Husk at fyre fra toppen i din brændeovn når du tænder op

Danske brændeovne er blandt de bedste

– men det nytter ingenting, hvis danskerne fyrer forkert.

Danmark er et foregangsland, når det handler om brændeovne forsynet med en teknologi, der mindsker forureningen. Og i dag er 9 ud af 10 solgte brændeovne Svanemærkede, men gode brændeovne gør det ikke alene! Husejere med brændeovn kan selv gøre meget for at undgå sort røg i villakvarterene og sorte ruder i brændeovnen.

Der findes 750.000 brændeovne i Danmark, og de er vores største kilde til forurening. Men du kan fjerne helt op til 80 procent af de sundhedsskadelige partikler i røgen fra din brændeovn ved at tænde op i toppen og lade bålet brænde nedad som et stearinlys.

Læs også: Køb af hårde hvidevarer

 

Brændeovne ses stadig som en vigtig del af varmeforsyningen i vores hjem. Mange villaejere er glade for deres brændeovne og har ikke nogen planer om at nedlægge den. Vi kan komme af med en væsentlig del af partikelforureningen, hvis vi bare bliver opmærksomme på at fyre rigtigt.”

Danmark er et foregangsland, fordi vi allerede har skrappe krav til brændeovne og er på forkant med den teknologiske udvikling, og EU har vedtaget nye krav til brændeovne blandt andet på grund af dansk pres. Det giver vores brændeovnsproducenter en konkurrencefordel og er en win-win for både miljøet og producenterne.

Læs også: Mere støtte til solceller

Sådan fyrer du rigtigt

 1. Tænd op i toppen af brændet
  Flammerne skal arbejde sig oppe fra og ned som et stearinlys. På den måde slipper du for helt op til 80% af partikeludslippet i optændingsfasen. Og måske oplever du, at det også er en meget nemmere måde at få gang i brændet på!
 2. Brug kun tørt og rent træ
  Vådt træ ryger for meget. Fyr aldrig med affald eller reklamer. Det er forbudt at anvende urent træ med malerrester, imprægneret træ m.m.
 3. Sørg for masser af luft til flammerne
  Skru først ned for luften, når flammer bliver lysere. Fyr lidt ad gangen og brug ikke for store stykker træ. For lidt luft giver en dårlig forbrænding, og dermed større udslip af partikler.
 4. Røgen skal være næsten usynlig
  Gå uden for og tjek, at der hverken er for meget røg, eller at det lugter grimt.

Når du følger de fire gode råd, vil du også formindske dannelsen af sod og undgå sorte ruder i brændeovnen.

Læs også: Energimærkning er generelt ikke effektiv nok

Ruder sorte af sod

Får du sorte ruder, når du fyrer, selv i en Svanemærket brændeovn, så kan det skyldes tre ting:

 1. Vådt brænde
 2. For stort brænde
 3. For lidt forbrændingsluft

Skorstensfejermester Henrik B. Jensen, Skorstensfejerlaugets miljøudvalg, fortæller, at det også kan være en kombination af de tre dele.

“Et stykke brænde skal være helt tørt, hvilket vil sige under 18% i fugtighed, og så skal det være ca. 7 cm. tykt,” forklarer han. “For at opnå den bedste forbrænding uden sod og forurening, så skal man huske, at det er et samspil mellem brændeovnen og brugeren. Det er meget vigtigt, at brugeren har læst betjeningsvejledningen til brændeovnen, for der kan være stor forskel på, hvordan man skal regulere luften fra brændeovn til brændeovn.”

Der kan også være forskel på, hvor meget briketter soder.

“Når man fyrer med træ, så ved man om det er birk, bøg eller ask, men man ved ikke, hvad der er i briketterne og nogen gange kan der være meget bark i, og det giver mere røg, mere aske og mere sod,” siger Henrik B. Jensen.

En huskeregel fra skorstensfejermesteren er, at du skal holde øje med, om briketternes farve er lysegul eller mere mørke og grå, når du tager dem ud af pakken. Hvis de er mere mørke og grå kan det skyldes deres indhold af bark. De lysegule er normalt gode.

Læs også: Sådan finder du ud af, om dit brænde er tørt nok til at fyre med

Spørg din skorstensfejer

Hvis du ikke har en svanemærket brændeovn eller er i tvivl om, hvor meget din brændeovn forurener, selvom du fyrer rigtigt, så kan du spørge din skorstensfejer. Han kan give en bedømmelse af, hvor godt din ovn brænder, og om det er ved at være tid til en udskiftning.

Du kan bestille en skorstensfejer på [email protected]

Læs også: Hvor slem er brændeovnsrøg egentlig?

Tekst  Mette Koors

Foto  Morsø