Elregningen stiger om vinteren – sådan holder du den lav

Efteråret og vinteren byder på mørkere og koldere dage, hvilket betyder, at vi bruger mere tid indendørs. Det betyder også, at vi bruger mere energi at holde huset varmt, lyst og hyggeligt – og det kan ses på elregningen. Her får du 8 gode råd til, hvordan du holder din elregning lav. 

Når efteråret melder sig, begynder vores elforbrug at stige. Vi trækker indenfor, hvor vi tænder flere lys, skruer op for varmen, hygger foran tv’et, laver simreretter og tørrer tøj i tørretumbleren.

Vi bruger i gennemsnit 1600 kWh om året, men med få ændringer kan vi faktisk bringe vores elforbrug ned på omkring 1000 kWh årligt – og spare mange penge. Det fortæller Lene Krakau, direktør for kundeservice i NRGi Elsalg i en pressemeddelelse:

”Det handler om at ændre de små ting i hverdagen, som samlet set gør en stor forskel. Vores elforbrug kan nemt reduceres uden at give afkald på komforten, hvis vi tilegner os gode el-vaner”.

Derfor får du – med efteråret lige om hjørnet – her 8 gode råd til, hvordan du holder din elregning lav.

1. Brug LED-pærer

Belysning i hjemmet står for omkring 12 procent af elregningen. I vintermånederne falder mørket tidligt på, og de fleste af os begynder at tænde flere lamper i huset for at få lys i dagens sidste timer. Det betyder, at vi bruger mere strøm på lys og lamper.

Hvis du vil undgå en dyrere elregning i vinterhalvåret, er det derfor en god idé at skifte alle husets glødepærer ud med LED-pærer. Selvom LED-pærer umiddelbart er dyrere end almindelige pærer, så bruger de meget mindre energi og holder helt op til 25 år. En udskiftning af pærerne kommer derfor til at spare dig penge over tid.

Hvis du ikke har udskiftet dine almindelige pærer endnu, så skal du huske at slukke lyset efter dig. Du sparer nemlig 300 kroner om året, hvis du husker at slukke lyset i to rum, du ikke opholder dig i.

Læs også: Hvilke hårde hvidevarer hitter?

2. Sluk for stikkontakten

Du slukker nok fjernsynet med fjernbetjeningen, men husker du også at slukke på stikkontakten? Det kan faktisk gøre en stor forskel for din elregning. Hos nogle familier står standby-forbruget nemlig for 10-15 procent af det samlede elforbrug, hvilket svarer til ca. 1000 kroner om året. Hvis du vil spare på strømmen, skal du derfor huske at slukke på stikkontakten. Det gælder både for ting som computer, radio, fladskærm, og hvad du ellers har af elektronik i hjemmet.

Hvis du ofte glemmer at slukke for din elektronik på stikkontakten, er det en god idé at få fat i en elspareskinne. En elspareskinne gør det nemlig nemt for dig at slippe for at bruge for meget standby-strøm. Når du slukker for en elspareskinne, slukker du for alle tilsluttede apparater.

3. Spar, mens du laver mad

Om efteråret har vi oftere tændt for ovnen og komfuret i lang tid ad gangen – blandt andet for at lave lækre simreretter. Og her er der faktisk penge at spare.

Et godt råd er at bruge ovnens for- og eftervarme, ved allerede at sætte din ret eller dit bagværk i ovnen inden den er opvarmet – og slukke ovnen 5-10 minutter før den angivne stege- eller bagetid. Hvis du både udnytter ovnens for- og eftervarme, kan du nemlig spare mellem 10 og 25 procent af ovnens strømforbrug.

Det er også en god idé at bruge låg på gryden, eksempelvis når du koger kartofler. Bruger du låg på gryden, bruger du nemlig tre gange så lidt el, som når du ikke bruger låg.

Samtidig er det en god idé at skære ned på mængden af kogevand. Hvis du koger kartofler, skal vandet kun lige akkurat dække dem – det resterende vand kræver blot ekstra energi for at blive opvarmet til ingen verdens nytte. Hvis du skærer ned på mængden af kogevand, kan du spare op til 104 kroner om året.

4. Vask med omtanke

Du kan spare mange penge på din elregning, hvis du begynder at vaske dit tøj med omtanke.  Hvis du eksempelvis vasker dit tøj ved 40 grader i stedet for 60 grader, kan du få en energibesparelse på helt op til 45 procent. Og hvis du fylder maskinen helt op hver gang, kan du spare en vask om ugen.

