Med enkle tiltag for et mere klimasikkert hus, kan du spare flere tusinde kroner om året – og samtidig forøge boligens værdi og forbedre indemiljøet.

Har du udskiftet de gamle glødepærer med LED-lys? Er rørene i dit hus isolerede? Har dit toilet to skyl?
Kan du svare tre gange ja til de spørgsmål, har du allerede reduceret dine udgifter til el, vand og varme betydeligt.
“Alene her kan du spare 10 til 15 procent på din energiregning,” siger Charlie Lemtorp, selvstændig energivejleder med base i Sønderjylland.

Hans virksomhed, Charlies Energi og Byggerådgivning, har hjulpet godt 4.000 husstande over hele landet til at spare på energi og vand ved at gøre alt fra at investere i intelligente termostater til at isolere på loftet.
I forbindelse med det lokale initiativ ProjectZero, der skal gøre Sønderborg Kommune CO2-neutral i 2029, har Charlie Lemborg gennemført 1.400 energivejledninger hos husejere i og omkring Sønderborg. Og det er noget, der virkelig batter, bekræfter Peter Rathje, direktør for ProjectZero.

“Det har haft en kæmpe betydning for, at vi kan nå vores mål. Det er med til at gøre boligejerne bevidste om mere end det at fikse deres bolig of få et klimasikkert hus. De bliver bevidste om, hvad de kan gøre for klimaet. Og de gør det for egne penge i deres egen bolig,” siger han.
Ifølge Peter Rathje er op mod 65 procent af de husejere, der har haft besøg af Charlie Lemtorp, fortsat med at energieffektivisere deres bolig.
“Og så handler det typisk om mere end blot at spare penge. Så er det, fordi folk lægger nogle værdier i dette arbejde. For dem er det den rigtige måde at indrette sig på. Til dato har vi ikke hørt om, at folk har fortrudt, at de gik i gang med det.”

Læs også: 10 tips: Sådan sparer du effektivt på energien – og på pengene

 

Få tilskud og øg boligens værdi

Ifølge Energivejledningssekretariatet under Teknologisk Institut kan en energivejleder ikke alene hjælpe dig som husejer med at sænke udgifterne til varme, deres råd kan også være med til at øge værdien af din bolig.
Samtidig kan energivejlederen hjælpe dig med at få tilskud til at gøre din bolig mere energieffektiv. Ud over det normale håndværkerfradrag for udgifter op til 12.000 kroner, kan du få energitilskud til byggeprojekter, der er med til at sænke udledningen af CO2, hvis blot du husker at få godkendt projektet af dit energiselskab, inden du siger ja til håndværkernes tilbud.
Jeg har været med til at udbetale 115.000 kroner i energitilskud til en kunde, der renoverede sit hus fuldkommen tip-top, så han virkeligt fik reduceret sine udgifter til energi. Typisk kan man med et helt almindeligt hus uden problemer hente en besparelse på 5000 kWh om året,” siger Charlie Lemtorp.
Ifølge ham kan du omregnet få en årlig besparelse i omegnen af 5000 kroner, hvis du fyrer med olie. Har du et gammelt oliefyr, kan du ved at skifte til den billigere fjernevarme nemt spare op mod 20.000 kroner om året.

“Og har du et gasfyr eller el-radiatorer, kan du ved at udskifte dem også opnå hurtige besparelser,” siger Charlie Lemtorp.

Læs også: Spar op til 65% af opvarmningsbudgettet med en varmepumpe

Bedre indeklima og mere plads

Ud over at skære en stor luns af energiregningen giver de forskellige tiltag et bedre indeklima i boligen – og til manges overraskelse ofte mere plads at gøre med.
Står jeg med et hus med hulmure, plejer jeg at sige til folk, at de vil gøre deres hus 20 kvadratmeter større ved bare at isolere hulmurene,” siger Charlie Lemtorp.

Når husejerne spørger, hvordan han kommer frem til de ekstra kvadratmeter, fremhæver han, at de som oftest har deres møbler placeret et stykke væk fra de kolde vægge. Og ved at isolere hulmurene kan lænestole og sofaen rykkes tættere på de nu varme vægge i et hus med et bedre indeklima.
Så ikke alene kan du spare penge, øge boligens værdi , hjælpe klimaet og forbedre indeklimaet – dur får også foræret flere gratis kvadratmeter. Så måske skal et klimasikkert hus være næste punkt på to-do-listen?

Læs også: Totalrenovering fra dødsbo til drømmebolig

Energimærkningen påvirker dit boligs værdi

Worker promoting energy savings.

6 gode tips til at spare på energien

3 ting, du selv kan klare:

• Skift de gamle glødepærer til LED-belysning
• Sæt rørskåle på rør, der ikke er isoleret godt nok.
• Udskift toiletter med et skyl til modeller med to skyl.

3 ting, der kræver håndværker:

• Få installeret en intelligent cirkulationspumpe – der kan spares op mod 1.200 kroner om året.
• Få foretaget en hulmursisolering
• Få installeret intelligente termostater til at styre varmen fra radiatorerne.

Selvom håndværkere koster penge, kan regningen hurtigt betale sig hjem. Især hvis du sørger for at søge om energitilskud hos dit energiselskab, inden du hyrer håndværkerne.

Kilde: Charlie Lemtorp og ProjectZero

Læs også: Reducer dit energiforbrug når du bygger og få mere plads

Klimasikkert hus

Leg dig til at spare penge på energien

Selvom der er mange penge at spare på at energieffektivisere boligen, er der også mange penge at spare på noget så simpelt – og gratis – som at justere sine vaner, understreger energirådgiver Charlie Lemtorp. Det kan dreje sig om alt lige fra at have for meget varme på huset til at lade lyset brænde unødigt.

Hjemme hos familien Lemtorp leger de legen ’Go Green’ der både er sjov for børnene og sparer familien for penge.
“Sidder vi ved spisebordet, kigger jeg rundt, om vi har nogle ting, der sluger unødig strøm. Og kan jeg se, at der er et apparat eller belysning, der bare står og kører, siger jeg ’go green!’ til børnene. Og så gælder det om at finde og slukke for strømtyvene. Ikke alene er det sjov og ballade for børnene, det sparer også penge,” siger Charlie Lemtorp.
Han har målt, hvor meget strøm familien bruger. Og det familien bruger mindre af strøm, bliver delt mellem børnene og forældrene.
“Ikke alene giver det dem nogle ekstra lommepenge. De undgår også at få et chok over elregningen, når de engang flytter hjemmefra,” siger Charlie Lemtorp.

Sådan får du energitilskud

Når du har besluttet dig for, hvilke områder af dit hus du ønsker at energioptimere, skal du indhente priser og skrive materialeomkostningerne ned.

Skal der håndværkerhjælp til, så bed om et tilbud, så du til sidst har en samlet liste over alle udgifter.

Nu går du over på Energikøb.dk og opretter dig i deres system. Her skal du angive flere forskellige oplysninger, herunder dit aktuelle energiforbrug.

Du kan finde yderligere oplysninger om tilskud hos dit energiselskab eller på hjemmesiden energitilskud.info

Kilde: energitilskud.info og energicharlie.dk

Læs også: Flere anmelder ulovlige installationer

Tekst  Peder Bjerge

Foto  Colourbox m.fl.