Energirenovering bør være et vigtigt element i en ny energiaftale, mener Dansk Byggeri

Det gør vores grønne omstilling mod fossil uafhængighed billigere. Det giver også bedre boliger, viser en ny analyse fra Statens Byggeforskningsinstitut

Udover at nedbringe energiforbruget giver det bedre indeklima og lavere vedligeholdelsesomkostninger, når boligblokke går igennem en ambitiøs energirenovering. Det viser en ny analyse udført af forskere fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet.

Læs også: Mere støtte til solceller

 

Flere positive sidegevinster ved energirenovering

– Dansk Byggeri byder den nye analyse velkommen. Analysen viser, at en ambitiøs energirenovering ikke kun gør energiforbruget mindre. Det betyder også, at boligejerne får et godt indeklima med bedre lys og luft, mindre støv og ingen træk, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Camilla Damsø Pedersen.

Bedre mulighed for at udnytte boligarealet

Analysen fra Statens Byggeforskningsinstitut viser også, at de varmere ydervægge og vinduer, som følger af energirenovering, kan give mulighed for en mere fleksibel møblering og dermed i praksis et større brugbart boligareal.

– Endnu en fordel ved energirenovering er, at boligejerne kan udnytte deres boliger på helt anden måde end tidligere. For eksempel kan sofaen eller sengen nu sættes helt op til en ydervæg, der før var alt for kold og fugtig, siger Camilla Damsø Pedersen.

Læs også: Energimærkning er generelt ikke effektiv nok

Mere politisk fokus på energirenovering

Det er politisk besluttet, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050. Regeringen fremlægger oplæg til en ny energiaftale i første halvdel af 2018.

– Bygningerne står for cirka 40 procent af energiforbruget, og Dansk Byggeri opfordrer til, at mål for energimæssig renovering bliver et centralt element i en ny energiaftale. Ikke nok med, at 2050-målet om fossil uafhængighed nås billigere ved at reduceres vores bygningers energiforbrug, så er energirenovering også med til at forbedre livskvaliteten for danskerne, siger Camilla Damsø Pedersen og afslutter:

– Vi skal have en ambitiøs handlingsplan for renovering, så vi får realiseret de mange omkostningseffektive potentialer for energibesparelser. Det sker desværre ikke altid af sig. Derfor er behov for både informative, regulative og økonomiske incitamenter.

Om analysen

Statens Byggeforskningsinstitut har analyseret fordelene ved at gennemføre ambitiøs energimæssig renovering, der bringer energibehovet i eksisterende boligblokke ned på et niveau svarende til de krav, der gælder for helt nye bygninger opført efter Bygningsreglement 2015 og Bygningsklasse 2020. Der tages udgangspunkt i to virkelige eksempler på energirenoveringer af etageboligblokke.

Læs også: 7 grunde til at vælge facadeisolering