En moderne carport kan have mange funktioner.

Med de rette greb, kan boligejere skabe et multifunktionelt uderum, der samtidig producerer strøm og ligefrem forbedrer boligens værdi.

Gennem det seneste årti er der sket et skift i boligejernes krav til carportens udseende og funktion. Mens carporte før i tiden var opført i træ og havde det primære formål at give bilen ly, er moderne carporte ofte vedligeholdelsesfri stålkonstruktioner, der kan sættes sammen på utallige måder.

Selv om konstruktionen oftest er enkel, er anvendelsesmulig-hederne mangfoldige – og mange boligejere går efter optimal udnyttelse, når de investerer i ny overdækning. “Når man bygger en carport, tilfører man et nyt rum til boligen, og der er utallige muligheder for at anvende det rum, overdækningen skaber.

Mange bruger carporten til festlige arrangementer eller måske som ekstra terrasse”, siger John Schnor, direktør i BASES, som leverer modulopbyggede carporte og terrasseoverdækninger. Han nævner blandt andet et projekt, hvor overdækningen integrerer carport, skur med plads til motorcykel, overdækket værksted samt udekøkken i én og samme multifunktionelle konstruktion.

En så omfattende løsning er sjælden, men tendensen til, at boligejerne samler flere behov i én konstruktion, er tydelig. En carport med integreret opbevaring er en stor fordel i mange nyere boliger, hvor der hverken er kælder eller loftareal. Skuret kan rumme alt fra kufferter og ski til kummefryser og fungerer i mange tilfælde som et slags bryggers. Det øger bestemt boligens nytteværdi.

Læs også: Sådan søger du om tilskud til solcelleanlæg – trin for trin

Høst solens energi på din carport

Der findes også en mere direkte vej til at hive værdi ud af carporten – nemlig ved at bruge den til at høste solens stråler. “En carport med integrerede solceller henvender sig til boligejere, der gerne vil have en rigtig fed løsning, som er dekorativ, hyggelig og praktisk, og som samtidig bidrager positivt til elregningen”, siger Ole Gregersen, der er direktør i Bluetop A/S, som har specialiseret sig i carporte og terrasseoverdækninger med integrerede solceller.

De semitransparente solceller indlejres i det hærdede glastag og giver en fin skyggeeffekt som fra bladene på et træ. En kvadratmeter solceller producerer cirka 100 kilowatttimer om året, og anbefalingen lyder på 20-30 kvadratmeter til en gennemsnitlig husholdning.

Hver gang anlægget producerer en kilowatttime el, som med det samme bliver anvendt i husholdningen, sparer det godt to kroner på elregningen. Den strøm, man ikke selv kan nå at anvende, men i stedet leverer til elselskabet, får man til gengæld kun 60 øre for, så jo mere af den strøm carporten producerer, man selv kan anvende, des bedre. “Det er klart en fordel at sætte vaske- og opvaskemaskinen til at køre om dagen, når solen skinner.

Afhængig af hvordan man indretter sig, vil jeg tro, de fleste boligejere selv kan anvende 50-60 procent af den el, de producerer”, siger Ole Gregersen.

Læs også: Ejere af solceller holder vejret

Overvej æstetikken

Hos videnscentret for boligejere, Bolius, mener fagekspert Tina S. Rode, at en veludført og gennemtænkt carport kan forhøje boligens værdi. Især hvis man tænker æstetikken med ind i løsningen. “Carporten er ofte det første, man ser, når man kommer til en bolig.

Hvis konstruktionen er for klodset, kan den nemt komme til at tage fokus fra et ellers smukt hus.

Hvis der er tale om en solid murermestervilla gælder det nærmest omvendt, at en for spinkel carport kan blive forstyrrende for udseendet”, siger hun.

Tekst  Karin Wain

Foto  Lyngsøe