Radon er stadig et problem i danske boliger

Trods anbefalinger fra myndigheder om at nedbringe mængden af den radioaktive gasart radon i boligen, viser målinger, at radon stadig er et problem for mange boligejere.

Selv om det er 30 år siden, at de danske myndigheder udgav sin første officielle anbefaling om radon i danske boliger, og at der blev indført krav om radonsikring i bygningsreglementet i 1995, er der mere radon i en del danske boliger end det niveau, Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Det viser data fra målinger foretaget via oplysningskampagnen Radonfrithjem, som Realdania står bag.

Læs også: Giv din pool de bedste rammer

3.000 målinger: For meget radon i hver anden bolig

Indtil videre har over 10.000 husstande valgt at få målt radonniveauet via kampagnen. I den forbindelse blev der i foråret 2016 samlet data ind fra knap 3.000 målinger, der viser, at koncentrationen er højere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger i lige over halvdelen af de målte husstande. Det understøtter ifølge programchef i Realdania Lennie Clausen, der er ansvarlig for kampagnen, at der er et behov for oplysning.

– Selvom der siden 1995 har været stillet krav og indført anbefalinger til radonsikring i bygningsreglementet, peger vores data på, at radon er et lige så aktuelt problem for de danske boligejere i dag, som det var for både 10, 20 og 30 år siden, siger han.

Læs også: Sådan sparer du op til 25% på dit gasforbrug

Radonmålinger i områder med højere risiko

Måleresultaterne, der er indsamlet via kampagnen, stammer primært fra huse i kommuner, hvor man i forvejen er klar over, at der er en forhøjet risiko for radon i huse. Man kan derfor ikke udlede af måleresultaterne, at der er for høje værdier i hvert andet danske hus.

– Vores kampagne har primært været rettet mod boligejere i højrisiko områder, samt folk, der bor i ældre huse, der er opført på et tidspunkt, hvor man ikke stillede krav til radonsikring. Det afspejler sig i vores data. Helt generelt er det dog kampagnens opfordring at få foretaget en måling, da det kan give en tryghed for mange boligejere. Hvis man så er uheldig, at målingen faktisk viser høje radonniveauer i ens hus – så giver målingen samtidig en mulighed for at handle på det, siger Lennie Clausen.

Læs også: Så meget værdi taber du på at have et hus med dårligt energimærke

Mål radon i din bolig, mens det er koldt

Det er i vinterperioden, du skal teste dit hus for radon, da du får det bedste måleresultat ved at måle, mens det er koldt udenfor. Når inde-temperaturen er højere end ude-temperaturen, bliver lufttrykket nemlig lavere inde i huset end udenfor. Det lavere tryk får huset til at fungere som en ’støvsuger’, der suger jordluft – indeholdende radon – til sig.

Det, kombineret med, at vinterperioden er den tid på året, hvor der luftes mindst ud, gør, at radonindholdet i boliger er højest i de kolde måneder. Men især oktober, november, marts og april er egnede til måling, da lange perioder med frost kan påvirke måleresultatet en smule i den negative retning.

– Myndighederne anbefaler, at man måler for radon i minimum 2-3 måneder i fyringssæsonen. Målingen skal derfor helst påbegyndes senest i februar, hvis man gerne vil nå at have sine måleresultater til sommer. Ellers er det en god idé at vente til oktober med at påbegynde en måling, siger Tue Patursson, fagekspert i Bolius.

Kampagnen Radonfrithjem har kørt siden efteråret 2015.

LÆS OGSÅ: Radon i boligen

HVAD ER RADON?

Radon er en radioaktiv luftart, som stammer fra det naturligt forekommende radium, der bl.a. findes i undergrunden og i de byggematerialer, der er fremstillet af materialer fra undergrunden.

Gassen kan trænge ind i boligen fra jorden under og omkring huset. Det sker både gennem kældervægge og -gulve og gennem terrændækket i huse uden kælder eller krybekælder, hvis der er utætheder i konstruktionerne. Radon kan hverken lugtes, høres, ses eller smages.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er radon medvirkende til, at 300 mennesker i Danmark hvert år får konstateret lungekræft. Det svarer til cirka ni procent af alle lungekræfttilfælde.

Læs også: Spar penge og få et klimasikkert hus

Tekst  Bolius formidling, Boligejernes Videncencenter

Foto  Anette Sønderby