Øst og vest kan være lige så godt som syd

Solceller kræver sol, og derfor har det altid heddet sig, at den optimale placering påtaget af huse i Danmark er syd. Men ifølge Anette Louise Klidsbjerg fra Energitjenesten, betyder de nye regler pudsigt nok, at solceller nu også kan blive attraktive for husejere med tagryggen vendt mod øst eller vest.

“Mod syd får man maksimal styrke når solen rammer midt på dagen. Men nu, hvor man skal bruge strømmen, når den bliver produceret, er det for mange mere hensigtsmæssigt at få strøm fra morgen eller eftermiddagssolen, hvor man er hjemme” forklarer Anette.

Tjek taget og lokalplanen

Når du skal finde ud af, hvor cellerne skal placeres, er det også vigtigt, at du tjekker, om tagryggen kan bære et anlæg, der vejer op mod 500 kilo, og at der ikke er skygger – og du bør også tjekke lokalplanen. For det er ikke alle, der mener, at solceller er pæne at se på, og kommunerne har forskellige regler.

For eksempel kan der være bestemmelser om, at taget skal være rødt eller mørkt, før solceller er tillladt.

I princippet kan man selv installere solcellepanelerne og få en elektriker til at udføre de endelige tilslutninger, men Anette Louise Klidsbjerg råder til, at man er meget omhyggelig. “Under det store boom i 2012, kunne vi se, at der var en nogle anlæg, der blev sat op meget hurtigt, og i dag er der husejere, der har problemer med vand og fugt under solpanelerne, fordi arbejdet ikke blev udført ordentligt” fortæller hun.

Hvis man planlægger at opføre et solcelleanlæg, bør man ifølge Dansk Byggeri bede leverandøren om en skriftlig garanti for, at tagets underkonstruktion kan holde til det.

Læs også: 10 stærke råd, hvis du overvejer at anskaffe solcelleanlæg

Regn holder solcellerne rene

Når først solcellerne er kommet op, er de stort set selvkørende. Godt nok kan snavs og skidt teoretisk reducere ydeevnen med op mod 40 procent, men det er ikke et kæmpe problem i Danmark.

Teknologisk Institut oplyser, at det mest gælder anlæg ekstreme steder såsom i en ørken. Her i Danmark bliver problemet aldrig stort, fordi det regner meget, og skidtet bliver skyllet væk, når panelerne er placeret skråt. I meget lange tørre perioder bør man dog være opmærksom på støv på solcellerne.

Hvis anlægget derimod er installeret pået fladt tag, kan det være nødvendigt med regelmæssig rengøring – men det er ikke nødvendigt at finde kemikalierne frem: Spuling med vand bør ifølge Teknologisk Institut være nok.

Tekst  Jette Damgaard

Foto  Viessmann