Gør sommerhuset klar til den danske sommer

Dansk sommer er ikke altid ensbetydende med sol og varme temperaturer. Derfor foregår mange sommerdage ofte inden døre. Vil du gerne sikre dig et varmt og tørt sommerhus på de kølige og regnfulde sommerdage? Så er det en god idé at se på, om dit sommerhus trænger til en ny varmeform, energiruder eller andre energiforbedringer. Det kan både give et bedre indeklima og en lavere varmeregning.

Læs også: Vil du holde på varmen, er simple tricks ikke altid nok

Skift elvarmen ud med en varmepumpe

Er det ofte koldt og fugtigt i sommerhuset? Så kan du overveje at skifte varmeform. Erstatter du eksempelvis sommerhusets el-radiatorer med en varmepumpe, får du både et bedre indeklima og et mindre elforbrug. Ved hjælp af et GSM-system kan du desuden tænde varmepumpen hjemmefra. På den måde er du sikker på at ankomme til et tørt og opvarmet sommerhus.

varmepumpelisten finder du varmepumper, der overholder alle lovkrav og er testet på et uafhængigt testlaboratorium.

Læs også: Boligreportage: Byg nyt og grønt

Skift termoruderne ud med energiruder

Er vinduerne i dit sommerhus af ældre dato, så kan du overveje at indsætte energiruder – det er næsten lige så energieffektivt som helt nye energivinduer. Energiruder holder ca. dobbelt så godt på varmen som almindelige termoruder. Er der behov for have helt nye vinduer, så vælg A-mærkede.

Læs også: Ville du lufte mere ud, hvis du vidste dette om dit indeklima?

Supplér med brændeovn

Hvis du varmer sommerhuset op med elvarme, kan du supplere med en brændeovn på de kølige sommerdage. Er brændeovnen mere end 25 år gammel, bør du skifte den ud med en ny, Svanemærket model. En yngre brændeovn udnytter brændets energiindhold med mindst 73 %.

Miljøstyrelsens råd til optænding

Korrekt fyring og en god brændeovn har stor betydning for, hvor meget ovnen påvirker miljøet. Derfor anbefaler Miljøstyrelsen følgende:

  • Brug rent og tørt træ
  • Sørg for rigeligt luft til brændingen
  • Fyr lidt ad gangen
  • Tjek røgen – den skal være næsten usynlig

Få mange flere tips og tricks til at spare på energien i sommerhuset på SparEnergi.dk.

Tekst  Annemette Terp-Nielsen, Energistyrelsen

Foto  iStock