan føre til løbesod i skorstenen og i værste fald skorstensbrand.

LÆS OGSÅ: Sådan finder du ud af, om dit brænde er tørt nok til at fyre med

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber ovntørret brænde?

  • Brændværdi – forskellige træsorter har forskellig vægtfylde, der har en afgørende betydning for, hvor meget energi der er i brændet. Bøg har den højeste brændværdi efterfulgt af ask/eg og birk.

  • Fugtindhold – bør være højst 18 %, tjek det med en fugtmåler, når du får det leveret.

  • Brændets kvalitet – jo mere kernetræ jo bedre, jo flere grene jo dårligere.

  • Levering – er prisen inkl. levering, og leveres brændet til fortov eller døren?

  • Mængden af brænde – angiver sælgeren brændetårnets indvendige eller udvendige mål (du får mest brænde, hvis det er indvendige mål)? Tjek, at du fået den korrekte mængde, når brændet leveres.

  • Brændeleverandørens omdømme – tjek evt, anmeldelser af firmaet på Trustpilot.dk eller på Google.

Læs også: Status over vinteren, brug besparelser på renovering

Aftal fugtindhold med leverandøren

Når du bestiller brænde, bør du aftale med sælgeren, hvilken fugtighedsprocent brændet skal leveres med, og du bør kontrollere, om det leverede brænde har den aftalte fugtighedsprocent, inden lastbilen kører igen.

Det gør du med en fugtighedsmåler til brænde, der kan fås til et par hundrede kroner i byggemarkeder. Stik måleren ind omkring centrum af træet, og aflæs fugtighedsprocenten. Er den højere end det aftalte, bør du sende brændet tilbage eller få et afslag i prisen.

Brænde skal have et fugtindhold på højst 18 %

Brænde bør have en fugtighed på omkring 18 %, når du putter det i brændeovnen, fordi du dermed sikrer en såkaldt ren forbrænding, hvor du får fuld udnyttelse af træets energi og dermed mest mulig varme.

Læs også: Ny teknologi kan mindske din varmeregning

Billigst at sanke brændet selv

Det allerbilligste er dog at tage brændet i egen hånd i en af de danske statsskove med et sankekort, hvor du har flere muligheder for at få fat på brænde. Det kræver dog, at du gør en del arbejde selv.

LÆS OGSÅ: Sank selv: Sådan får du det billigste brænde

Tekst  Thomas Lemke, Bolius – Boligejernes Videncenter

Foto  Lars Mytting