I en vaskemaskine med energimærke A koster en vask i gennemsnit 2 kroner i el ved fire vaske om ugen, men hvis du skærer det ned til tre ved at fylde maskinen op, får du en årlig besparelse på ca. 104 kroner i el alene. Vasker du i en A+++-mærket vaskemaskine ligger prisen per vask på 1,40 kroner i el – så du kan få en årlig besparelse på 72,8 kroner ved at fylde tre vaske frem for fire vaske ugentligt.

5. Hæng selv tøjet til tørre

I de kolde efterårsmåneder er det let at blive fristet til at tørre det våde vasketøj i tørretumbleren. Men tørretumbleren er en af hjemmets største strømslugere.

Derfor kan det godt betale sig, at tørre dit tøj udenfor hele året – også når det er frostvejr. I løbet af et år kan du nemlig spare 800 kroner, hvis du med en A-mærket tørretumbler springer tre tørretumblinger over om ugen i sommerhalvåret og bruger tørretumbleren en gang mindre om ugen i vinterhalvåret.

Du bør dog ikke tørre dit tøj indendørs. Efter en vask afgiver dit tøj nemlig meget fugt, hvilket øger risikoen for skimmelsvamp i huset.

6. Drop terrassevarmeren

De kolde efterårsaftener bliver både hyggeligere og længere, når man sidder under en terrassevarmer. Men hvis du vil spare på din elregning, skal du hellere finde uldtæpperne frem – eller gå helt indenfor. Er din terrassevarmer tændt 3 timer om dagen i 3 måneder, koster det nemlig omkring 1000 kroner.

Læs også: Flere anmelder ulovlige installationer

Spar på strømmen hele året

Det er ikke kun I efterårsmånederne, at det kan betale sig at kigge på din elregning. Du kan nemlig også spare meget resten af året, hvis du giver husets elektriske apparater et tjek.

7. Skift de gamle hårde hvidevarer ud

Gamle vaskemaskiner, opvaskemaskiner, komfurer, frysere og køleskabe hører til husets absolut største strømslugere. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke energimærker din boligs elektriske apparater har.

Gå altid efter apparater med høje energimærker: A+++, A++ og A+. Energimærket indikerer, hvor energieffektivt apparatet er og jo højere energieffektivitet des lavere elforbrug. Hvis du skifter din A-mærkede vaskemaskine ud med en A+++-model, kan du eksempelvis spare 287 kroner om året.

Det er især vigtigt at overveje, om det er tid til at skifte fryser og køleskab ud. Der bruges nemlig mere strøm på at lave kulde end på at lave varme.

Hvis dit køleskab er en nyere model, kan du også påvirke dit køleskabs forbrug ved at sørge for, at køleskab og fryser er indstillet rigtigt. Køleskabet skal være på 5 grader og fryseren på -18 grader. Er temperaturene lavere end dette, medfører det et forhøjet strømforbrug.

Du kan også hjælpe dit køleskab med at spare på energien, ved at ligge frostvarer til optøning. Det afgiver nemlig gratis kulde til køleskabet, samtidig med at en lang optøningstid giver en bedre kvalitet af kød, fisk og fjerkræ. 1 kg. frostvarer giver eksempelvis en times gratis kulde.

8. Tjek, om din cirkulationspumpe er for gammel

Omkring 7 ud af 10 husejere har en forældet cirkulationspumpe, og det kan ses på elregningen. Cirkulationspumpen står nemlig for 10 procent af husstandens samlede energiforbrug. Med en ny cirkulationspumpe kan du derfor spare op til 800 kroner om året.

Det koster typisk 4000 kroner at få en ny cirkulationspumpe leveret og monteret. 

Læs også: Derfor er efteråret altid en farveeksplosion

Derfor kan du spare ved at være bevidst om dit elforbrug

Hvis du gerne vil spare på elregningen, er det nemmest, hvis du ved, hvor meget strøm du faktisk bruger – og hvor der er flest penge at hente. Derfor er det en god idé at følge dit elforbrug.

Det kan du blandt andet gøre ved ugentligt at skrive dit elforbrug ned, så du løbende kan holde øje med, om du bruger for meget. Du kan også undersøge, om dit energiselskab har en app eller login-funktion på deres hjemmeside, hvor du nemt kan få et overblik over, hvornår dit forbrug er højt eller lavt. På den måde kan du se, hvor du skal ændre dine vaner.

Læs også: Hvordan får du din opvaskemaskine til at vaske rent?

Kilder: Bolius.dk,

Tekst  Nanna Danborg-Aamand

Foto  Getty Images