Dette er en sponsoreret artikel fra Scan

Først til mølle: Skift til en ren brændeovn og få tilskud

Har du en brændeovn fra før 1990, så har du alle muligheder for at slå et slag for miljøet og glæde din egen pengepung nu og i fremtiden. Staten har længe haft fokus på partikeludledningen fra danske brændeovne og det har udløst flere initiativer. Heriblandt et tilskud på 2150 kr. i skrotningspræmie for ældre modeller, der uddeles efter ”først til mølle”-princippet.

En brændeovn er ikke bare en brændeovn. Faktisk forurener ældre brændeovne op til fem gange så meget som nye, moderne brændeovne. For når det kommer til det design som den teknik, der sikrer en ren forbrænding, så kan en brændeovn være sand kunst. Se bare danske Scan 66, som vandt den fornemme ”Built-it”Award i Storbritannien i 2014 for bedste varmeprodukt takket være tidssvarende design og nytænkende detaljer. Her er en brændeovn, der kan lyse op i rummet takket være det rene glas, der til enhver tid præsenterer flammen flot og forskellige designs og lakeringer, der sikrer at brændeovnen får lige præcis den opmærksomhed den fortjener. Og så er den ren, varmer bedre op og forbruger mindre brænde. Der er med andre ord alle argumenter for at skifte til en ny i denne vinter. Se det flotte udvalg af brændeovne fra Scan her.

Læs også: Hver fjerde husstand har en brændeovn

Tænd rigtigt op

Ud over skrotpræmien, som vi fortæller mere om længere nede i artiklen, så handler minimal partikeludledning fra brændeovnen i høj grad om rigtig optænding. Her skal vi tænke oppefra og ned i stedet for nedefra og op, som har været traditionen herhjemme. Ved at tænde op på den rigtige måde, får du en langt renere afbrænding fra start til slut, der skader miljøet med så lidt som 1 gram per kg brænde, når du har en nyere brændeovn. Få en udførlig beskrivelse af, hvordan du tænder rigtigt op her. Og husk at alt papir og affaldstræ er bandlyst i brændeovnen!

Sådan får du tilskud

Det er den lokale skorstensfejer, der står for at godkende jer til skrotpræmien på 2150 kr. til ny brændeovn. I skrivende stund er der 32 mio. kr. tilbage i puljen, som uddeles efter først til mølle-princippet til de danskere, der vælger at udskifte deres brændeovn fra før 1990 netop nu. Læs mere om skrotningspræmien her og se, hvor let det er at få fingrene i tilskuddet her.

Læs også: Hver fjerde husstand har en brændeovn