Med et nybygget hus med moderne installationer kan du være god ved såvel miljøet som din bankkonto – besparelserne på forbruget af el, vand og varme kan beløbe sig til titusindvis af kroner om året. Vi har besøgt en nybagt husejer, der deler ud af sine erfaringer med at bygge energivenligt.

Læs også: Husk at fyre fra toppen i din brændeovn når du tænder op

Byg nyt på den grønne måde

På en grund i Snekkersten syd for Helsingør er Thomas Lindeners 161 kvadratmeter spritnye bolig snart klar til at tage imod husherren og hans to børn, Caroline på 10 og Mads på 13. De kommer fra en 100 kvadratmeter stor lejlighed i Helsingør, og Thomas Lindener glæder sig til at få over 50 procent mere plads, egen have og energivenlige installationer, som holder de årlige energiudgifter nede på samme niveau som i lejligheden i Helsingør.

“Jeg har valgt at bygge et nyt, miljørigtigt hus af flere årsager. Jeg får lave energiudgifter, jeg får mere plads, og jeg får et nyt, moderne hus,” fortæller IT-konsulenten, for hvem det handler om at bruge sin sunde fornuft for at spare penge og at være miljøbevidst.

Sidste år blev der ifølge Danmarks Statistik opført 4.905 nye parcelhuse i Danmark – en stigning på 37 pct. i forhold til 2013. Den tilsvarende stigning for række-, kæde- og dobbelthuse er 51 pct. – fra 2.481 i 2013 til 3.748 i 2017.

Spar på vandet

Tag nu badeværelset. Her har familien fået installeret dobbeltbruser, og det kunne man måske nok frygte ville friste til at stå under strålerne lidt længere end det miljømæssigt forsvarlige, fordi man ikke skal skynde sig at blive færdig af hensyn til de andre familiemedlemmer – men det er der taget højde for.

“Vandforbrug afhænger af boligens beboere og ikke typen eller størrelsen på huset. Jeg husker som barn, at min far sagde: ‘Du behøver ikke stå under bruseren i en halv time hver morgen.’ Det var på daværende tidspunkt svært at forholde sig til, for det var ganske rart dér under bruseren, når man var lidt morgen-træt,” fortæller Thomas Lindener, der har kombineret det behagelige med det energivenlige ved at investere i en teknologi, som lover en besparelse på op til 60 procent på vandforbruget.

“Med den valgte løsning er det faktisk muligt at tage lange bade og stadigvæk reducere vandforbruget og være miljøbevidst. Og da mindre forbrug af varmt vand også skaber mindre energibehov, betyder det mindre CO2-udledning og lavere omkostninger,” lyder ræsonnementet fra den nybagte husejer.

De seneste ti år er vandforbruget i husholdningerne ifølge Bolius faldet med knap 9 pct. I 2017 var vandforbruget pr. dansker pr. dag i gennemsnit 104 liter om dagen, svarende til næsten 38 kubikmeter vand om året. En familie på to voksne og to børn bruger ca. 140 kubikmeter vand om året. Med en pris på 68,70 kr. pr. kubikmeter giver det en årlig vandregning på omkring 9.618 kr.

Læs også: Brug hovedet før du bruger håndværkerfradraget

Elinstallationer kan miljø- og omkostningsoptimeres

Så er der elforsyningen. Efter Thomas Lindeners mening er det et overset område, der nemt kan miljø- og omkostningsoptimeres og give brugeren vigtig viden om det aktuelle forbrug og dermed grundlag for at ændre adfærd.

Han kan med et nyt system visualisere elforbruget på sin iPad og styre og automatisere alle elinstallationer meget detaljeret på hvert enkelt forbrugssted.

“Med andre ord er jeg nu i stand til at ændre adfærd med udgangspunkt i mit reelle forbrug. Jeg får også en alarm, hvis vores forbrugsmønster ændrer sig ud over det normale,” forklarer han.

Naturligt lys er vigtigt. Derfor har Thomas Lindener valgt store facade- og ovenlysvinduer. Der er brugt tonede ruder i de største vinduespartier for at reducere opvarmningen, og det betyder, at ventilationsanlægget ikke kommer på overarbejde og dermed bruger energi. Ovenlys-vinduer bidrager til nem udluftning og mere dagslys i boligen, og dermed er familien mindre afhængig af elektrisk lys.

Spar stort på nybyg

Thomas Lindener er langtfra alene med sine overvejelser – byggeriet af nye parcelhuse har de senere år været stigende. Alt afhængigt af hvad man i forvejen bor i, kan det i flere tilfælde bedre betale sig at bygge nyt i stedet for at energirenovere.

“Motivationen for at bygge et nyt hus er at spare på energiudgifterne,” bekræfter formand for Nyhussektionen i Dansk Byggeri Svend Pedersen.

Læs også: Brug hovedet før du bruger håndværkerfradraget

Han bakkes op af Morten Egeriis-Maj fra Villa-Hus Byg i Horsens, der har været Thomas Lindeners hovedleverandør. Han anslår, at familiens årlige samlede varmeudgifter kommer til at ligge på 3.600-4.200 kr. De har fjernvarme, da der var mulighed for det i området. I et 25 år gammelt hus ligger den samlede varmeudgift på 16.000-20.000 kr. om året, og et moderne energiforbrug ligger dermed på ca. 20-25 procent.

“Når kunderne vælger nyt hus i dag, har de først og fremmest fokus på energiforbruget, men også på sollys og store vinduer. De vælger typisk jordvarme eller luft til luft-varmepumpe,” konkluderer Morten Egeriis-Maj.

Læs mere: Ny varmepumpe? Sådan vælger du den rigtige

Og det stemmer helt overens med erfaringerne hos Bonava Danmark i Søborg, der er specialister i at opføre rækkehuse.

“Kunderne forventer et topmoderne, energirigtigt hus,” siger produktions-direktør Per Thomas Dahl – der endda oplever kunder, som går endnu videre.

Derfor forudser han også, at den moderne huskøbers fremtidige dagsorden kommer til at handle om bæredygtighed i form af særlige materialevalg, inde-klimabevidsthed og genanvendelse.

Tekst  Jørgen Høg

Foto  Lars Bech