Fire gode råd til en vinterklar bolig inden vejret for alvor bliver koldt

En vinterklar bolig er en forudsætning for, at du og dit hus kommer godt igennem vinteren. Få gode råd her.

Vinteren er snart over os. Det betyder, at du skal tjekke, om din bolig er vinterklar.

Dansk Byggeri har samlet nogle gode råd til, hvordan boligejerne kan forberede sig og komme sikkert gennem vinterhalvåret. Se dem her:

4 gode tips til vinterklar bolig

Trampolinen skal pilles ned, havemøblerne stuves af vejen, og tørrestativerne skal pakkes væk. Alt sammen inden vind og vejr får fingrene i det. Men Dansk Byggeri har nogle ekstra ting, som er gode at føje til huskelisten.

1. Er dit tag tæt?

Sneen fyger ind i sprækkerne og giver fugt i boligen, hvis taget er utæt. Tag på en solskinsdag et kig op i tagrummet, og se, om der kommer lys ind på loftet. Hvis det er tilfældet, skal du få det ordnet i en fart. Derudover bør du fra ydresiden lave et eftersyn af vindskeder og sternbrædder. Vand kan nemlig let trænge ind, og hvis træet er råddent eller slidt, kan det falde ned og forvolde skade.

Læs også: Hjælp til rene vinduer

2. Trækker det fra vinduerne?

Tjek, om det trækker fra vinduerne. Det kan være, at fugerne, både ind- og udvendigt, omkring vinduerne trænger til at blive skiftet, inden det rigtig bliver koldt. Det samme gælder tætningsprofilerne i vinduesfalsen. Ellers kan varmeregningen blive en dyr fornøjelse.

3. Er der revner i muren?

Hold øje med, om der er revner og frostsprængninger i murstenene fra sidste vinter. Hvis der er det, bør stenene skiftes. En ny vinter kan være med til at ødelægge murværket yderligere, og det kan give fugt i boligen. Det er også vigtigt at holde øje med soklen for at se, om der er tegn på begyndende fugtskader.

4. Lufter du nok ud?

Mange af os har en tendens til at gemme os indendørs bag lukkede døre og vinduer, når kulden tager til. Men det er vigtigt at lufte ud, også selvom det er koldt udenfor. Især i køkken og badeværelse. Ellers risikerer du meget fugtig luft i boligen og i værste tilfælde skimmelsvamp på overfladerne.

Læs også: Sådan påvirker vinterbadning din krop