Find den helt rigtige carport
Den forkerte carport kan skæmme både din indkørsel og selve huset – hvorimod det rette valg kan understrege ejendommens stil og løfte helhedsindtrykket af hele matriklen. Vi giver dig eksperternes bedste råd til at vælge rigtigt på carportmarkedet.
Hvad skal din carport bruges til?
Er du på jagt efter tag over familiens bil? Eller har din nuværende carport bare set bedre og kønnere tider? Så er det en rigtig god idé at gøre dig nogle tanker om, hvordan den nye carport skal se ud, inden du kaster dig ud i et køb.
Med sin fremtrædende placering på grunden kan det umiddelbart uanselige halvtag over det daglige transportmiddel nemlig gøre både mirakler og det modsatte for helhedsindtrykket af ejendommen.
Ligesom med det meste andet er der også modestrømninger inden for carportmarkedet, og tendensen lige nu er, at de skal være lette og lyse, hvilket da også passer til mange moderne boliger. Men det vigtigste er ikke, hvad den nyeste trend siger, men om en carport passer til dit hus, siger Tine Nielsen, arkitekt og redaktør i Bolius.
Læs også: Få pavillon på terrassen på en weekend
Hun giver følgende gode råd, når du skal vælge carport:
|
|
|
|
|
|
|
Her præsenterer vi 5 grundløsninger til inspiration:
Den eksklusive modulløsning
Individuelle løsninger er blandt de nye trends, men hvis du går død ved tanken om at skulle have både arkitekter og ingeniører ind over projektet, er EN MODULOPBYGGET CARPORT I GODE MATERIALER den gyldne middelvej. Firmaet Modul Carport, der bygger carporte i stål og træ, oplever stor efterspørgsel på kubisme med rene linjer, æstetik og naturmaterialer, der giver huset et eksklusivt udtryk.
Den specialdesignede
Få tegnet og bygget en unik carport, som passer til netop dit hus og dine behov. Skræddersyede løsninger er yderst populære og hos f.eks. producenten Vedbyg, har specialdesignede modeller helt skubbet standarderne ud.
Den grønne
Er du med på den grøne bølge, kan du anskaffe dig en carport med Sedum-tag, der bliver stadigt mere populær i Danmark.Det grønne tag er beplantet med stenurter og kan optage halvdelen af det vand, der falder på det. Eksempelvis firmaet Cartop, hvis carport ses på billedet, leverer carporte med de specielle planter, der omdanner en del af luftens tungmetaller til organisk materiale.
Den nemme
Gør det så nemt for dig selv, som overhovedet muligt med en carport i moderne galvaniseret stål, der ikke kræver vedligeholdelse. Carporten kan produceres efter mål med frihed til selv at vælge størrelse og materiale. Her er en fritstående model fra firmaet Lyngsø.
DEN ENKLE OG VEDLIGEHOLDELSESFRI CARPORT fås også som vægmodel. Her er det Bases’ model M165 i aluminium med gavl og sider udført i højtryks- laminerede plader og glas.
Den energiproducerende
Hvorfor ikke udnytte din carport til at GENERERE STRØM?
Flere el-biler på de danske veje har givet en stigende interesse for carporte med solpaneler. Vil du som mange andre danskere gerne tænke miljøet ind i hverdagen, kan du få både ly til bilen og solenergi med en carport med solceller som denne rummelige model fra producenten Bluetop.
Regler for carportbyggeri
Du skal altid undersøge, om der i dit område eller på din grund gælder begrænsninger ud over bygningsreglementet.
MEN HER ER NOGLE GRUNDREGLER:
- Bygger du en carport på under 35 kvm, er der ingen krav om anmeldelse til kommunen. Hvis du bor i rækkehus er grænsen 20 kvm.
- Er din tilbygning mellem 35 og 50 kvm, skal du anmelde projektet til kommunen inden monteringen påbegyndes.
- Er din nye carport en større sag på OVER 50M2, skal du have kommunens byggetilladelse, før du går i gang.
- Du skal som hovedregel placere al bebyggelse mindst 2,5 meter fra naboskel (5,0 m ved sommerhuse). Der kan dog gøres undtagelser, i givet fald vil der som regel være strengere regler for højde og størrelse af byggeriet.